«Είμαστε οι καλύτεροι και έχουμε την καλύτερη ομάδα». Μπορεί να μην το συνηθίζει, όμως αυτή τη φορά ο Ότο Ρεχάγκελ δεν ήταν φειδωλός απονέμοντας τα εύσημα στους παίκτες του για την επιτυχία τους να προκριθούν για δεύτερη συνεχόμενη φορά στην τελική φάση του Εuro 2008.

Πάρτι στήθηκε στα αποδυτήρια τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Ανοίχτηκαν σαμπάνιες, οι παίκτες τραγουδούσαν τα γνωστά συνθήματα του Εuro, ο Ρεχάγκελ αποθεώθηκε. Και σαν γνήσιοι Έλληνες, ορισμένοι από τους διεθνείς

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Οι 24 παίκτες που μετείχαν στην επιτυχημένη πορεία των προκριματικών θα κάνουν προετοιμασία. Στα τελικά θα πάνε 23, οπότε πρέπει να «κοπούν» 2, για να κληθεί και ο τρίτος τερματοφύλακας

αποφάσισαν να συνεχίσουν το γλέντι στα μπουζούκια μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής ανακοίνωσε στους ποδοσφαιριστές ότι αυτοί που μετείχαν στην επιτυχημένη πορεία των προκριματικών θα ακολουθήσουν την αποστολή για την τελική φάση του Εuro 2008. Συνολικά στα προκριματικά αγωνίσθηκαν 24 παίκτες: οι Νικοπολίδης, Χαλκιάς, Δέλλας, Καψής, Γκούμας, Κυργιάκος, Βύντρα, Τοροσίδης, Σπυρόπουλος, Πατσατζόγλου, Τζιόλης, Κατσουράνης, Μπασινάς, Γιαννακόπουλος, Καραγκούνης, Αμανατίδης, Σαμαράς, Λυμπερόπουλος, Σαλπιγγίδης, Γκέκας, Μάντζιος, Σεϊταρίδης, Άντζας και Χαριστέας. Με δεδομένο ότι μπορούν να δηλωθούν 23 παίκτες, θα πρέπει να «κοπούν» 2, προκειμένου να κληθεί ένας ακόμη τερματοφύλακας.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Στον αγωνιστικό τομέα κι ενώ το απόγευμα αναχωρεί για τη Βουδαπέστη, η Εθνική αντιμετωπίζει δύο προβλήματα για τον τελευταίο αγώνα του ομίλου κόντρα στους Μαγυάρους.

Ο Βασίλης Τοροσίδης, ο οποίος αντικαταστάθηκε στο ξεκίνημα του β΄ μέρους από τον Σπυρόπουλο, υποφέρει από ιογενή γαστρεντερίτιδα και δεν θα ακολουθήσει την αποστολή. Η χρησιμοποίηση του πλάγιου μπακ του Πανιωνίου το Σάββατο δείχνει πως ο Ρεχάγκελ ήθελε να τον έχει έτοιμο για το ματς της Βουδαπέστης και ο Σπυρόπουλος με την παρουσία του έδειξε στον ομοσπονδιακό προπονητή ότι μπορεί να βασίζεται επάνω του.

Ο Τραϊανός Δέλλας συμπλήρωσε το Σάββατο δύο κίτρινες κάρτες κι έτσι θα απουσιάσει κι αυτός από τον αγώνα στην Ουγγαρία. Ο ομοσπονδιακός προπονητής έχει δύο εναλλακτικές λύσεις για την κάλυψη του κενού τού «κολοσσού». Τον Μιχάλη Καψή, ο οποίος ήταν στον πάγκο με τη Μάλτα και τον Γιάννη Γκούμα. Ο τελευταίος υπέφερε από πρόβλημα στη γάμπα, όμως ο Ρεχάγκελ θα τον συμπεριλάβει στην αποστολή.

Ακόμη δεν αποκλείεται ο ομοσπονδιακός προπονητής να προχωρήσει σε μία ακόμη αλλαγή, με τον Βύντρα στη δεξιά πλευρά της άμυνας. Ο Πατσατζόγλου δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού, όμως έδειξε αρκετά κουρασμένος και ίσως ο Γερμανός επιλέξει τον παίκτη του Παναθηναϊκού που είναι πιο φρέσκος και ξεκούραστος.

●●● Ρεπό είχαν χθες οι διεθνείς, ενώ για σήμερα είχε προγραμματισθεί προπόνηση για τις 11 το πρωί στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά.

●●● Με πτήση τσάρτερ θα ταξιδεύσει στις 5 το απόγευμα η αποστολή της Εθνικής για τη Βουδαπέστη.

«Να κρατήσουμε τον ενθουσιασμό και στην προετοιμασία»


Για τον ενθουσιασμό που επικρατεί στην ομάδα αλλά και για τον κόσμο έκανε λόγο ο Ότο Ρεχάγκελ μετά τη λήξη του σαββατιάτικου αγώνα, όμως στη συνέχεια έθεσε τους στόχους για την ερχόμενη ημέρα, λέγοντας πως η Εθνική πρέπει σιγά σιγά να αρχίσει να προετοιμάζεται για την τελική φάση του Εuro 2008.

«Έπρεπε να κρατήσουμε το ενδιαφέρον για τον αγώνα, γιατί όλοι πίστευαν ότι είχαμε νικήσει πριν αρχίσει. Τελικά τα καταφέραμε» είπε ο Γερμανός τεχνικός και πρόσθεσε: «Δεν υπήρχε βαθμολογικό ενδιαφέρον. Γνωρίζαμε ότι θα έρθει ο κόσμος στο γήπεδο και οφείλαμε να τους δείξουμε κάτι. Νομίζω ότι σε γενικές γραμμές τα καταφέραμε, αν και στην αρχή είχαμε κάποιες δυσκολίες γιατί οι αντίπαλοί μας έπαιζαν δέκα πίσω από τη σέντρα. Στην ομάδα και στον κόσμο υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός και αυτό είναι φυσιολογικό, αλλά σιγά σιγά θα πρέπει να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για τη συμμετοχή μας στην τελική φάση του Εuro 2008. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα πάμε στο εξωτερικό για να βρούμε το προπονητικό κέντρο στο οποίο θα κάνουμε την προετοιμασία μας. Επιπλέον, σε 10-12 ημέρες θα γίνει και η κλήρωση από την οποία θα μάθουμε τους αντιπάλους μας στην τελική φάση».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν στις δηλώσεις τους και οι διεθνείς.

Τραϊανός Δέλλας: «Ευτυχώς η Εθνική έχει καταφέρει να αλλάξει τη νοοτροπία του Έλληνα φιλάθλου, αλλά είναι λυπηρό ότι αυτό δεν συμβαίνει σε συλλογικό επίπεδο. Να συνεχίσουμε με νίκη και κόντρα στην Ουγγαρία. Έχουμε φτιάξει μια ομάδα με συνοχή που μπορεί να πετύχει πολλά πράγματα, παρά το γεγονός ότι το ελληνικό πρωτάθλημα δεν είναι από τα καλύτερα. Προσωπικά, η πιο σημαντική στιγμή στα προκριματικά ήταν το γκολ του Λυμπερόπουλου στις καθυστερήσεις κόντρα στη Μολδαβία. Είναι τεράστια επιτυχία για το ελληνικό ποδόσφαιρο η πρόκριση για δεύτερη φορά στα τελικά του Εuro. Το διασκεδάσαμε. Γι΄ αυτόν τον σκοπό ήρθαμε να παίξουμε και ο κόσμος το χάρηκε. Είναι μεγάλη πρόκριση και θέλαμε να τον ευχαριστήσουμε για τη βοήθεια που μας έδωσε στα προκριματικά. Τον περιμένουμε και στην Αυστρία και την Ελβετία. Δείξαμε σοβαρότητα σε όλα τα ματς και το ίδιο θα κάνουμε και στην Ουγγαρία».

Κώστας Κατσουράνης: «Ήταν αναμενόμενη αυτή η επιτυχία. Εξασφαλίσαμε νωρίς την πρόκριση και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Σήμερα παίξαμε καλά, ειδικά στο δεύτερο μέρος, είχαμε ευκαιρίες, βάλαμε πολλά γκολ και το ευχαριστηθήκαμε και εμείς και ο κόσμος. Πρέπει όλοι να είναι κοντά στην ομάδα. Καλή είναι η κριτική και πρέπει να υπάρχει, αλλά υπάρχει ένα όριο. Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά».

Ο τεχνικός των Μαλτέζων Ντούσαν Φίτζελ τόνισε από την πλευρά του: «Στο πρώτο ημίχρονο παίξαμε οργανωμένα, αλλά βέβαια η Ελλάδα ήταν καλύτερη ομάδα από εμάς. Στο δεύτερο ημίχρονο, μετά το τρίτο γκολ, χάσαμε την αυτοσυγκέντρωσή μας και το μόνο που απέμενε να μάθουμε μέχρι το τέλος του αγώνα ήταν πόσα γκολ θα πετύχει η Ελλάδα. Εμείς είμαστε όπως ξέρετε μια μικρή χώρα, ήρθαμε εδώ για ένα θετικό αποτέλεσμα, αλλά δεν τα καταφέραμε. Η ατμόσφαιρα στο γήπεδο ήταν φανταστική. Εύχομαι καλή επιτυχία στον κ. Ρεχάγκελ στο Εuro 2008».

Τέλος, ο Νίκος Λυμπερόπουλος τόνισε: «Είμαι πολύ χαρούμενος. Επισφραγίσαμε την πρόκριση με νίκη. Ελπίζω να νικήσουμε και την Τετάρτη για να κλείσουμε θετικά την πορεία μας στην προκριματική φάση».

Ήττααποκλεισμός από την Κροατία


Τις ούτως ή άλλως λιγοστές πιθανότητες πρόκρισης στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ελπίδων του 2009 έχασε η Εθνική Ελπίδων έπειτα από την ήττα που γνώρισε το Σάββατο από την Κροατία στη Νέα Σμύρνη με 3-4. Η Εθνική Ομάδα, αν και βρέθηκε δύο φορές πίσω στο σκορ (0-1, 1-2), εντούτοις κατάφερε να ισοφαρίσει (1-1, 2-2) και να πάρει κεφάλι (3-2) στο 66΄, όμως τελικά δεν απέφυγε την ήττα.

Τα γκολ για την ομάδα του Νιόπλια σημείωσαν οι Πετρόπουλος (31΄), Τριποτσέρης (47΄) και Δημούτσος (66΄) ενώ για τους Κροάτες σκόραραν οι Κ. Λιούμπισιτς, Μπούσιτς, Ρουκάβινα (2).

ΕΛΛΑΔΑ: Κυριακίδης, Μανιάτης, Μονιάκης, Παπασταθόπουλος, Τριποτσέρης, Μπαλάφας, Μάκος, Δημούτσος (79΄ Ρίκκα), Κονέ (46΄ Αραβίδης), Χριστοδουλόπουλος, Πετρόπουλος (65΄ Μήτρογλου). ΚΡΟΑΤΙΑ: Βάργκιτς, Πάμιτς, Γιάγιαλο (90΄ Ντζίντιτς), Ντάκοβιτς, Λόβρεν, Τάντιτς, Ντίνιαρ, Μπούσιτς, Κ. Λιούμπισιτς (73΄ Ρουκάβινα), Τομάσοφ (46΄ Μ. Λιούμπισιτς). « Είχαμε μέτρια απόδοση στο πρώτο ημίχρονο και πολύ καλή για 30 λεπτά στο δεύτερο. Μετά την ισοφάριση στο 3-3, η οποία ήρθε από τύχη, καταρρεύσαμε. Οι λεπτομέρειες τις περισσότερες φορές καθορίζουν την έκβαση ενός αγώνα. Οι Κροάτες διαθέτουν μια πάρα πολύ καλή ομάδα, όμως η ισοπαλία θα ήταν το δικαιότερο αποτέλεσμα. Με την Αλβανία πρέπει να νικήσουμε για να πάρουμε όσους περισσότερους βαθμούς μπορούμε στον όμιλο», επεσήμανε έπειτα από το τέλος του αγώνα ο Νίκος Νιόπλιας. ●●● Την Τετάρτη, οι Ελπίδες αντιμετωπίζουν την Αλβανία (16.15 στο «Απόστολος Νικολαΐδης»). Ο Νιόπλιας δεν υπολογίζει τους Μάκο και Μπαλάφα, καθώς δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής λόγω καρτών.

Δύο «κανόνια», μία υπόσχεση


O ανικανοποίητος Φάνης Γκέκας, ο Νίκος Λυμπερόπουλος, του οποίου η δίψα για γκολ δεν έχει κορεσθεί παρά τις τόσες επιτυχίες του, και ο «πρωτάρης» Νίκος Σπυρόπουλος, ήταν τρία πρόσωπα τα οποία «σημάδεψαν» το παιχνίδι με την Μάλτα.

Ο «Γερμανός» Γκέκας πέτυχε τρία γκολ ισοφαρίζοντας το ρεκόρ που κατέχουν οι Αντώνης Παπαντωνίου, Γιώργος Δαρίβας, Ηλίας Παπαγεωργίου, Αντώνης Λεκατσάς, Γιώργος Σιδέρης, Νίκος Γιούτσος

ΜΟΝΤΕΡΝΟΣ

Ο Σπυρόπουλος ήταν ταχύς, ικανοποιητικός στα αμυντικά του καθήκοντα, με συνεχείς προωθήσεις και καλές σέντρες. Είναι σύγχρονος μπακ, ο μόνος Έλληνας αριστεροπόδαρος σε αυτή τη θέση

και Θωμάς Μαύρος (τα περισσότερα γκολ σε ένα ματς έχει σημειώσει ο Δημήτρης Σαραβάκος, 5, και ακολουθεί ο Αντώνης Τσολίνας με 4). Και προς το τέλος του αγώνα έκανε ό,τι μπορούσε προκειμένου να αυξήσει το προσωπικό του ρεκόρ με αποτέλεσμα κάποιες φορές να του διαμαρτυρηθεί ο Λυμπερόπουλος Τρία γκολ στο ματς με τη Μάλτα, δεν μπόρεσαν να ικανοποιήσουν το ακόρεστο πάθος του Φάνη για ακόμη περισσότερα τέρματα. Στην προκριματική φάση του Εuro 2008 έχει πετύχει 5 γκολ (με Ουγγαρία, Ισπανία και τρία το Σάββατο) και άλλο ένα σε φιλικό με την Ισπανία. «Μετρά» μόλις 21 συμμετοχές και όλα δείχνουν πως μπορεί να γίνει ο αρχισκόρερ της εθνικής, δεδομένου ότι είναι 27 χρόνων και έχει το μέλλον μπροστά του. «Είμαι πολύ ευτυχισμένος που πετυχαίνω χατ τρικ σε ένα ματς- γιορτή. Είμαστε χαρούμενοι που η φιέστα δεν χάλασε. Μετά το 1-0 μας έφυγε το άγχος και παίξαμε πιο ελεύθερα. Πάνω από όλα κοιτάμε να κρατάμε το μηδέν και να παίζουμε καλό ποδόσφαιρο. Κάποιες άλλες φορές, κερδίζουμε μόνο με 1-0 και παίρνουμε τους βαθμούς. Σήμερα, συνδυάσαμε ουσία και θέαμα κάτι που ήταν ευτύχημα και για εμάς αλλά και για τους οπαδούς. Πρέπει τα νέα παιδιά να δείξουν αντάξιοι των παιδιών που έφυγαν. Ο Νίκος Σπυρόπουλος ήταν πολύ καλός και αν ήταν πιο τυχερός θα έβαζε γκολ», επεσήμανε ο Γκέκας, ενώ αναφέρθηκε με εξαιρετικά κολακευτικά λόγια στον Ότο Ρεχάγκελ: «Για εμάς είναι πατέρας ο κύριος Ρεχάγκελ. Μας φέρεται σαν παιδιά του. Είμαστε πολύ τυχεροί που τον έχουμε κοντά μας και μακάρι να συνεχίσει γιατί θα φέρει και άλλες επιτυχίες. Μπορούμε να υπερασπιστούμε τον τίτλο μας. Έχουν μικρύνει οι αποστάσεις ανάμεσα στις ομάδες. Άλλωστε, στην Πορτογαλία κερδίσαμε μεγαθήρια».

ΑΝΟΙΓΕΙ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥΣ

Μετά το κλασικό «όλε- όλε» με τους φιλάθλους, ο Νίκος Λυμπερόπουλος κατευθύνθηκε στο κάτω μέρος της εξέδρας των επισήμων, έβγαλε την φανέλα του και την φόρεσε σε ένα πιτσιρικά που δεν ήταν άλλος από τον γιο του. Κάθησε κοντά του για μερικά λεπτά και του έδειχνε προς τον ουρανό, που πέρα από την βροχή υπήρχαν και τα δεκάδες πυροτεχνήματα που έδιναν γιορταστικό τόνο στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Ο «Λύμπε» μπήκε αλλαγή στο δεύτερο ημίχρονο στη θέση του Στέλιου Γιαννακόπουλου. Και με την παρουσία του κατάφερε να «ανοίξει» τους διαδρόμους προς την καλοστημένη στο πρώτο μέρος άμυνα των Μαλτέζων. Ο άσος της ΑΕΚ, ήθελε διακαώς ένα γκολ. Αλλά μετά τα δύο δοκάρια με την Νορβηγία, το δοκάρι του στέρησε την ευκαιρία να πανηγυρίσει ένα γκολ στο 63΄. Ύστερα από κεφαλιά-πάσα του Γκέκα βρέθηκε τετ-ατετ με τον Χάμπερ και το τρομερό σε δύναμη σουτ, δείγμα του πόθου του να δει την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα, κατέληξε στο οριζόντιο δοκάρι. Ο «Λύμπε» έδωσε την πάσα στον Μπασινά στο δεύτερο γκολ, «σέρβιρε» το τέταρτο στον Γκέκα και στο τέλος φώναζε στον φορ της Λεβερκούζεν γιατί στις καθυστερήσεις κινήθηκε προς την μπάλα με αποτέλεσμα να υποδειχθεί οφσάιντ και να μη «μετρήσει» το γκολ που πέτυχε ο φορ της ΑΕΚ.

ΙΔΑΝΙΚΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ

Ο Νίκος Σπυρόπουλος έκανε το ντεμπούτο του με την εθνική ομάδα και έδειξε πως είναι ένας παίκτης ο οποίος μπορεί να προσφέρει πολλά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ταχύς, με πολύ καλή τεχνική κατάρτιση, ικανοποιητικός στα αμυντικά του καθήκοντα, με συνεχείς προωθήσεις και καλές σέντρες είναι ένας μοντέρνος μπακ και μάλιστα ο μόνος Έλληνες αριστεροπόδαρος σε αυτή τη θέση.

Στο δεύτερο ημίχρονο πήρε τη θέση του Τοροσίδη και η ανάπτυξη της εθνικής ομάδας σε αυτό το διάστημα ήταν κατά το μεγαλύτερο μέρος από την συγκεκριμένη πλευρά. Είχε πολλές προωθήσεις, έδωσε λύσεις στην άμυνα ενώ με μια σέντρα-σουτ στο 56΄ προσπάθησε να αιφνιδιάσει τον Χάμπερ, αλλά η μπάλα δεν του έκανε το χατίρι αφού κατέληξε στο επάνω μέρος του οριζόντιου δοκαριού. «Με το που ήρθα στην εθνική, όλα τα παιδιά με υποδέχτηκαν θερμά και προσπάθησαν να με βάλουν στο κλίμα. Σήμερα είμαι πολύ χαρούμενος που αγωνίστηκα για πρώτη φορά. Η εμφάνισή μου συνοδεύτηκε από μια πολύ καλή εμφάνιση της ομάδας. Ελπίζω να είμαστε το ίδιο σοβαροί και με την Ουγγαρία για να κλείσουμε όπως ξεκινήσαμε», είπε ο διεθνής πλέον άσος του Πανιώνιου.