ΤΗΝ αύξηση της εγκληματικότητας οι πολίτες τη ζουν καθημερινά. Και δεν χρειάζονταν ασφαλώς την εμπιστευτική έκθεση του αστυνομικού διευθυντή Αττικής για να κατανοήσουν ότι οι επιδόσεις της αστυνομίας σε ό,τι έχει σχέση με την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών είναι απογοητευτική.

ΕΧΕΙ ωστόσο ξεχωριστό ενδιαφέρον να αποκαλύπτεται με αδιάσειστα στοιχεία και επίσημα έγγραφα ότι έκρυβαν συνειδητά την πραγματικότητα για χάρη εκλογικών σκοπιμοτήτων. ΤΟΤΕ η κυβέρνηση διαφήμιζε το ανύπαρκτο έργο της ενώ ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. εγκαλούσε τα μέσα ενημέρωσης λέγοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι η εγκληματικότητα αλλά η εγκληματοφοβία!

ΤΩΡΑ η επίσημη έκθεση χτυπά το κουδούνι του κινδύνου, μιλά για αρνητικές εξελίξεις στα αποκαλούμενα εγκλήματα της καθημερινότητας και δίνει τα πραγματικά στοιχεία επισημαίνοντας ότι η αστυνομία έχει αποτύχει στους στόχους που είχε θέσει. ΛΕΕΙ και κάτι ακόμα ενδιαφέρον ο συντάκτης της έκθεσης: ότι πολλές φορές οι πολίτες προσφεύγουν στα αστυνομικά τμήματα και «αντί αρωγής και ενδιαφέροντος εισπράττουν αδιαφορία και αδράνεια».

ΓΙΑΤΙ βέβαια τα τελευταία κυρίως χρόνια έχει ακυρωθεί κάθε έννοια επαγγελματισμού, έχει επιστρέψει δριμύτερος ο κομματισμός ενώ η αστυνομία έχει εμπλακεί στη βεντέτα που άνοιξε ο κ. Πολύδωρας με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις πορείες και τα επεισόδια.

ΕΙΝΑΙ καιρός η πορεία αυτή να αντιστραφεί. Όπως είναι καιρός να καταλάβουν στην κυβέρνηση πως οι αποτυχίες στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας έχουν πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στο κοινωνικό σώμα.

ΓΙΑΤΙ βέβαια δημιουργούν συνθήκες έντασης, καλλιεργούν τον φόβο και τροφοδοτούν ακραίες συμπεριφορές και αντιδράσεις. Και μάλιστα από τα πιο αδύναμα τμήματα της κοινωνίας που υφίστανται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τις επιπτώσεις της.