ΕΙΚΟΣΙ ΤΕΣΣΕΡΑ χρόνια από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους η χθεσινή επέτειος σημαδεύτηκε από μαθητικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και δηλώσεις καταδίκης από την κυβέρνηση και τα κόμματα στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου και από πανηγυρικές εκδηλώσεις στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Σημάδεψε όμως η χθεσινή επέτειος και μια ουσιαστική στροφή στην τουρκική πολιτική, της οποίας η διακήρυξη έγινε από τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ κατά την επίσκεψή του στο ψευδοκράτος αμέσως μετά την εκλογή του. Την πολιτική δηλαδή των δύο κρατών, μια στροφή που υπογράμμισε και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην επετειακή ανακοίνωσή του αλλά και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην πανηγυρική ομιλία του. Η τουρκική πλευρά μιλά πλέον για δύο κράτη, δύο λαούς και δύο θρησκείες.

Το μήνυμα των προκλητικών εορτασμών που περιελάμβαναν στρατιωτική παρέλαση και επιδείξεις από μαχητικά της τουρκικής αεροπορίας ήταν η κατοχύρωση ξεχωριστής οντότητας και η αναβάθμιση του ψευδοκράτους από παράνομο «κράτος» σε μη αναγνωρισμένο «κράτος». Στην προσπάθεια αυτή η Άγκυρα ρίχνει όλο το βάρος των διπλωματικών της υπηρεσιών.

Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις στα κατεχόμενα, στους εορτασμούς παρέστησαν περισσότεροι από 60 εκπρόσωποι ξένων χωρών.