Ένας μακρύς διάλογος με θέμα το «τις πταίει» για την έξαρση της βίας μεταξύ των φιλάθλων άρχισε στην Ιταλία μετά τον θάνατο του Γκαμπριέλε Σάντρι. Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Τζουλιάνο Αμάτο δήλωσε ότι ο αστυνομικός που σκότωσε τον οπαδό της Λάτσιο είχε προτεταμένο το χέρι του και πως το όπλο δεν εκπυρσοκρότησε τη στιγμή που έτρεχε, όπως αρχικά ανακοίνωσε η αστυνομία, και υποσχέθηκε να ριχθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

Πολιτικοί, παράγοντες και ποδοσφαιριστές συμφωνούν ότι το πρόβλημα είναι

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

Μιλώντας στο Κοινοβούλιο ο υπουργός Εσωτερικών Τζουλιάνο Αμάτο ανακοίνωσε τη σύλληψη δεκάδων ταραξιών, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες τις επόμενες ημέρες

κοινωνικό και πως το ιταλικό ποδόσφαιρο σε αυτή τη φάση είναι το μεγάλο θύμα, το οποίο, σύμφωνα με τον Κακά, χάνει την αξιοπιστία του και στο μέλλον ίσως και τα μεγάλα του αστέρια.

Ο ποδοσφαιριστής της Μίλαν Κλάρενς Ζέεντορφ κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση ως υπεύθυνη για την κατάσταση που επικρατεί, γιατί με αυτόν τον τρόπο αποπροσανατολίζει τους Ιταλούς από τα προβλήματά τους:

«Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το ποδόσφαιρο για να αποπροσανατολίζει την ιταλική κοινωνία από τα προβλήματά της. Αυτό που θα έπρεπε να σκεφτούν ήταν να κλείσουν την κυβέρνηση και όχι τα γήπεδα. Η κατάσταση μετά τη δολοφονία του αστυνομικού Φίλιπο Ρατσίτι στην Κατάνια δεν έχει αλλάξει. Ο κόσμος δεν είναι χαρούμενος. Έρχονται στα γήπεδα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και όπως βλέπουμε αυτά δεν είναι θετικά. Όλη η χώρα στερείται ηγεσίας»!

Σε «πρόβλημα της κοινωνίας» αποδίδει τα επεισόδια της Κυριακής και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Τζιανκάρλο Αμπέτε και μαζί του συμφωνεί και ο υπουργός Παιδείας Τζουζέπε Φιορίνι: «Σήμερα η χώρα μας μοιάζει να έχει χάσει τον σεβασμό της σε βασικές αξίες. Όμως δεν πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν στρουθοκάμηλοι».

Πολλοί από τους οργανωμένους οπαδούς, που είναι γνωστοί και ως Ultras, συνδέονται με ακροδεξιά κόμματα και τους νεοφασίστες. Δεν θεωρούνται τόσο επιθετικοί όσο για παράδειγμα οι Γερμανοί ή οι Άγγλοι, αλλά προκαλούν σοκ για τα ρατσιστικά αισθήματα που εκφράζουν μέσω των πανό που αναρτούν με την ανοχή των αρχών. Για τον λόγο αυτό άλλωστε οι μαύροι παίκτες που αγωνίζονται στο Καμπιονάτο είναι πολύ λίγοι σε σχέση με τα ποσοστά στα άλλα πρωταθλήματα.

ΠΛΑΤΙΝΙ: Ο ΤΥΠΟΣ

Ο Τύπος και ο φανατισμός που εκτρέφει με τα πρωτοσέλιδά του βρέθηκαν στο στόχαστρο του προέδρου της UΕFΑ Μισέλ Πλατινί, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά πώς λειτουργεί το ιταλικό ποδόσφαιρο λόγω της θητείας του στη Γιουβέντους: «Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Κάνω ένα χαριτωμένο σχόλιο για έναν παίκτη ή ένα παιχνίδι και αμέσως ξεσπά πόλεμος. Ασκείται τεράστια πίεση απ΄ όλους: τον Τύπο, την τηλεόραση, τους κοινούς ανθρώπους, τους πολιτικούς. Είμαι υπέρ του φανατισμού, αλλά με μέτρο».

Μάλιστα ο Πλατινί προτείνει στους φιλάθλους όταν πηγαίνουν στα γήπεδα να παίρνουν μαζί τους και ένα παιδί για να αποφεύγουν να εμπλέκονται σε επεισόδια!

Μιλώντας στο Κοινοβούλιο, ο υπουργός Εσωτερικών Τζουλιάνο Αμάτο ανακοίνωσε τη σύλληψη δεκάδων ταραξιών, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες τις επόμενες ημέρες. Εκτός των τεσσάρων συλληφθέντων στη Ρώμη που ίσως αντιμετωπίσουν κατηγορίες για τρομοκρατικές επιθέσεις, συνελήφθησαν ακόμα πέντε άτομα στον Τάραντα, έξι στο Μιλάνο και επτά στο Μπέργκαμο.

ΡΙΒΑ: ΛΟΥΚΕΤΟ

Ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Σκουάντρα Ατζούρα και μάνατζερ της εθνικής ομάδας Τζίτζι Ρίβα συμφωνεί με τον χαρακτηρισμό «τρομοκρατία» που έδωσαν πολλές εφημερίδες στα γεγονότα της Κυριακής: «Θα σταματούσα το πρωτάθλημα αμέσως, ακόμα και για έναν χρόνο αν ήταν να νικηθεί η τρομοκρατία».

Ο Ρίβα ήρθε και σε αντιπαράθεση με τον Κακά, όταν ο τελευταίος εξέφρασε την άποψη πως με τα επεισόδια και όλα όσα έχουν προηγηθεί με το σκάνδαλο Καλτσιόπολι, το Καμπιονάτο χάνει την αξιοπιστία του και ίσως στο μέλλον και πολλά αστέρια του:

«Δεν με ενδιαφέρει αν θα φύγουν τα αστέρια. Το πρόβλημα δεν είναι ο Κακά, αλλά ο γιος μου που πάει στα γήπεδα» ήταν η αντίδραση του Ρίβα.

Η κατάσταση που επικρατεί στην Ιταλία έχει προκαλέσει ανησυχία στις ομάδες που θα αγωνιστούν εκεί για τα ευρωπαϊκά κύπελλα, όπως είναι ο Ολυμπιακός (αντιμετωπίζει τη Λάτσιο στις 28 Νοεμβρίου στο Ολύμπικο) και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (παίζει με τη Ρόμα στο ίδιο γήπεδο στις 12 Δεκεμβρίου).

Η αγγλική ομάδα έχει δεχτεί 1.800 αιτήσεις από τους οπαδούς της για να παρακολουθήσουν το παιχνίδι αλλά με χθεσινή ανακοίνωσή της επισήμανε πως προηγουμένως θα πρέπει να συμβουλευτεί το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, την UΕFΑ και τις ιταλικές αρχές για το αν είναι φρόνιμο οι φίλαθλοι να κάνουν το ταξίδι στην Αιώνια Πόλη.