Σκληρή αναμένεται να είναι η πρώτη- μετά την επανεκλογή του Γιώργου Παπανδρέου- κόντρα ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. στη Βουλή, καθώς η κυβέρνηση φέρνει σύντομα για συζήτηση τον νέο εκλογικό νόμο ενώ παράλληλα στήνει παγίδα στο ΠΑΣΟΚ με το άρθρο 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Ο Γ. Παπανδρέου πάντως ετοιμάζει ρελάνς με το γερμανικό μοντέλο και με μία αιφνιδιαστική πρόταση για τους ετεροδημότες.


Η κυβέρνηση επισπεύδει τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο- που ενισχύουν ακόμη περισσότερο το πρώτο κόμμα- με στόχο να προκαλέσει το ΠΑΣΟΚ όσο διατηρείται ο απόηχος από τις εντάσεις των εσωκομματικών εκλογών. Το σχετικό νομοσχέδιο είναι ήδη έτοιμο, όπως παραδέχθηκε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θόδ. Ρουσόπουλος, και αναμένεται να περάσει από την Κυβερνητική

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

Ο Γ. Παπανδρέου εμμένει στην απόφαση για μη συμμετοχή στην Αναθεώρηση, καθώς κρίνει ότι πλέον το εγχείρημα «είναι νεκρό»

Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα. Με τον νέο νόμο- που θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές- αυξάνεται στις 50 έδρες το πριμ του πρώτου κόμματος (από 40), ενώ μπαίνουν εμπόδια στις εκλογικές συνεργασίες κομμάτων, καθώς δεν θα μπορούν να λάβουν το πριμ του πρώτου κόμματος. Βουλευτές και κομματικά στελέχη έχουν εισηγηθεί να προωθηθεί με το ίδιο νομοσχέδιο και η κατάτμηση της Β΄ Αθήνας σε τρεις περιφέρειες, αλλά το ενδεχόμενο αυτό έχει αποκλειστεί από την κυβέρνηση.

Στην αντεπίθεση

Στο ΠΑΣΟΚ έχουν αποφασίσει, ωστόσο, να περάσουν στην αντεπίθεση, προτείνοντας να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, στα πρότυπα του γερμανικού μοντέλου. Με βάση αυτή την πρόταση, 200 βουλευτές θα εκλέγονται με σταυρό σε αντίστοιχες μονοεδρικές περιφέρειες και οι 100 με λίστα σε ευρείες περιφέρειες, ενώ ο ψηφοφόρος θα επιλέγει ψηφοδέλτιο κόμματος και ψηφοδέλτιο υποψηφίου βουλευτή, που δεν θα είναι απαραίτητο να ανήκει στο ίδιο κόμμα. Επίσης, ο Γ. Παπανδρέου θα καλέσει τον Κων. Καραμανλή να μπει οριστικό τέλος στις μετακινήσεις ετεροδημοτών, μέσα από νομοθετικές αλλαγές που θα τους επιτρέπουν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους.

Ανυποχώρητος, εξάλλου, παραμένει ο κ. Παπανδρέου και στην απόφαση να μη συμμετάσχει το ΠΑΣΟΚ στην τελική φάση της συνταγματικής Αναθεώρησης, καθώς κρίνει ότι το εγχείρημα «είναι νεκρό» με ευθύνη της Ν.Δ. Ο κ. Παπανδρέου θεωρεί ότι η παρούσα Βουλή δεν μπορεί να είναι αναθεωρητική και καλεί τη Ν.Δ. να ξεκινήσει η διαδικασία «από μηδενική βάση».

Δείχνουν πρόθυμοι…

Την ίδια στιγμή, από κυβερνητικής πλευράς στήνουν «παγίδα» στο ΠΑΣΟΚ με το άρθρο 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, με κύριο στόχο να μη βγει τραυματισμένη η Ν.Δ. μέσα από το αναμενόμενο ναυάγιο της συνταγματικής Αναθεώρησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μαξίμου προσανατολίζονται να κάνουν «άνοιγμα» στο ΠΑΣΟΚ για να αλλάξει το άρθρο 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, δηλώνοντας πρόθυμοι να εγκρίνουν γι΄ αυτή την αλλαγή μια πρόταση που θα υποβληθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Με αυτή την κίνηση, στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί ακόμη πιο εκτεθειμένο απέναντι στην κοινή γνώμη, εάν αποχωρήσει από την αναθεωρητική διαδικασία. Παράλληλα εκτιμούν ότι η κυβέρνηση «κινείται εκ του ασφαλούς» με την αλλαγή του άρθρου 16. Κι αυτό γιατί κρίνουν πως ακόμη και αν η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει πίσω και συμμετάσχει τελικά στη διαδικασία, όποια πρόταση αναθεώρησης και αν φέρει για το άρθρο 16 αυτή θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της κατοχύρωσης των μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ.

«Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί για τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και αυτό θα διασφαλίζεται και με την πρόταση που θα παρουσιάσει η Ν.Δ. Την ίδια θέση προωθούσε και ο Γ. Παπανδρέου πριν αλλάξει στάση και αυτό το βήμα είναι το λιγότερο που μπορεί να γίνει στο άρθρο 16 και μέσα από μια πρόταση του ΠΑΣΟΚ», έλεγε χθες κυβερνητικός παράγοντας, προσθέτοντας ότι «η κοινωνία δεν θα κατανοήσει και δεν θα συγχωρήσει μιαν απόλυτα αρνητική στάση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Πεδία συνεννόησης

Αντίστοιχα μηνύματα, εξάλλου, εξέπεμψαν χθες προς την αξιωματική αντιπολίτευση τόσο η κ. Ντόρα Μπακογιάννη όσο και ο κ. Ελ. Ζαγορίτης. «Εύχομαι να ανταποκριθεί στον θεσμικό της ρόλο. Να είναι σκληρή εκεί που πρέπει, αλλά και εποικοδομητική, γιατί πάντοτε υπάρχουν περιθώρια για τα μεγάλα κόμματα της χώρας να βρουν πεδία συνεννόησης στα πολύ μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τον τόπο», ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο γραμματέας της Ν.Δ. συνέστησε στο ΠΑΣΟΚ «να μην ξανακυλήσει στον λαϊκισμό, στην πόλωση και στην οξύτητα».

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται και το νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών στις χώρες διαμονής (το οποίο επίσης χρειάζεται πλειοψηφία 200 βουλευτών για να μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα και όχι στις μεθεπόμενες εκλογές), ενώ οι βασικοί άξονες που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό θα εξεταστούν σήμερα στην Κυβερνητική Επιτροπή. Μέσω του σχεδίου της ενοποίησης Ταμείων την οποία είχε προωθήσει νομοθετικά το ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση την αξιωματική αντιπολίτευση.

Άρχισαν ζυμώσεις στο Μαξίμου


Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ και το άρθρο 16 εξετάστηκαν και στις χθεσινές συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ. Πάνο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος θα αναλάβει κεντρικό ρόλο και στην τελική φάση της αναθεωρητικής διαδικασίας. Ο κ. Στυλιανίδης φρόντισε από χθες να να προβάλλει ένα συναινετικό προφίλ, αναφέροντας ότι «όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να τοποθετηθούν με ευθύνη και χωρίς ιδεοληψίες για το ζήτημα»