Νέο αντιπολιτευτικό τοπίο παραδέχονται στην κυβέρνηση ότι δημιουργούν οι χθεσινές εσωκομματικές κάλπες στο ΠΑΣΟΚ, ενώ οι επιτελείς σε Μαξίμου και Ρηγίλλης εκτιμούν ότι το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει πλέον σε μετωπικές συγκρούσεις για όλα τα μεγάλα θέματα που περιλαμβάνει η κυβερνητική ατζέντα.


Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι μονόδρομος η σκληρή αντιπολίτευση απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές, καθώς με αυτόν τον τρόπο- όπως λένε- θα επιδιώξουν στη Χαριλάου Τρικούπη να περάσει σε δεύτερο πλάνο το εσωκομματικό χάσμα που έχει ανοίξει στο ΠΑΣΟΚ και το οποίο δεν έκλεισε με τις χθεσινές κάλπες.

Σε Μαξίμου και Ρηγίλλης είναι πεπεισμένοι ότι η επανεκλογή του Γ. Παπανδρέου δεν μπορεί να διαφοροποιήσει το πολιτικό σκηνικό και γι΄ αυτό τον λόγο θα είναι δύσκολο τους επόμενους μήνες να ξεφύγει η αξιωματική αντιπολίτευση από την εσωστρέφειά της. «Είναι βέβαιο ότι το αποτέλεσμα διευκολύνει τον κ. Παπανδρέου για τις δικές του κινήσεις μέσα στο κόμμα του. Διέξοδο από την εσωστρέφεια, όμως, θα αναζητήσει μέσα από την πολιτική όξυνση και τους υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους», αναφέρουν κομματικές πηγές. Στην κυβέρνηση εκτιμούν, μάλιστα, ότι στο εξής το ΠΑΣΟΚ θα ζητεί με κάθε ευκαιρία να γίνονται ονομαστικές ψηφοφορίες στη Βουλή, με στόχο να αιφνιδιάσει και να παγιδεύσει την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Ν.Δ. «Έχει μεγάλες αντοχές»

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι από τη μαζική συμμετοχή των μελών και φίλων του Κινήματος στην ψηφοφορία. Γι΄ αυτό τον λόγο μία από τις πρώτες κινήσεις των επιτελών της Ν.Δ. ήταν να υποβαθμίσουν τη συμμετοχή, υποστηρίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να αποκομίσει από αυτήν όχι πολιτικά, αλλά ούτε και επικοινωνιακά κέρδη. «Με τρεις υποψηφίους η συμμετοχή θα έπρεπε να ξεπερνά την αντίστοιχη του 2004 που, κατά το ΠΑΣΟΚ, είχε υπερβεί το ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους. Εκτός κι αν παραδεχθεί επισήμως το ΠΑΣΟΚ ότι στις προηγούμενες εκλογές είχε ανακοινώσει ψευδή αποτελέσματα…», έλεγε με έμφαση κορυφαίο στέλεχος. Στην πραγματικότητα, όμως, στη Ν.Δ. παραδέχονται ότι η αθρόα συμμετοχή στις κάλπες του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έχει μεγάλες αντοχές» και «μπορεί να κινητοποιήσει μεγάλα τμήματα της κοινωνίας».

Το μήνυμα αυτό, μάλιστα, εξέπεμψε δημοσίως και ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικ. Κακλαμάνης, ο οποίος τόνισε ότι «η μεγάλη συμμετοχή αποτελεί νίκη της πολιτικής» και προέτρεψε τη Ν.Δ. να ακολουθήσει κι εκείνη μια πιο ανοικτή διαδικασία για την εκλογή της κομματικής ηγεσίας. «Μακάρι να γίνει αυτό και στη Ν.Δ.», είπε ο κ. Κακλαμάνης (στον Αlpha) και συνέστησε στους επιτελείς της Ρηγίλλης «να μην παρερμηνεύσουν» την ενεργοποίηση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Πρώτη σύγκρουση για τον εκλογικό νόμο


ΣΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ έχουν καταλήξει πάντως ότι η κυβέρνηση πρέπει να βγει άμεσα στην αντεπίθεση και να φέρει στο προσκήνιο όλα τα θέματα που μπορούν να συντηρήσουν την κρίση και την πολυγλωσσία στο ΠΑΣΟΚ. Η πρώτη κίνηση που εξυπηρετεί αυτή τη στρατηγική θα γίνει με την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Για το θέμα αυτό ο Πρωθυπουργός συναντάται σήμερα με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλο, ενώ το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να εγκριθεί την προσεχή εβδομάδα από την Κυβερνητική Επιτροπή και έως το τέλος του έτους να έχει ψηφιστεί στη Βουλή.