Η ΑΠΕΙΛΗ να μπει φρένο στην ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, όπως προειδοποίησε χθες ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (FΕD) Μπεν Μπερνάνκι και οι τεράστιες απώλειες των ξένων τραπεζών από τα subprimes προκάλεσαν χθες νέο πλήγμα στις κεφαλαιαγορές – και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 1,46% και έκλεισε στις 5.228,19 μονάδες, ενώ βουτιά πραγματοποίησαν και οι αγορές στο Λονδίνο, το Παρίσι και το Τόκιο.

Στη Νέα Υόρκη ο Ντάου Τζόουνς έφτασε να υποχωρεί έως 1%. Τελικά έκλεισε με πτώση 0,26%.

Οι δηλώσεις του Μπεν Μπερνάνκι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας αναμένεται να «μειωθεί σημαντικά» αυτό το τρίμηνο και ότι το ράλι στο πετρέλαιο και η βουτιά του δολαρίου προκαλούν έντονες πληθωριστικές πιέσεις προκάλεσαν το… δεύτερο σοκ της ημέρας στους επενδυτές.

Λίγες ώρες νωρίτερα η Μorgan Stanley μπήκε κι εκείνη στο «κλαμπ» των τραπεζών κολοσσών που ανακοίνωσαν ζημιές λόγω της έκθεσής τους σε επισφάλειες στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου. Οι απώλειες της Μorgan Stanley το δίμηνο Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου έφτασαν τα 3,7 δισ δολάρια. Η Μerrill Lynch έχει ανακοινώσει ήδη διαγραφές 8,4 δισ. και η Citigroup διαγραφές έως 11 δισ. δολαρίων. Οι διαγραφές στον αμερικανικό τραπεζικό κλάδο λόγω της κρίσης των subprimes μπορεί να φτάσουν, σύμφωνα με την Deutsche Βank, τα 50 δισ. δολάρια, δηλαδή περίπου το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της Ελλάδος.