«Ίσως το ποσοστό ξεπεράσει τις προσδοκίες μου»


Ηθικά και πολιτικά δικαιωμένος αισθάνεται ο Κώστας Σκανδαλίδης για την επιλογή του να θέσει υποψηφιότητα για το προεδρικό αξίωμα του ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της Κυριακής.


Τρεις ημέρες πριν από την εκλογή, επικρίνει τους δυο ανθυποψηφίους του για το επίπεδο τής μεταξύ τους αντιπαράθεσης, αλλά δηλώνει πως η γνώμη του είναι ότι μπορούν να συνυπάρξουν κάτω από την ίδια στέγη τη Δευτέρα. Ο ίδιος τονίζει ότι «δεν βρίσκει καμιά δυσκολία, αν δεν είναι πρόεδρος, να συνεργαστεί και με τον έναν και με τον άλλον» από τους υποψηφίους.

Ο κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου πραγματοποίησε ένα πλήθος περιοδειών σε όλη την Ελλάδα, αισιοδοξεί ότι «το ποσοστό του θα ξεπεράσει τις προσδοκίες

Η Δευτέρα είναι μια κρίσιμη ημέρα- Η εικόνα των μονομάχων, των στρατοπέδων, της Συνδιάσκεψης που έμοιαζε λίγο με αρένα, δεν είναι ο καλύτερος οιωνός

του» και υπογραμμίζει ότι την Κυριακή θα εκλεγεί πρόεδρος «χωρίς υποσημειώσεις, αστερίσκους και προϋποθέσεις που αφορούν την ισχύ και τον ρόλο του». Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναλύει στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» τα περί «κυβερνώσας Αριστεράς» και θεωρεί ότι για να υλοποιηθεί αυτή η πρόταση θα πρέπει το Κίνημα να «εγκαταλείψει κάθε ηγεμονισμό» και να συγκροτήσει τον κορμό αυτής της συμμαχίας «σε ισότιμη βάση με κάθε προοδευτικό φορέα». Στην Εθνική Συνδιάσκεψη, διαδεχόμενος τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο βήμα, είπατε σχεδόν αυθόρμητα «ο… Θεός βοηθός».

Σήμερα, μόλις τρεις ημέρες πριν από την εκλογή της 11ης Νοεμβρίου, εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι απαιτείται η βοήθειά Του για να εξέλθει το ΠΑΣΟΚ από την κρίση;

Πάντοτε χρειάζεται η βοήθεια του Θεού για να περάσεις ένα τόσο δύσκολο κάβο. Ας μη γελιόμαστε. Το ΠΑΣΟΚ προέρχεται από οδυνηρή ήττα και τα γεγονότα που ακολούθησαν επέτειναν την κρίση. Η εικόνα των μονομάχων, των στρατοπέδων, της Συνδιάσκεψης που έμοιαζε λίγο με αρένα, των αλόγιστων προσωπικών αντιπαραθέσεων και των διλημμάτων, δεν είναι ο καλύτερος οιωνός. Εν τούτοις επιμένω. Έχω εμπιστοσύνη στη βάση της παράταξης. Αυτή θα βρει και θα δείξει τον δρόμο.

Όταν ανακοινώσατε την υποψηφιότητά σας, δηλώσατε ότι «ήρθατε να ενώσετε και όχι να διχάσετε». Πιστεύετε ότι η υποψηφιότητά σας εκπλήρωσε αυτή την αποστολή;

Τώρα που τα πράγματα οδηγήθηκαν στην τελική ευθεία, μου λένε να σκεφτώ τι θα μπορούσε να συμβεί χωρίς αυτή την υποψηφιότητα, κι αυτό ασφαλώς δικαιώνει την πρωτοβουλία μου. Πολλοί στη διάρκεια των εργασιών της Εθνικής Συνδιάσκεψης εξέφρασαν τον φόβο τους ότι η Δευτέρα μπορεί να βρει το ΠΑΣΟΚ διχασμένο. Συμμερίζεστε αυτούς τους φόβους;

Το διχασμένο ΠΑΣΟΚ το έχουμε ξαναζήσει το 1996. Το ένωνε, όμως, η εξουσία και η διανομή της μαζί με τη συνείδηση ενότητας της βάσης και των στελεχών του και οι κοινοί στόχοι μας. Σήμερα είμαστε στην αντιπολίτευση. Δεν υπάρχουν λάφυρα. Χάσαμε και τον δρόμο. Η βάση μας δεν διχάζεται, έστω κι αν προσωρινά τοποθετείται στη διαμάχη. Η νέα ενότητα θα προκύψει στη δημιουργία του νέου δρόμου. Το πώς θα σταθεί ο πρόεδρος πάνω σ΄ αυτό, θα κρίνει και το αν εύκολα θα ανασυνταχθούμε και θα ανακάμψουμε ή θα συρρικνωθούμε παραπέρα. Η Δευτέρα, πάντως, είναι μια κρίσιμη ημέρα για όλους μας. Έχουμε χρέος να μη την μετατρέψουμε σε Δευτέρα μετά τις εκλογές. Ήταν εξόχως τραυματική.

Άλλοι, πάλι, δεν μπορούν να φανταστούν πώς είναι δυνατόν να συνυπάρξουν κάτω από την ίδια στέγη οι υποστηρικτές των Γ. Παπανδρέου και Ευάγ. Βενιζέλου, μετά τα όσα αντήλλαξαν προεκλογικά. Πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εμφανιστεί και πάλι ενωμένο;

Μπορεί να συνυπάρξουν. Και άλλες φορές το έκαναν. Το τραύμα οι αξιωματούχοι το ξεπερνούν πιο εύκολα από τους στρατιώτες της βάσης. Είμαστε υποχρεωμένοι να ενωθούμε κάτω από τον πρόεδρο, όποιος και αν εκλεγεί. Φτάνει αυτός να μην εξοφλεί λευκές επιταγές, αλλά να οργανώσει επιτέλους ένα συλλογικό πολιτικό κέντρο, όχι μοιράζοντας ρό λους και υπευθυνότητες αλλά ανοίγοντας τον δρόμο στο δημοκρατικό και συλλογικό ΠΑΣΟΚ. Να δώσει ο όποιος πρόεδρος τη χαρά στο ΠΑΣΟΚ να κυβερνήσει τα του οίκου του και να μην κρατά πεισματικά αποφάσεις και επιλογές για τον εαυτό του.

Και αν αυτό δεν γίνει;

Τότε έρχονται δύσκολες ημέρες για το Κίνημα και θα είναι κρίμα. Κάποτε όλοι μας οφείλουμε να διδασκόμαστε από τη διαδρομή μας και τις πρακτικές που οδήγησαν έως εδώ. Όχι μόνο να κάνουμε κριτική για το κόμμα των αξιωματούχων και να το βγάζουμε στα τηλεπαράθυρα με κονταρομαχίες, αλλά να το ανατρέψουμε ξεκινώντας από τον ίδιο μας τον περίγυρο.

Μπορούμε να συνυπάρξουμε την επόμενη μέρα. Και άλλες φορές το κάναμε. Είμαστε υποχρεωμένοι να ενωθούμε κάτω από τον πρόεδρο, όποιος και αν εκλεγεί

(φωτό από την Εθνική

Συνδιάσκεψη)

«Στρουθοκαμηλίζουμε επικίνδυνα για τα αίτια της ήττας»


Τελικά ποιος ευθύνεται για την ήττα: ο Παπανδρέου, ο Σημίτης ή οι υπονομευτές;

Η αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων για να δικαιολογηθεί η φανατική προσήλωση και η μαχητική στάση στα αντίπαλα στρατόπεδα είναι ιστορικά γνωστή τακτική. Ούτε ο Γ. Παπανδρέου έχασε γιατί ήταν ανίκανος να αντιμετωπίσει τον Καραμανλή ούτε γιατί ο Ευάγγ. Βενιζέλος υπονόμευσε τον πρόεδρο ούτε γιατί ο Κ. Σημίτης υπήρξε ο ολετήρας της παράταξης. Στρουθοκαμηλίζουμε επικίνδυνα.

Πώς κρίνετε τον Γ. Παπανδρέου;

Έκανε σωστή διάγνωση: «Αν δεν αλλάξουμε το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη χώρα». Πήρε πάνω του όλη την ευθύνη και τράβηξε τον δρόμο που πίστευε ότι ήταν καλύτερος. Το αποτέλεσμα ήταν αυτό των πρόσφατων εκλογών.

Δεν έπεισε και αποδοκιμάστηκε η εναλλακτική πρόταση που παρουσιάσαμε.

Εσείς απλώς παρακολουθούσατε; Δεν είχατε ευθύνες;

Ο τρόπος που οργανώθηκε η ηγεσία και χτίστηκε η δομή είναι υπόθεση που αφορά τον πρόεδρο. Υπήρχαν στελέχη που άφηναν τα πράγματα να εξελίσσονται βοηθώντας επικουρικά γιατί πίστευαν ότι είχε το αναφαίρετο δικαίωμα να προχωρήσει στον δικό του δρόμο και μόνο για τον τρόπο και τον χρόνο που παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου. Η υπονόμευση, όμως, είναι βαριά κατηγορία και ξένη με τη λογική του ΠΑΣΟΚ. Δεν πιστεύω ούτε σε δίκες προθέσεων ούτε σε ανυπόστατες κατηγορίες.

Ασκήσατε κριτική, και μάλιστα επί της ουσίας, και στους δύο ανθυποψηφίους σας, τον Γ. Παπανδρέου και τον Ευάγγ. Βενιζέλο. Αυτό δεν δυσκολεύει τη θέση σας στην περίπτωση που υπάρξει δεύτερος γύρος; Δεν νομίζω ότι η κριτική δυσκολεύει καμία θέση όταν είναι ακριβοδίκαιη και συντροφική και πηγάζει από πραγματική αγωνία για την ενότητα και την προοπτική της παράταξης. Δεν προσωποποιεί αποκλειστικά τις ευθύνες. Δεν στήνει παρασυναγωγές αντιπολίτευσης ή υπεράσπισης, δεν στρατεύει ανθρώπους για να διχάσει το κόμμα. Και δεν νιώθω καμιά δυσκολία να πω τη γνώμη μου αν υπάρξει δεύτερος γύρος, όπως δεν βρίσκω καμιά δυσκολία αν δεν είμαι πρόεδρος να συνεργαστώ και με τον έναν και με τον άλλο.

Εσείς θα δίνατε «παράταση» θητείας στον Γιώργο Παπανδρέου; Και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Την Κυριακή εκλέγουμε πρόεδρο χωρίς υποσημειώσεις, αστερίσκους και προϋποθέσεις που αφορούν την ισχύ και τον ρόλο του. Άλλο είναι να οικοδομούμε μαζί ένα κόμμα που δεν θα του επιτρέπει να κάνει αυθαίρετα ό,τι θέλει και άλλο πρόεδρο υπό ομηρεία. Δεν δίνω κανενός εί

Δεν πρόκειται κανείς να μας συγχωρέσει κι άλλον χαμένο χρόνο, κι άλλα προσωπικά νάζια, κι άλλες ατομικές καντρίλιες

δους παράταση που θα αναπαράγει την εκκρεμότητα. Το ΠΑΣΟΚ επείγεται να βγει στον λαό ισχυρό και ενωμένο, αναγεννημένο με τον πρόεδρό του αναμφισβήτητο και στην πρώτη γραμμή. Και αυτό είναι μήνυμα και προς τον Γ. Παπανδρέου και τον Ευάγγ. Βενιζέλο.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστηρίζει ότι στις εκλογές της Κυριακής δεν κρίνεται απλώς το θέμα ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο νικητής των επόμενων εθνικών εκλογών. Συμμερίζεστε αυτή τη θέση;

Όλοι θέλουμε τη νίκη στις επόμενες εκλογές και για μας είναι μονόδρομος. Απλούστατα, αυτό το ΠΑΣΟΚ δεν κερδίζει τη Ν.Δ., όποιος από μας κι αν είναι πρόεδρος. Το θέμα είναι να τρέξουμε, να ανασυνταχθούμε, να προλάβουμε τις εξελίξεις, να πάρουμε πρωτοβουλία, να εμπνεύσουμε ξανά τον λαό και να κατακτήσουμε τη νίκη.

Σας φαίνονται πολλά; Μην ξεχνάτε ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Προς τα πού θα αποπλεύσει τη Δευτέρα μετά την εκλογή το σκάφος είναι το ερώτημα. Σ΄ αυτό δυστυχώς δεν απαντήσαμε όλοι μέχρι τώρα.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν χαμηλά ποσοστά αποδοχής της δικής σας υποψηφιότητας. Θεωρείτε ότι δεν είχατε τον αναγκαίο χρόνο να την προωθήσετε ή απλώς πέφτετε θύμα της πόλωσης που επικρατεί ανάμεσα στους δύο κύριους αντιπάλους για το προεδρικό αξίωμα;

Αυτοπροτάθηκα σε μια στιγμή που είχαν διαμορφωθεί οι συσχετισμοί, οι στρατοί, τα αρχηγικά προφίλ και τα δεδομένα της εκλογής. Και γνωρίζοντας καλά ότι στις εκλογές της Κυριακής ψηφίζει το ΠΑΣΟΚ της ήττας και της κρίσης των προσωπικών στρατηγικών. Άρα αυτό το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να με ψηφίσει για πρόεδρο. Ήδη νιώθω ηθικά και πολιτικά δικαιωμένος από την πορεία μου σε όλη τη χώρα. Νομίζω ότι και το αποτέλεσμα θα ξεπεράσει τις προσδοκίες μου.

Το σκεπτόμενο ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ της ρίζας και των αξιών, της ευθύνης και της μετριοπάθειας θα είναι ο καταλύτης της επόμενης μέρας και θέλω να είμαι μαζί του κι εγώ.

Μπορείτε να περιγράψετε το μετεκλογικό τοπίο στο ΠΑΣΟΚ, μετά τη δίμηνη εξαιρετικά έντονη αντιπαράθεση των υποψηφίων; Οι πολίτες μάς ρωτούν πώς είναι δυνατόν τη Δευτέρα να συμβιώσουμε όλοι μαζί. Τους πληροφορώ ότι εκ των πραγμάτων θα συμβιώσουμε, δεν είναι το πιο δύσκολο πράγμα. Το δύσκολο είναι να συμφωνήσουμε και να ενταχθούμε στην πορεία προς τον λαό. Δεν πρόκειται κανείς να μας συγχωρήσει κι άλλο χαμένο χρόνο κι άλλα ατομικά νάζια κι άλλες ατομικές καντρίλιες. Είναι αυτονόητο πως σε ό,τι με αφορά θα δώσω όλη μου τη δύναμη γι΄ αυτό.

«Ισότιμη συμμαχία με κάθε προοδευτικό φορέα»


Υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα οι προϋποθέσεις για να συνδιαμορφωθεί η πρότασή σας για την κυβερνώσα Αριστερά;

Η κυβερνώσα Αριστερά είναι ο φορέας υλοποίησης της νέας μεταπολίτευσης που έχει ανάγκη ο τόπος. Παρουσιάζει ένα σχέδιο ριζοσπαστικών αλλαγών στο πλαίσιο μιας προοδευτικής στρατηγικής που προτείνει ουσιώδεις δημοκρατικές ανατροπές στην κατανομή του πλούτου, στο μοντέλο ανάπτυξης, στον τρόπο διακυβέρνησης, στο πολιτικό σύστημα και στην ανασύνταξη της Πολιτείας. Θέλει να οικοδομήσει ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης με τον λαό. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να εγκαταλείψει κάθε ηγεμονισμό και να συγκροτήσει τον κεντρικό κορμό αυτής της συμμαχίας σε ισότιμη βάση με κάθε προοδευτικό φορέα.

Διασταυρώνουν τα ξίφη τους ώς το παρά πέντε


ΕΠΙΘΕΣΗ στα συμφέροντα έκανε και χθες ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος καλούσε τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες την Κυριακή, στην προσπάθειά του να ανατρέψει τους συσχετισμούς δυνάμεων που φαίνεται να διαμορφώνονται. Ο Κώστας Σκανδαλίδης, σε μεγάλη

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

Νέα επίθεση Γιώργου στα συμφέροντα- Προσκλητήριο Βενιζέλου για μαζική συμμετοχή στην κάλπη

συγκέντρωση στην Αθήνα, διακήρυξε ότι η ενότητα του ΠΑΣΟΚ δεν κινδυνεύει γιατί «κανείς δεν έχει τα κότσια να διασπάσει τη δημοκρατική παράταξη».

Με λόγο συναισθηματικά φορτισμένο λόγω των συνεχών αναφορών στον Ανδρέα Παπανδρέου και τους δεσμούς του με την Κρήτη, ο Γ. Παπανδρέου στο Ηράκλειο μίλησε για το νέο ξεκίνημα του ΠΑΣΟΚ από τη 12η Νοεμβρίου, «για να ανήκει η Ελλάδα στους Έλληνες, για να μπορούν οι Έλληνες να ορίζουν και όχι να ορίζονται».

«Δεξιές πολιτικές»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε ότι με την εκλογή του το ΠΑΣΟΚ θα γίνει Κίνημα «της ανατροπής, της αλλαγής, των ρήξεων με τις καθεστωτικές νοοτροπίες, τις αλαζονικές συμπεριφορές και τις δεξιές πολιτικές που μας ξέκοψαν από τις ρίζες μας, μας έκαναν κόμμα αξιωματούχων και προυχόντων», ενώ επιτέθηκε και πάλι στην «αγορά που αγοράζει συνειδήσεις, τη διαπλοκή που κατασκευάζει ειδήσεις και την οικονομία που υποτάσσει την πολιτική».

Αναφερόμενος στην υποψηφιότητα Βενιζέλου έκανε λόγο για αντιλήψεις «που θέλουν να μας κάνουν Καραμανλή στη θέση του Καραμανλή, εξουσία για την εξουσία, διαχειριστές πελατειακών σχέσεων και αδιαφανών διαπλεκομένων συμφερόντων». Τέλος, αναφερόμενος στα ΜΜΕ δεσμεύθηκε ότι θα βάλει τέλος στην εκκρεμότητα στο θεσμικό τους πλαίσιο, διότι «η ομηρεία τους από το κράτος ενισχύει τη διάθεσή τους για ομηρεία των πολιτικών δυνάμεων».

Ο Ευ. Βενιζέλος που- όπως λένε συνεργάτες του- πιστεύει ότι η ευρεία συμμετοχή στις εκλογές θα διευρύνει την εκλογική βάση του, από τη Βοιωτία όπου περιόδευσε χθες κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες. Σήμερα αναμένεται να προβεί και σε σχετική δήλωση στα κανάλια. «Το πραγματικό νόημα των εκλογών είναι αν το ΠΑΣΟΚ θα δημιουργήσει τις συνθήκες για ένα νικηφόρο αποτέλεσμα ή αν θα υποστεί μια στρατηγική ήττα» τόνισε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος επέκρινε τη στάση των κορυφαίων που έχουν ταχθεί στο πλευρό του Γ. Παπανδρέου.

Κατά Διαμαντοπούλου

Σε συνέντευξή του σε πρωινή εκπομπή του Μega διατύπωσε την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει ενωμένο, «αλλά το ερώτημα είναι αν θα είναι και ελκυστικό στο εκλογικό σώμα». Εξέφρασε πάντως την ανησυχία του για διαγραφές από τη Δευτέρα και μετά έκανε λόγο συγκεκριμένα για όσους μιλούν για «λυτρωτικές και ανακουφιστικές διαγραφές». Στην ίδια συνέντευξη άσκησε και πάλι εμμέσως κριτική στην Άννα Διαμαντοπούλου, τονίζοντας ότι όσοι μιλούν για «δεύτερη ευκαιρία» ή «παράταση θητείας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ» βάζουν το κόμμα στη λογική της ήττας και υπονομεύουν τον πρόεδρό του.

Από τη Λαμία αργότερα, τόνισε ότι για το ΠΑΣΟΚ είναι ζωτική ανάγκη η ανανέωση, αλλά όπως είπε «ανανέωση με ομοσπονδία μόνιμων μεγαλοστελεχών και υπό την πίεση και την ομηρεία των βαρόνων, δεν γίνεται».