Την ύπαρξη μαύρου χρήματος, που κατέληξε σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο από την πορεία του αμαρτωλού δομημένου ομολόγου των 280 εκατομμυρίων ευρώ του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς- σύμφωνα με την αντιπολίτευση- χθες στη Βουλή ο Γιώργος Ζορμπάς.

Παράλληλα ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής για την καταπολέμηση του ξεπλύματος του βρώμικου χρήματος έκανε γνωστό ότι έως το τέλος Νοεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες και το πόρισμα για το ομόλογο του ΤΣΠΕΑΘ θα σταλεί στη Δικαιοσύνη. Οι ελβετικές διωκτικές αρχές- είπε ο κ. Ζορμπάς- έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για λογαριασμούς που εμπλέκονται στη διάθεση του αντίστοιχου ομολόγου από το ΤΣΠΕΑΘ, ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ, προσθέτοντας ότι η ελληνική Δικαιοσύνη πρέπει να ζητήσει τη δικαστική συνδρομή της Ελβετίας και αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι μπλοκάρουν το άνοιγμα λογαριασμών στις ελβετικές τράπεζες.

Ο πρώην εισαγγελέας, ο οποίος έβαλε φωτιά στην κυβέρνηση προεκλογικά με το πόρισμά του στο οποίο έκανε λόγο για μίζες για τα ομόλογα, οι οποίες κατευθύνθηκαν προς συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, ουσιαστικά επέμεινε σε αυτή τη θέση. Απαντώντας σε βουλευτές της αντιπολίτευσης, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι στο περίφημο πόρισμά του φαίνεται «από μαρτυρικές καταθέσεις και προσωπικές αφηγήσεις» πως χρήματα του δομημένου ομολόγου του ΤΕΑΔΥ πήγαν σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.

Επιχείρησε να ανασκευάσει
Είναι χαρακτηριστικό πως όταν το θέμα ετέθη ευθέως από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Φώτη Κουβέλη, ο κ. Ζορμπάς απάντησε: «Το πόρισμά μου δεν αφορά προσωπικές κρίσεις και απηχήσεις. Αναφέρεται σε συναγόμενες εκτιμήσεις και αφηγήσεις μαρτύρων, σε καταθέσεις από τις οποίες προέρχονταν πράξεις διαπιστωτικές». Κι όταν στη συνέχεια «πιέστηκε» να διευκρινίσει εάν υπάρχουν και άλλα στοιχεία που να αποδεικνύουν το γεγονός, διευκρίνισε ότι στο πόρισμά του εμπεριέχονται και έγγραφα για συγκεκριμένες πράξεις. Ωστόσο, αμέσως μετά επιχείρησε να ανασκευάσει όσα είπε, καθώς- υπό την πίεση των βουλευτών της Ν.Δ. Απ. Σταύρου και Γ. Τραγάκη- δήλωσε ότι αναφερόταν «γενικώς και αορίστως» και όχι στην ύπαρξη μαύρου χρήματος που κατατέθηκε σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Μάλιστα, υπό τις πιέσεις των βουλευτών της Ν.Δ., ο κ. Ζορμπάς επανέλαβε πολλές φορές τη φράση «δεν μπορώ να κάνω επιμερισμό πού έχω και πού δεν έχω έγγραφα».

Επίσης, ο πρώην εισαγγελέας απέφυγε με νόημα να απαντήσει σε ερώτηση της πρώην προέδρου της Βουλής Άννας Ψαρούδα- Μπενάκη εάν από τη διερευνητική διαδικασία της Ανεξάρτητης Αρχής προκύπτει «ευθύνη υπουργών για την πορεία του ομολόγου του ΤΕΑΔΥ», λέγοντας ότι ήδη έχει πάρει θέση σε προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, όταν ρωτήθηκε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, διευκρινίζοντας τότε πως «εγώ το πόρισμα το έστειλα στον εισαγγελέα». Κατά Κολιοκώστα- Σανιδά
Νωρίτερα όμως ο κ. Γ. Ζορμπάς εμφανίστηκε ιδιαίτερα αιχμηρός, τόσο κατά του εισαγγελέα Εφετών κ. Γ. Κολιοκώστα όσο και εναντίον του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά. Με πολύ δηκτικό τρόπο αποκάλεσε «δικονομική αυθαιρεσία» τον χαρακτηρισμό του πορίσματος από τον κ. Κολιοκώστα ως μη σύννομο- επειδή δεν είχε τη σύμφωνη γνώμη του 11μελούς συμβουλίου της Αρχής- ενώ παρατήρησε πως «η γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου πρώτα περιήλθε σε δημοσιογράφους και όχι στους αποδέκτες». Και συμπλήρωσε με νόημα: «Τότε είπα πως έγινε λάθος στη διεύθυνση όπου εστάλη η γνωμοδότηση του εισαγγελέα Εφετών και δεν ανέφερα τίποτα γιατί ήταν προεκλογική περίοδος». Αιχμές επίσης άφησε ο κ. Γ. Ζορμπάς και για την πορεία που είχε το επίμαχο πόρισμα της Ανεξάρτητης Αρχής, για το οποίο είπε ότι δεν γνωρίζει πού βρίσκεται σήμερα.

Για την τράπεζα του Ιράν
Στο μεταξύ, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Απόστολου Κακλαμάνη, με αφορμή χθεσινό δημοσίευμα του «Βήματος», ο Γιώργος Ζορμπάς παραδέχθηκε πως συναντήθηκε με τον νέο επιτετραμμένο της πρεσβείας των ΗΠΑ για τα Οικονομικά κ. Νόργουικ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει εάν η συνάντηση είχε αντικείμενο την τράπεζα του Ιράν στην Αθήνα. Και όταν ζητήθηκε από δημοσιογράφους να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις, ο τέως εισαγγελέας είπε χαρακτηριστικά: «Δεν απαντώ». Πάντως ο κ. Ζορμπάς έδειξε ενοχλημένος από τη μέχρι τώρα στάση προς το πρόσωπό του από την κυβέρνηση, καθώς απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Φίλιππου Πετσάλνικου εάν θα παραμείνει στη θέση του είπε ότι δεν γνωρίζει, ενώ τόνισε πως «δεν φοβάμαι τίποτα» όταν το ίδιο ερώτημα δέχθηκε και από δημοσιογράφους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από