Περισσότερο ανεξάρτητο σινεμά φέρνει το φετινό 48ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με πάνω από 250 ταινίες και προσκελημένους έως τον Τζον Μάλκοβιτς
O Τζον Μάλκοβιτς θα φτάσει στη Θεσσαλονίκη ως παραγωγός και θα τιμηθεί με τον Χρυσό Αλέξανδρο, ενώ πρόεδρος της επιτροπή του Διεθνούς Τμήματος του Φεστιβάλ θα είναι ο Τσέχος σκηνοθέτης Γίρι Μένσελ (Όσκαρ για την ταινία του «Ο άνθρωπος που έβλεπε τα τρένα να περνούν»). Μαζί τους θα βρεθούν στην Ελλάδα ο βετεράνος Ντάνι Γκλόβερ, η προκλητική σκηνοθέτις Άζια Αρτζέντο- κόρη του Ντάριο Αρτζέντο των θρυλικών σπλάτερ- ο βραβευμένος με Όσκαρ β΄ ανδρικού ρόλου Κρις Κούπερ, ο πρωτεργάτης του ανεξάρτητου αμερικανικού κινηματογράφου Τζον Σέιλς με την παραγωγό και σύντροφό του Μάγκι Ρέντζι, ο καρατερίστας Σαμ Ρόκγουελ και ο φωτογράφος Ουίλιαμ Κλάιν που έχει γράψει ιστορία και στην μόδα.

Στα 3 εκατομμύρια ευρώ θα φτάσει φέτος το κόστος του Φεστιβάλ- όσο και πέρυσι- από τα οποία το 1/3 θα προέρχεται από χορηγίες και τα υπόλοιπα από το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο δια του υπουργού έδωσε μεν το «παρών» στην παρουσίαση του προγράμματος, αλλά αποχώρησε δίχως να απαντήσει σε ερωτήσεις για την κινηματογραφική

ΙΝFΟ

Από 16 έως 25 Νοεμβρίου σε 8 αίθουσες: «Ολύμπιον», «Πλατεία Οdeon», Τελλόγλειο Ίδρυμα και 4 στην Προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

πολιτική.

Όσο για το ελληνικό σινεμά, δύο ταινίες μας («Διόρθωση» του Θάνου Αναστόπουλου, «Valse sentimetale» της Κωνσταντίνας Βούλγαρη) θα διαγωνιστούν στο Διεθνές Τμήμα. Στο ίδιο πρόγραμμα διαγωνίζονται και δύο ταινίες Ελλήνων της διασποράς: «Έλλη» του Αθανάσιου Καρανικόλα ως γερμανική παραγωγή και «VC-1» του Σπύρου Σταθουλόπουλου ως αμερικανική παραγωγή. Εκτός συναγωνισμού θα προβληθεί το φιλμ «Μικροί θεοί» του Δημήτρη Καρακατσάνη, ως βελγική παραγωγή. Οι υπόλοιπες 12 ταινίες που αποτελούν το διαγωνιστικό πρόγραμμα του Διεθνούς Τμήματος προέρχονται από το Μεξικό, τις ΗΠΑ, Τσεχία, Ισραήλ, Εσθονία, Ρωσία, Ινδία, Πολωνία και Κίνα.

Στο Πανόραμα του ελληνικού κινηματογράφου θα προβληθούν 14 νέες ελληνικές ταινίες και τρία ντοκιμαντέρ. Έντεκα νέες ψηφιακές ταινίες θα προβληθούν στο πρόγραμμα DigiralWave 02 που ξεκίνησε με ενθουσιασμό πέρυσι. Θα γίνει επίσης ένα αφιέρωμα σε όλο το έργο του πρόσφατα χαμένου Νίκου Νικολαΐδη- με έκδοση βιογραφίας του. Κι ένα αφιέρωμα με θέμα «Το φιλμ νουάρ στον ελληνικό κινηματογράφο» με προβολή 15 παλαιότερων ταινιών- από τη δεκαετία του ΄60 μέχρι σήμερα.

Τέλος θα προβληθούν τρεις ταινίες με αφορμή το έτος Νίκου Καζαντζάκη που έχουν βασιστεί σε δικά του βιβλία («Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» του Ζυλ Ντασσέν, «Αλέξης Ζορμπάς» του Μιχάλη Κακογιάννη και «Ο τελευταίος πειρασμός» του Μάρτιν Σκορσέζε).

Ο άγνωστος και ο ανθρωποκεντρικός


Ο ανθρωποκεντρικός φιλμικός κόσμος του ανεξάρτητου Αμερικανού σκηνοθέτη Τζον Σέιλς θα προβληθεί σε 16 ταινίες του- θα υπάρξει έκδοση για το έργο του, θα δώσει masterclass και θα τιμηθεί με τον Χρυσό Αλέξανδρο. Ακόμη, ο νέος ισπανικός κινηματογράφος με 19 ταινίες παραγωγής 2006-07 θα δώσει το «παρών», ενώ 19 ταινίες θα προβληθούν και στις Ημέρες Ανεξαρτησίας. Θα υπάρχουν αφιερώματα στον Ιάπωνα σκηνοθέτη Μίκιο Ναρούσε- τον θεωρούν ισάξιο του Κουροσάβα αλλά παραμένει αδίκως άγνωστος στη Δύση – με 11 ταινίες του, στην Κορεάτισσα Γιασμίν Αχμάντ (4 ταινίες) και σε νέους Αμερικανούς και Αργεντινούς σκηνοθέτες.