Φορομπαράζ για την είσπραξη επιπλέον έξι δισ. ευρώ- όσα προβλέπει ο νέος προϋπολογισμόςέρχεται με φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή προς το τέλος Νοεμβρίου.

Προηγουμένως, στις 20 Νοεμβρίου, θα έχει κατατεθεί ο προϋπολογισμός.


Η επιβολή ενιαίου φόρου κατοχής ακινήτων σε όλους τους ιδιοκτήτες και η ενοποίηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης θα είναι τα δύο βασικά μέτρα που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να περιληφθούν και αυξήσεις σε έμμεσους φόρους που επιβάλλονται, μεταξύ άλλων, σε ποτά, τσιγάρα και κινητά τηλέφωνα για την αναπλήρωση των εσόδων που θα έφερνε η σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση αύξηση του ΦΠΑ, η οποία- προς το παρόν- πάγωσε λόγω των έντονων, ακόμη και εσωκομματικών, αντιδράσεων.

Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών το νομοσχέδιο θα προβλέπει:

● Την επιβολή νέου φόρου κατοχής ακινήτων σε όλους τους ιδιοκτήτες, ως «καπέλο» στους φόρους που ήδη πληρώνουν οι ιδιοκτήτες, όπως είναι το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας.

Ο νέος φόρος θα συνοδευθεί από ένα πρώτης τάξεως δώρο για τους μεγαλοϊδιοκτήτες μέσω της κατάργησης του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) και θα επιβάλλεται με συντελεστή 0,1% έως 0,2% επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων. Στο υπουργείο επικρατεί αλαλούμ αναφορικά με το σύστημα βεβαίωσης και είσπραξης του φόρου, καθώς δεν έχει υπάρξει η σχετική προετοιμασία. Το Περιουσιολόγιο της Εφορίας δεν είναι ακόμη έτοιμο, ενώ και η λύση που εξετάσθηκε για είσπραξη του φόρου μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ κρίθηκε ανεφάρμοστη.

● Την ενοποίηση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Τα αρχικά σχέδια του υπουργείου για την εξίσωση του φόρου σε επίπεδο τελικού καταναλωτή που θα προκαλούσε αύξηση 70% της λιανικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και θα έβαζε τους καταναλωτές σε ένα γραφειοκρατικό γρανάζι για την επιστροφή του φόρου προς το παρόν φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί. Αναζητούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, λύσεις για την εξίσωση των φόρων σε επίπεδο βενζινοπωλών ή εταιρειών εμπορίας καυσίμων. Ωστόσο και αυτές οι λύσεις οδηγούν σε διπλή τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης και εκτιμάται ότι θα κάνουν «μια τρύπα στο νερό» όσον αφορά την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

● Τις διατάξεις για την αντικατάσταση του φόρου κληρονομιάς και γονικής παροχής με ειδικό τέλος 1% επί της αντικειμενικής αξίας και την κατάργηση του φόρου κατά την απόκτηση πρώτης κατοικίας.