ΟΙ ΦΟΒΟΙ για επιδείνωση της πιστωτικής κρίσης λόγω της έκθεσης των ξένων μεγάλων τραπεζών σε επισφάλειες στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου (subprimes), μεγαλύτερων από ό,τι αρχικά αναμενόταν, έπληξαν τις διεθνείς αγορές και το Χρηματιστήριο Αθηνών που χθες έκλεισε με απώλειες 0,71% στις 5.246,56

μονάδες.

Η παραίτηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Citigroup Τσακ Πρινς και η ανακοίνωση της αμερικανικής τράπεζας (είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο) ότι θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε διαγραφές δανείων 8 έως 11 δισ. δολαρίων- επιπλέον των 5,9 δισ. δολ. που ανακοινώθηκαν αρχές Οκτωβρίου- λόγω της έκθεσής της στα subprimes, ξαναζωντάνεψαν τους φόβους στις αγορές ότι η κρίση μπορεί να μην έχει τελειώσει ακόμη.

Ο νέος πρόεδρος

Το δύσκολο έργο της ανάκαμψης της Citigroup πέφτει τώρα στους ώμους του πρώην υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ρούμπιν, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του προέδρου της τράπεζας. Ο Ρούμπιν διετέλεσε υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ την περίοδο 1995-1999.

Τις μεγαλύτερες απώλειες από τους φόβους για τα subprimes υπέστησαν τα ασιατικά χρηματιστήρια, όπου ο δείκτης Νikkei στο Τόκιο υποχώρησε 1,50% και ο δείκτης Ηang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκανε βουτιά 5%.

Πακέτα 611 εκατ. ευρώ

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι απώλειες ήταν μικρότερες από ό,τι στις ξένες αγορές, ενώ την παράσταση έκλεψαν τα πακέτα. Η συνολική αξία των συναλλαγών στο Χ.Α. διαμορφώθηκε σε 917 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 611 εκατ. αφορούσαν μεταβιβάσεις μετοχών που άλλαξαν χέρια σε προσυμφωνημένες τιμές. Το μεγαλύτερο από αυτά αφορούσε 39 εκατ. μετοχές της Μarfin Ρopular Βank αξίας 440 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε 4,9% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Κύκλοι της εταιρείας ανέφεραν ότι αυτή η συναλλαγή σχετίζεται με δανεισμό της Μarfin Ιnvestment Group και η διάθεση μετοχών αποτελεί μέρος της συμφωνίας με τις πιστώτριες τράπεζες. Χθες άλλαξε χέρια και το 5,4% της Αlapis, καθώς μεταβιβάστηκαν 52,7 εκατ. μετοχές αξίας 127 εκατ. ευρώ.