Ένα από τα πλέον σκοτεινά κεφάλαια στην Ιστορία του ζει το Πακιστάν, ύστερα από την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης προχθές από τον πρόεδρο και στρατιωτικό ηγέτη της χώρας Περβέζ Μουσάραφ.


Η Μπεναζίρ Μπούτο επέστρεψε εσπευσμένα στο Πακιστάν και κατηγόρησε τον Μουσαράφ για επιβολή μίνι στρατιωτικού νόμου, ενώ οι ΗΠΑ (αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος) καταδίκασαν την τελευταία απόφαση του συμμάχου τους.

Με διάγγελμά του στην πακιστανική τηλεόραση το βράδυ του Σαββάτου, ο Μουσάραφ

ΜΠΕΝΑΖΙΡ ΜΠΟΥΤΟ

«Είναι η πιο σκοτεινή ημέρα στην Ιστορία του Πακιστάν», δήλωσε η πρώην πρωθυπουργός της χώρας

δικαιολόγησε την απόφασή του να αναστείλει το Σύνταγμα και να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης τονίζοντας πως δεν μπορούσε να το επιτρέψει να οδηγηθεί η χώρα στην αυτοκτονία, λόγω της έξαρσης του ισλαμικού εξτρεμισμού. Ο στρατηγός Μουσάραφ κατηγόρησε επίσης το Ανώτατο Δικαστήριο ότι «δένει τα χέρια της κυβέρνησης» αναβάλλοντας την επικύρωση της πρόσφατης εκλογικής του νίκης στην προεδρία. Το δικαστήριο αναμενόταν να αποφασίσει εντός των επόμενων ημερών αν είναι δίκαιοι οι ισχυρισμοί της αντιπολίτευσης ότι η νίκη του Μουσάραφ στις 6 Οκτωβρίου ήταν αντισυνταγματική, γιατί έλαβε μέρος αν και αρχηγός του στρατού. Τώρα, με την επιβολή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η συγκεκριμένη δικαστική διαδικασία αναβλήθηκε.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο Πακιστανός πρόεδρος αντικατέστησε τον πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου Ιφτιχάρ Σόντρι- από τους δριμύτερους επικριτές του – ο οποίος μαζί με άλλους 8 δικαστές έκριναν αντισυνταγματική την κήρυξη έκτακτης ανάγκης. Χθες εκατοντάδες άνθρωποι συνελήφθησαν (περισσότεροι από 1.200 σύμφωνα με την αντιπολίτευση), οι ανεξάρτητοι τηλεοπτικοί σταθμοί παρέμειναν εκτός λειτουργίας ενώ τα προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες συνεχίζονταν. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι πολλοί δικηγόροι, ο πρόεδρος της ανεξάρτητης Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν, Ασμά Τζεχανγκίρ, ο προσωρινός πρόεδρος του κόμματος του πρώην πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ και ο Αϊτζάζ Αχσάν, δικηγόρος του Σόντρι.

«Είναι η πιο σκοτεινή ημέρα στην ιστορία του Πακιστάν», δήλωσε η πρώην πρωθυπουργός της χώρας Μπεναζίρ Μπούτο κατά την επιστροφή της από το Ντουμπάι. «Στόχος είναι να καθυστερήσουν οι (προγραμματισμένες για τον Ιανουάριο) βουλευτικές εκλογές τουλάχιστον ένα με δύο χρόνια», πρόσθεσε. «Μέχρι και έναν χρόνο μπορεί να καθυστερήσουν οι εκλογές», είπε λίγες ώρες αργότερα ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σαουκάτ Αζίζ.

Τουλάχιστον 145 σκοτώθηκαν κατά τη βομβιστική επίθεση εναντίον της Μπούτο, όταν αυτή επέστρεψε στο Πακιστάν στα μέσα Οκτωβρίου. Οι ΗΠΑ, που ενθάρρυναν τη συνεργασία Μουσάραφ- Μπούτο, ζήτησαν αυτοσυγκράτηση. Σύμφωνα με την «Ουάσιγκτον Ποστ», η Κοντολίζα Ράις είχε ζητήσει τηλεφωνικώς από τον Μουσάραφ τον Αύγουστο να μην επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Πακιστάν. Το ίδιο ζήτησε και την Παρασκευή. Ωστόσο, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως οι τελευταίες εξελίξεις δεν θα επηρεάσουν τη στρατιωτική υποστήριξη της Ουάσιγκτον στο Πακιστάν.