Οι κόντρες έμειναν στα λόγια


Με ουσιαστικό νικητή την ενότητα και τον Γιώργο Παπανδρέου κυρίαρχο στις τριήμερες διαδικασίες της Εθνικής Συνδιάσκεψης, το ΠΑΣΟΚ έδωσε ραντεβού στις κάλπες την Κυριακή 11 Νοεμβρίου, διαψεύδοντας όλα τα προγνωστικά που μιλούσαν για άγριες συγκρούσεις- ακόμη και για ενδεχόμενο διάσπασης.


Τελικά, η εσωκομματική αντιπαλότητα εξαντλήθηκε σε σκληρές ομιλίες και μερικές ακραίες διατυπώσεις εναντίον αλλήλων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ξεπέρασε τα όρια. Το ΠΑΣΟΚ επέδειξε αξιοσημείωτη ωριμότητα και οι περισσότεροι σύνεδροι αποχώρησαν χθες το βράδυ από το Νέο Φάληρο με τη βεβαιότητα ότι την Κυριακή δύσκολα θα δοκιμαστεί η ενότητα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της κάλπης.

Το στοίχημα που έχουν μπροστά τους όλες οι πλευρές του ΠΑΣΟΚ αφορά πλέον τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής. Σε αυτό το πλαίσιο, όλοι οι υποψήφιοι προχώρησαν σε εκκλήσεις για διεύρυνση της συμμετοχής των μελών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή η Συνδιάσκεψη καθυστέρησε να αρχίσει λόγω μειωμένης προσέλευσης των συνέδρων, αλλά στη συνέχειαόπως ανακοινώθηκε- η παραλαβή των καρτών διαπίστευσης έφτασε το 82%.

Από εκεί και πέρα, δεν μπορεί κανείς να μην υπογραμμίσει τις ενθουσιώδεις εκδηλώσεις στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου- εκδηλώσεις τις οποίες δεν είχε δει, όπως παραδέχονται στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ούτε κατά τη διάρκεια της τελευταίας προεκλογικής περιόδου, αλλά ούτε το 2004 όταν είχε αναλάβει ηγέτης του κόμματος.

Το ακροατήριο αυτό, που ήταν σε ποσοστό πάνω από 80% υπέρ του, ανάγκασε τον Ευ. Βενιζέλο να υποστηρίξει ότι το δικό του ακροατήριο είναι το ΠΑΣΟΚ της κοινωνίας, το «έξω» ΠΑΣΟΚ και όχι το οργανωμένο.

Αφετηρία η 12η Νοεμβρίου

Οι δύο κύριοι διεκδικητές του προεδρικού αξιώματος φρόντισαν να αξιοποιήσουν κατά το δυνατόν καλύτερα το βήμα που είχαν, κατά τις δευτερολογίες τους. Ο Γιώργος Παπανδρέου με την άνεση του πιθανού νικητή της αναμέτρησης δήλωσε ότι η 12η Νοεμβρίου θα αποτελέσει αφετηρία για τον διμέτωπο που ξεκινάει, κατά των συμφερόντων και της διαπλοκής αφενός και κατά της Νέας Δημοκρατίας αφετέρου. Ενδεικτική ήταν η αναφορά του στον Κώστα Καραμανλή, για τον οποίο- όπως υποστήριξε – διαπιστώνει ότι «είναι ανήσυχος» από τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, επειδή καταλαβαίνει πως το Κίνημα θα βγει ενωμένο και αποφασισμένο από αυτή τη διαδικασία. Το κεντρικό δίλημμα του Ευάγγελου Βενιζέλου, που φαίνεται πια να είναι και το βασικό όπλο του για τη μεγάλη ανατροπή: ότι στις 11 Νοεμβρίου το ΠΑΣΟΚ δεν εκλέγει απλώς αρχηγό, αλλά ουσιαστικά καθορίζει το αποτέλεσμα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Σχολίασε με τρόπο δηκτικό το εχθρικό ακροατήριο- αντιπροσώπευε όπως είπε «το ΠΑΣΟΚ του χθες», ενώ ο ίδιος απευθύνεται στο ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος.

Αιχμές και υπονοούμενα

Παπανδρέου και Βενιζέλος αντάλλαξαν και πάλι αιχμές και υπονοούμενα, αλλά αρκετά «κλικ» παρακάτω σε σχέση με τις πρωτολογίες της Παρασκευής, οι οποίες δημιουργούσαν την αίσθηση πως η σύγκρουση θα ήταν ανελέητη και μέχρι το τέλος. Φαίνεται πως έπαιξε μεγάλο ρόλο το γεγονός ότι η σύνθεση του ακροατηρίου ήταν ετεροβαρής- σαφέστατα υπέρ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Κατά γενική ομολογία, εκείνος που έκανε πιο πολιτικές ομιλίες, αναφερόμενος με σαφήνεια στο όραμά του για το ΠΑΣΟΚ, πολιτικό και οργανωτικό, και επισημαίνοντας τις αδυναμίες και τα λάθη του παρελθόντος, ήταν ο τρίτος των υποψηφίων για το προεδρικό αξίωμα, Κώστας Σκανδαλίδης. Εξέθεσε με σαφήνεια την πρότασή του για την «κυβερνώσα Αριστερά» και κέρδισε το χειροκρότημα της αίθουσας όταν δήλωσε ότι στις 12 Νοεμβρίου «θα είναι μαζί και με τους δύο». Προειδοποίησε πάντως ότι «στις κάλπες την Κυριακή πηγαίνει άρον άρον το ΠΑΣΟΚ της ήττας», καλώντας τους δύο συνυποψηφίους του «να μην το κανακεύουν αυτό το ΠΑΣΟΚ και να μην το ωραιοποιούν».

Πάντως, η πολιτική εμπλοκή του τριημέρου οφείλεται σε μια αναφορά της Άννας Διαμαντοπούλου, που άναψε φωτιές. Η πρώην επίτροπος δηλώνοντας τη στήριξή της στον Γιώργο Παπανδρέου, έκανε λόγο για παράταση της θητείας του για να υλοποιήσει όσα δεν έγιναν και όσα δεσμεύθηκε ότι θα κάνει στον δρόμο για τη νίκη. Η φράση της, που η ίδια δηλώνει στα «ΝΕΑ» ότι σκόπιμα παρερμηνεύθηκε, κατάφερε να προκαλέσει τις αντιδράσεις και των υποστηρικτών του Γ. Παπανδρέου, φυσικά, και εκείνων του Ευ. Βενιζέλου.

Ανακάλυψαν «φλέβα χρυσού»


ΕΧΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως ανακάλυψε «φλέβα χρυσού» επιτιθέμενο στη διαπλοκή, στα συμφέροντα και στα μέσα ενημέρωσης.

Αλλιώς δεν εξηγείται το γεγονός ότι τη στρατηγική επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου να μιλάει για αγώνα εναντίον τους με στόχο την «πολιτική αυτονομία» όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ αλλά ολόκληρου του πολιτικού κόσμου, υιοθέτησαν πολλά στελέχη.

Αξιοσημείωτες είναι οι ονομαστικές αναφορές σε κανάλια, εκδότες, καναλάρχες και ΜΜΕ του πρώην προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη. Όπως φάνηκε από τις τριήμερες εργασίες και την ένταση των επιθέσεων, το θέμα αυτό θα είναι στις πρώτες θέσεις της πολιτικής ατζέντας του Κινήματος.

«Ταμείο» για τους δύο μονομάχους


ΤΟ «ΤΑΜΕΙΟ» της τριήμερης Συνδιάσκεψης επιχειρούν να κάνουν τα επιτελεία Παπανδρέου και Βενιζέλου λίγες ώρες μετά το τέλος των εργασιών της κομματικής διαδικασίας.

Οι δύο πλευρές εξέφραζαν χθες την ικανοποίησή τους διότι επιτεύχθηκαν οι στόχοι που είχαν θέσει αρχικώς. Ωστόσο διαπίστωσαν και… κενά, τα οποία φανέρωσαν όχι μόνο οργανωτικές αλλά και πολιτικές αδυναμίες στην εκλογική αντιπαράθεση για την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με στελέχη που ανήκουν στον πυρήνα των συνεργατών του Γ. Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιδίωξε και πέτυχε να δείξει ότι έχει την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία στη στενή κομματική βάση, κάτι που επιβεβαίωσε η υποδοχή που του επιφυλάχθηκε στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο. Συγχρόνως, ο κ. Παπανδρέου επιδίωξε και πέτυχε, μέσω των τοποθετήσεων που έγιναν, να δείξει ότι έχει με το μέρος του την πλειονότητα των προβεβλημένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Επιπλέον, κατάφερε να δείξει ότι διαθέτει ηγετικά χαρακτηριστικά αφού διατήρησε την ψυχραιμία του ακόμη και σε ακραίους χαρακτηρισμούς του τύπου «ανίκανος», που διατυπώθηκαν από τους αντιπάλους του.

Για την ήττα

Ωστόσο ο κ. Παπανδρέου, εξηγούν οι συνεργάτες του, δεν κατάφερε να δώσει πειστικές απαντήσεις για την έκταση της ήττας της 16ης Σεπτεμβρίου ούτε όμως να πείσει με ποιο τρόπο θα μπορέσει να οδηγήσει και πάλι το ΠΑΣΟΚ σε νικηφόρο τροχιά. Στα αρνητικά καταγράφηκε και η αδυναμία να πάρει με το μέρος του κατά 100% τους λεγόμενους ουδέτερους, καθώς τόσο η δήλωση της Άννας Διαμαντοπούλου όσο και η έμμεση στήριξη του Απόστολου Κακλαμάνη έγιναν στη

ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ

Ικανοποίηση γιατι επιτεύχθηκαν οι στόχοι που είχαν θέσει. Διαπιστώθηκαν όμως οργανωτικές και πολιτικές αδυναμίες

λογική τού συγκριτικά καλύτερου ανάμεσα στους δύο βασικούς διεκδικητές.

Παράλληλα, όπως έλεγαν συνεργάτες του Βαγγέλη Βενιζέλου, ο Μακεδόνας πολιτικός επιδίωξε και πέτυχε να δείξει ότι δεν φοβάται να πει τη γνώμη του ακόμη και σε ένα όχι ιδιαίτερα φιλικό περιβάλλον απέναντι στην υποψηφιότητά του. Επίσης, πέτυχε να πείσει πως πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει την εκλογή της 11ης Νοεμβρίου επαναλαμβάνοντας ότι αυτή η νίκη δεν θα έρθει μέσα από τον στενό κομματικό πυρήνα, αλλά από ένα ευρύτερο εκλογικό σώμα στο οποίο και απευθύνεται από την επομένη των εκλογών.

Τα σενάρια συνωμοσίας

Απέναντι στα επιχειρήματα των συμφερόντων και των εξωθεσμικών παραγόντων ο κ. Βενιζέλος αντέταξε τα σενάρια… συνωμοσίας, λέγοντας ότι στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν βαρόνοι που διαπραγματεύονται τις θέσεις τους για την επόμενη μέρα υποστηρίζοντας την υποψηφιότητα Παπανδρέου.

Ωστόσο, όπως παραδέχονται οι επιτελείς του κ. Βενιζέλου, ο υποψήφιος πρόεδρος δεν κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις. Κάποιες φορές έδειξε ότι σνομπάρει το εκλογικό σώμα που υποστηρίζει τον κ. Παπανδρέου και, επιπλέον, δεν κατόρθωσε να κερδίσει τη συμπάθεια- επομένως και τη στήριξη- των τελευταίων αναποφάσιστων που δεν είχαν καταλήξει ως προς την επιλογή τους στο πρόσωπο του προέδρου.

Όσα πέτυχαν κι όσα δεν πέτυχαν


ΓΙΩΡΓΟΣΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΠΕΤΥΧΕ

Να δείξει την κυριαρχία του στον κομματικό πυρήνα Να πάρει με το μέρος του τα περισσότερα κορυφαία στελέχη Να δείξει ότι έχει ηγετικά χαρακτηριστικά ΔΕΝΠΕΤΥΧΕ

Να απαντήσει πειστικά για τα αίτια της ήττας Να διευκρινίσει πώς θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε νίκη Να εξασφαλίσει κάποιες «καθαρές» στηρίξεις ΒΑΓΓΕΛΗΣΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

ΠΕΤΥΧΕ

Να μιλήσει καθαρά σ΄ ένα μη φιλικό περιβάλλον Να μεταδώσει την αισιοδοξία του για νίκη στις 11/11 Να αντιτάξει θεωρίες συνωμοσίας… απέναντι στα επιχειρήματα περί συμφερόντων ΔΕΝΠΕΤΥΧΕ

Να κερδίσει τις εντυπώσεις και τη μάχη της επικοινωνίας Να εξασφαλίσει τη συμπάθεια των αναποφάσιστων Να δείξει ότι έχει με το μέρος του μεγάλο αριθμό κορυφαίων στελεχών

Στηρίζω Γιώργο και στην… παράταση


Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε στο ΠΑΣΟΚ η απόφαση της Άννας Διαμαντοπούλου να στηρίξει την υποψηφιότητα Παπανδρέου δίδοντας… παράταση στη θητεία του.


Oι αντιδράσεις προήλθαν και από τις δυο πλευρές: και του Γ. Παπανδρέου και του Ε. Βενιζέλου. Η αντίδραση της πλευράς Βενιζέλου ήταν μάλλον αναμενόμενη: περίμεναν ότι η κ. Διαμαντοπούλου θα στήριζε τον Ε. Βενιζέλο και όταν δεν το έπραξε, αισθάνθηκαν την ανάγκη να την επικρίνουν, με επικεφαλής τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου στο Λαύριο αναφέρθηκε σε «βαρόνους» και άφησε να εννοηθεί ότι κάποιοι εγγράφουν υποθήκες για μελλοντικοί αρχηγοί στο ΠΑΣΟΚ. Συγχρόνως σχολίασε καυστικά: «Κάποιοι δίνουν παράταση για να

ΘΥΕΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ

προκάλεσε η απόφασή της να στηρίξει την «παράταση της θητείας του Γ. Παπανδρέου» και από τις δύο πλευρές

εκτελέσουν αργότερα την ποινή του πέναλτι όπως στο ποδόσφαιρο…». Χθες επανήλθε δριμύτερος κατά τη δευτερολογία του ενώπιον του Σώματος της Εθνικής Συνδιάσκεψης λέγοντας ότι η μία πρόταση που ακούστηκε στις εργασίες της για την ηγεσία «θέλει να δώσει παράταση στο πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ».

Βαρόνοι και πρίγκιπες

Και πρόσθεσε: «Υπάρχει η εκδοχή «ελεύθεροι προξενητές διαδόχους τους γυρεύουν»» είπε ο Βαγγέλης Βενιζέλος και επιτιθέμενος στην Άννα Διαμαντοπούλου σχολίασε πως η πρόταση για παράταση της θητείας «παραπέμπει στην ήττα» και «καθιστά τον πρόεδρο όμηρο προσωπικών φιλοδοξιών που προφανώς δεν ωρίμασαν».

Οι αναφορές Βενιζέλου προκάλεσαν και την αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος στη χθεσινή δευτερολογία του, με την οποία έκλεισαν οι εργασίες της Εθνικής Συνδιάσκεψης, κάλεσε τους οπαδούς και φίλους του ΠΑΣΟΚ να τον ψηφίσουν «για μια νέα αρχή χωρίς υποκριτικές αναφορές σε ανύπαρκτους πρίγκιπες και φανταστικούς βαρόνους».

«Προσωπικά σχέδια»

Πάντως, οι αναφορές της κ. Διαμαντοπούλου περί «παράτασης» στον Γ. Παπανδρέου προκάλεσαν, όπως προαναφέρθηκε, και σχόλια και από την πλευρά του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, η οποία αρχικά εμφανιζόταν ικανοποιημένη που το τελευταίο κορυφαίο στέλεχος έπαιρνε θέση στηρίζοντας τον κ. Παπανδρέου. Στους διαδρόμους του γηπέδου του Τάε Κβον Ντο, επώνυμα στελέχη της εν λόγω πλευράς εξαπέλυαν φραστικές επιθέσεις κατά της πρώην επιτρόπου στην Κομισιόν, δηλώνοντας ότι «κάνει προσωπικά παιχνίδια στην πλάτη της ενότητας». «Η ηγεσία που χρειαζόμαστε»

Η κ. Διαμαντοπούλου με συνέντευξή της στα «ΝΕΑ» έδωσε αναλυτικές εξηγήσεις για το τι εννοούσε όταν μιλούσε για παράταση της θητείας του προέδρου, την ώρα που ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου ζητάει ανανέωση της θητείας και νέα εντολή.

«Έκλεισα την ομιλία με το τι ηγεσία εκτιμώ ότι χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ σήμερα, λέγοντας: Αυτή η προοπτική πιστεύω ότι μπορεί να εξυπηρετηθεί συγκριτικά καλύτερα στην παρούσα συγκυρία, με την παράταση της θητείας του σημερινού προέδρου, του Γιώργου Παπανδρέου», είπε και διευκρίνισε: «Και αναφέρομαι στον όρο παράταση, γιατί πολλά έγιναν και δεν αξιοποιήθηκαν και πολλά δεν έγιναν και υποσχέθηκε ότι θα γίνουν. Εμείς θα είμαστε όλοι εδώ χωρίς καμιά εξαίρεση…».

«Καταφανής διαστρέβλωση»

Απαντώντας σε ερώτηση «γιατί έκανε τη συγκεκριμένη επιλογή, επέλεξε δηλαδή να στηρίξει τον Γιώργο Παπανδρέου, αντί του Ευάγγελου Βενιζέλου», η κ. Διαμαντοπούλου απάντησε: «Πρόκρινα την ολοκλήρωση και υλοποίηση των επιλογών και υποσχέσεων της τριετίας αυτών που έγιναν ή δεν έγιναν, αντί για στρογγυλοποιήσεις». Και πρόσθεσε: «Υπήρξε καταφανής διαστρέβλωση των όσων είπα, και από τις δύο πλευρές. Τους καταλαβαίνω. Σε μια αναμέτρηση που κυριαρχούν ποδοσφαιρικά στοιχεία, επιχειρήθηκε να μεταφραστεί ο όρος παράταση που χρησιμοποίησα με ποδοσφαιρικούς όρους».

Σε ερώτηση, πού αποδίδει αυτή τη διαστρέβλωση, το ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ απάντησε: «Μα, είναι φανερό, όποιος δεν συμφωνεί μαζί τους, είναι δεκτικός πικρόχολων σχολίων και αλλοιώσεων αυτών που υποστηρίζει. Αναρωτιέμαι, αν κάποιοι που διακινούν όλα αυτά εις βάρος μου μπήκαν στον κόπο να διαβάσουν την ομιλία μου, γιατί να την ακούσουν είμαι βεβαία ότι δεν το έκαναν».

«Δεν απαντώ σε δηλητηριώδη υπονοούμενα»


Η ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ρωτήθηκε αν επιθυμεί να απαντήσει στον Ευ. Βενιζέλο αλλά και σε όσα εκ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ (όπως οι Μ. Παπαϊωάννου, Χρ. Πολυζωγόπουλος, Κατ. Μπατζελή, Β. Παπαχρήστος κ.ά.) της καταλόγισαν, αναφερόμενα στη θέση της για παράταση. Και δήλωσε: «Δεν απαντώ σε δηλητηριώδη σχόλια και υπονοούμενα. Η δική μου ομιλία ήταν ενωτική και οι θέσεις μου είναι διαυγείς και ρεαλιστικές».

Η πρόταση της κ. Διαμαντοπούλου δέχθηκε τα πυρά στελεχών που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος έκλεισε την ομιλία του διερωτώμενος: «Ήρθαμε εδώ να βάλουμε ημερομηνία λήξης σε κάποιον από εμάς; Ήρθαμε να μιλήσουμε για παράταση του προέδρου όπως ισχύει στους ποδοσφαιρικούς αγώνες; Αν λέμε τέτοια, γιατί να μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός;».

Στο ίδιο πνεύμα ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου στην παρέμβασή του τόνισε ότι «δεν μπορείς να έχεις αρχηγό, πρόεδρο υπό προθεσμία, έναν άνθρωπο εθνικό κεφάλαιο που υπηρετεί αξίες και παράγει έργο», ενώ ο Βαγγέλης Παπαχρήστος είπε με νόημα: «Πρόεδρε, δεν σου δίνουμε ψήφο αναμονής και ομηρείας αλλά ψήφο εμπιστοσύνης και ελπίδας». Επιπλέον, η ευρωβουλευτής Κατερίνα Μπατζελή συμπλήρωσε με νόημα: «Δεν του δίνουμε παράταση του προέδρου, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως συμβασιούχος αορίστου χρόνου, έπειτα από τέτοια αμφισβήτηση να περιμένει την υπογραφή στη σύμβαση».

Ποντάρουν στον καλό καιρό…


Εβδομάδα αγωνίας αρχίζει σήμερα για το ΠΑΣΟΚ που εισέρχεται στην τελική ευθεία για την κρίσιμη- και σε διαδικαστικό επίπεδο- ψηφοφορία της ερχόμενης Κυριακής για την ανάδειξη νέας ηγεσίας.


Oι διοργανωτές δηλώνουν ότι «όλα είναι υπό έλεγχο» και ότι «τηρούνται απαρεγκλίτως τα χρονοδιαγράμματα», ωστόσο ανησυχούν για το εάν τελικώς η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία είναι υψηλή καθώς επίσης και για το ενδεχόμενο να μην πλησιάσει καν το ένα εκατομμύριο ψηφοφόρων που είχαν πάρει μέρος στις αντίστοιχες διαδικασίες το 2004 και μάλιστα ενώ είχε εκδηλωθεί μόνο μία υποψηφιότητα. Την ανησυχία των υπευθύνων ενέτεινε το γεγονός ότι δεν υπήρξε και τόσο αθρόα προσέλευση των συνέδρων στην τριήμερη Συνδιάσκεψη αν και τα στοιχεία που παρουσίασε χθες κατά το κλείσιμο ο Νίκος Αθανασάκης

ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΠΛΟΨΗΦΙΕΣ

Η προσομοίωση με κάλπες που έγινε σημείωσε επιτυχία καθώς την ώρα που επιχειρήθηκε διπλοψηφία χτύπησε συναγερμός στον υπολογιστή

δείχνουν πως το 82% των 5.970 πιστοποιημένων συνέδρων παρέλαβε τις κάρτες του και παρακολούθησε τις εργασίες της. Ωστόσο, κυρίως από την πλευρά του κ. Βενιζέλου, υπήρξαν καταγγελίες ότι ήταν πολύ μικρή η συμμετοχή των θεσμικών συνέδρων και ότι μοιράστηκαν πολλές κάρτες παρατηρητών σε πρόσωπα που ουσιαστικά πήγαν στο Τάε Κβον Ντο για να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του κ. Παπανδρέου. Από τη Γραμματεία της Συνδιάσκεψης ανακοινώθηκε επισήμως ότι συνολικά διανεμήθηκαν 1.100

κάρτες παρατηρητών εκ των οποίων οι 375 παραδόθηκαν στον κ. Πάρι Κουκουλόπουλο – στενό συνεργάτη του κ. Βενιζέλου- ενώ άλλες 625 μοιράστηκαν από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και τη Γραμματεία στην είσοδο.

Τους διοργανωτές σε σχέση με την ψηφοφορία της 11ης Νοεμβρίου προβληματίζουν και οι προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που εκτιμά ότι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα εκδηλωθούν σφοδρές καταιγίδες σε όλη τη χώρα. «Αν μας βοηθήσει ο καιρός, θα έχουμε πολύ περισσότερο κόσμο», τονίζουν οι υπεύθυνοι της διαδικασίας.

Επιπλέον πιστεύουν ότι εάν αυτή την εβδομάδα πέσουν οι υψηλοί τόνοι που κυριάρχησαν το τελευταίο διάστημα, αυτό θα βοηθήσει τη συμμετοχή στη διαδικασία καθώς- όπως έχει διαπιστωθεί από τις δημοσκοπήσεις- «οι πολίτες έχουν κουραστεί από τις αντιπαραθέσεις και προβληματίζονται για το αν θα δώσουν το «παρών» στην ψηφοφορία».

Πόσες είναι οι κάλπες

Ενώ η Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης διαβεβαιώνει ότι υπάρχουν 3.500 κάλπες οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για την εκλογική διαδικασία, χθες από το βήμα της Συνδιάσκεψης ο κ. Κουκουλόπουλος υποστήριξε ότι οι κάλπες δεν ξεπερνούν τις 2.000-2.500 και απηύθυνε έκκληση στους συντονιστές των νομαρχιακών οργανώσεων να κινητοποιηθούν για την εξεύρεση και άλλων. Η προσομοίωση με κάλπες που έγινε στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο σημείωσε επιτυχία καθώς την ώρα που επιχειρήθηκε διπλοψηφία χτύπησε συναγερμός στον υπολογιστή που προειδοποιούσε για «απόπειρα διπλοψηφίας».

Την ερχόμενη Τετάρτη θα πιστοποιηθούν από την ΕΚΑΠ οι εφορευτικές επιτροπές. Τα ονόματα των συμμετεχόντων σε αυτές θα αναρτηθούν την ίδια ημέρα στο Διαδίκτυο. Οι εφορευτικές επιτροπές αποτελούνται από τον γραμματέα της τοπικής δημοτικής οργάνωσης, τον αναπληρωτή γραμματέα, επτά μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής και 3 μέλη που έχουν υποδειχθεί από τους υποψήφιους προέδρους.

Η μάχη στις κερκίδες και οι αποχωρήσεις


ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΥΣ τους παρέταξαν οι δύο βασικοί διεκδικητές της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο.

Τα επιτελεία Παπανδρέου και Βενιζέλου φρόντισαν ώστε όλη την ώρα που βρίσκονταν στο βήμα οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι να υπάρχουν ένθερμες εκδηλώσεις και χειροκροτήματα, δίνοντας με αυτό τον τρόπο τη μάχη κυρίως της τηλεοπτικής εικόνας.

Στα σημεία κέρδισε ο Γιώργος Παπανδρέου, στον οποίο επιφυλάχθηκε θριαμβευτική υποδοχή κατά την είσοδό του στην αίθουσα των εργασιών τόσο την Παρασκευή όσο και την Κυριακή. Ωστόσο, και ο Βαγγέλης Βενιζέλος έδειξε- ειδικά χθες- πως διαθέτει «κλαμπ» ένθερμων υποστηρικτών που προέρχονται κυρίως από τον χώρο της νεολαίας.

Τα δύο αντίπαλα κομματικά ακρο ατήρια κατέκλυσαν κυρίως τα «ορεινά» του κλειστού γηπέδου και με ταμπούρλα και συνθήματα εμψύχωναν τους ομιλητές. Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του Βαγγέλη Βενιζέλου τα χειροκροτήματα των υποστηρικτών του ήταν τόσο έντονα, που κατάφεραν να καλύψουν κάποια «ου» αποδοκιμασίας από συνέδρους που διαφωνούσαν με τις αιχμές του υποψήφιου προέδρου για τον Γιώργο Παπανδρέου. Επίσης, άσχημη εντύπωση προκάλεσε η επιδεικτική αποχώρηση από τις κερκίδες μεγάλης ομάδας νεολαίων υποστηρικτών του κ. Βενιζέλου μόλις ανέβηκε στο βήμα για τη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι υποστήριξαν πάντως ότι «διαρροές» από τις κερκίδες σημειώθηκαν και την ώρα που ο Μακεδόνας υποψήφιος πρόεδρος ανέβηκε στο βήμα.

«Να αφήσουμε πίσω όσα μας πληγώνουν»


Με νέα επίθεση στα συμφέροντα που χειραγωγούν την πολιτική και με τη δέσμευση ότι θα αγωνιστεί για την αυτονομία της από τις 12 Νοεμβρίου, ο Γιώργος Παπανδρέου έκλεισε ένα ιδιαίτερα θετικό γι΄ αυτόν τριήμερο.

Ο κ. Παπανδρέου επέμεινε και κορύφωσε με επίθεση την κριτική του στα συμφέροντα, λέγοντας: «Λέμε όχι στους αεριτζήδες του κεφαλαίου. Όχι στους μεσάζοντες που πλουτίζουν από τα κρατικά ταμεία. Όχι στα αρπακτικά του μεταπρατισμού τα μεγάλα αφεντικά της παραοικονομίας. Όχι στα αφεντικά της μιντιοκρατίας, που θέλουν να γίνουν και αφεντικά της πολιτικής. Το ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει να δώσει μάχη. Να διασφαλίσει την αυτονομία της πολιτικής. Να διασφαλίσει ότι η πολιτική υπάρχει για να εκφράζει το δημόσιο συμφέρον και τους πολλούς».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά τη δευτερολογία του στη Συνδιάσκεψη άφησε σαφείς αιχμές τόσο για τα στελέχη που του ασκούν κριτική όσο κατά του κ. Βενιζέλου. Έκλεισε τις εργασίες μάλιστα λέγοντας ότι σέβεται «ακόμα και αυτούς που με αδίκησαν, αδικώντας τους εαυτούς τους» και ότι κατανοεί «και αυτούς που προσπάθησαν να πολιτικοποιήσουν τις δικές τους στρατηγικές ή να προσωποποιήσουν τη δική μου πολιτική στρατηγική» και κάλεσε τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ να τον ψηφίσουν «για μια νέα αρχή που βάζει τέλος στους διχασμούς του παρελθόντος και στις σκοπιμότητες αυτών που τους αναπαράγουν». Για μια νέα αρχή «χωρίς υποκριτικές αναφορές σε ανύπαρκτους πρίγκιπες και φανταστικούς βαρόνους».

Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι με ψήφο στο πρόσωπό του στις 11 Νοεμβρίου, το ΠΑΣΟΚ αφήνει «πίσω όσα και όσους πληγώνουν». Και συνέχισε λέγοντας: «Αφήνουμε πίσω αντιπαραθέσεις άγονες και προσωποκεντρικές, που ανήκουν στο παρελθόν. Αφήνουμε πίσω αυτούς που χαρακτηρίζοντας, αυτοχαρακτηρίστηκαν. Αφήνουμε πίσω τους κακούς μας εαυτούς, τις κακές μας πρακτικές, συμπεριφορές, αντιλήψεις. Αφήνουμε πίσω τον καθεστωτισμό και την αλαζονεία». Όπως είπε χαρακτηριστικά, ζητούμενο είναι η «νίκη που έρχεται πια ως νίκη

Το ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει να δώσει μάχη. Να διασφαλίσει την αυτονομία της πολιτικής.Να διασφαλίσει ότι υπάρχει για να εκφράζει το δημόσιο συμφέρον

της μεγάλης μας διαφοράς από τους κακούς εαυτούς μας και τους πολύ χειρότερους αντιπάλους μας. Τους πρώτους θα τους νικήσουμε την ερχόμενη Κυριακή. Τους δεύτερους θα τους νικήσουμε την Κυριακή των επόμενων εκλογών».

«Θέλουμε το ΠΑΣΟΚ της ήττας ή της ανατροπής;»


Το δίλημμα που με επιμονή προβάλλει μέχρι τώρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, για το αν την Κυριακή το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εκλέξει ένα πρόεδρο για το Κίνημα ή έναν πρόεδρο που θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, και τον Κώστα Καραμανλή, ήταν αυτό που κυριάρχησε στη δευτερολογία του, μαζί βεβαίως με τις σαφείς αιχμές κατά του Γιώργου Παπανδρέου.

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μάλιστα επιτέθηκε τόσο στη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ όσο και σ΄ αυτούς που επευφήμησαν και χθες- όπως και την πρώτη ημέρα- τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, τόσο κατά την είσοδό του στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο, όσο και στη διάρκεια των ομιλιών του. Όπως είπε: «Το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, το μέλλον του τόπου σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, δεν κρίνεται εδώ μέσα. Εδώ το οργανωμένο ΠΑΣΟΚ θέτει ένα στοίχημα με την κοινωνία και πρέπει το στοίχημα αυτό να κερδηθεί εκεί έξω, στην κοινωνία, στον λαό. Σε άλλους προσφέρει απλόχερα επιείκεια και ασυλία και άλλους τους αντιμετωπίζει με παραδειγματική αυστηρότητα. Αυτό κάποια στιγμή ας το ελέγξουμε και πολιτικά και ιδεολογικά και ψυχαναλυτικά».

Ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε στην εικόνα του σημερινού ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «όλοι παροικούμε την Ιερουσαλήμ και όλοι γνωριζόμαστε πολύ καλά μεταξύ μας.

Παρουσιάζεται λοιπόν από τη μια μεριά το ΠΑΣΟΚ ως “ομοσπονδία βαρόνων”, ως “άθροισμα προσωπικών στρατηγικών”, που πρόκειται να εκδηλωθούν μετά την ήττα». Μίλησε για «ένα ΠΑΣΟΚ που αφομοίωσε με εντυπωσιακή ταχύτητα την ήττα, που λέει “πάμε γι΄ άλλα, δεν πειράζει”» και έθεσε τρία διλήμματα στο ακροατήριο λέγοντας ότι οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποφασίσουν «για το μέλλον της χώρας» και τους κάλεσε να απαντήσουν: «Θέλουμε την Ελλάδα της αναξιοκρατίας, την Ελλάδα της οικογενειοκρατίας, την Ελλάδα της ήττας; Ή θέλουμε την Ελλάδα του αύριο, της αξιοκρατίας, της ισονομίας, της νίκης; Θέλουμε δεύτερον την Ελλάδα των μεγαλοπαραγόντων του οικονομικού, κοινωνικού και πολιτικού συστήματος, που μοιράζουν ρόλους, διαπραγματεύονται επί μέρες και τοποθετούνται ανάλογα με το πού φυσάει ο άνεμος; Ή θέλουμε την Ελλάδα της κοινωνίας των ισότιμων πολιτών που ξεκινούν από το πουθενά και διαμορφώνουν μόνοι τους τη μοίρα τους; Θέλουμε τρίτο και τελευταίο την Ελλάδα που συμβιβάζεται με καταστάσεις ή την Ελλάδα που ανατρέπει καταστάσεις;».

Εδώ το οργανωμένο ΠΑΣΟΚ θέτει ένα στοίχημα με την κοινωνία και πρέπει το στοίχημα αυτό να κερδηθεί εκεί έξω

«Θα είμαι μαζί με τον Γιώργο και τον Βαγγέλη»


Ενωτικός για την «επόμενη ημέρα», αλλά και με αιχμές προς τους κ.κ. Γιώργο Παπανδρέου και Ευάγγελο Βενιζέλο, εμφανίστηκε στη δευτερολογία του ο τρίτος υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, κ. Κώστας Σκανδαλίδης. «Θα είμαι μαζί», είπε αναφερόμενος και στους δύο, αλλά ξεκαθάρισε προς κάθε κατεύθυνση ότι το ΠΑΣΟΚ όπως είναι σήμερα δεν μπορεί να κυβερνήσει. Ο κ. Σκανδαλίδης, απαντώντας ουσιαστικά στα βασικά επιχειρήματα των δύο συνυποψηφίων του, υπογράμμισε ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν εγγυάται ούτε την πολιτική του αυτονομία ούτε τη νίκη: «Δεν μπορεί κανείς μόνος του να εγγυηθεί ούτε την αυτονομία ούτε τη νίκη». Κατά τον υποψήφιο πρόεδρο του κόμματος, στις κάλπες της επόμενης Κυριακής «πηγαίνει άρον άρον το ΠΑΣΟΚ της ήττας, ας μη το κανακεύουμε αυτό το ΠΑΣΟΚ, ας μην το ωραιοποιούμε». Το περιέγραψε μάλιστα ως «το ΠΑΣΟΚ των βουλευτών που είναι ανασφαλείς και σκέφτονται την επόμενη ημέρα», ως «το ΠΑΣΟΚ των επίδοξων αρχηγών που θέλουν να πάρουν καλύτερη θέση για το μέλλον, των κάθε λογής αξιωματούχων που θέλουν να μη διαταραχθεί η νομενκλατούρα και η επετηρίδα τους». Ο κ. Σκανδαλίδης «εξομολογήθηκε», όπως είπε, ότι «αυτό το ΠΑΣΟΚ ασφαλώς δεν μπορεί να με ψηφίσει πρόεδρο τώρα» καθώς, όπως είπε, δεν πληροί τα απαιτούμενα προσόντα, δεν ανταποκρίνεται «στα κρατούντα αξιολογικά του κριτήρια» και δεν εγγυάται «αξιόπιστα» τις προσωπικές διαδρομές των στελεχών του…

Παρά τις αρνητικές διατυπώσεις του για το σήμερα, ο κ. Σκανδαλίδης εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι κάτω από την κρούστα του ΠΑΣΟΚ της ήττας, υπάρχει το ΠΑΣΟΚ της νίκης, της ενότητας, της ανατροπής και της αναγέννησης.

«Συγκρότησα την πρόταση για την κυβερνώσα Αριστερά, γιατί πιστεύω ότι είναι πλειοψηφική στη βάση και για να γίνει καταλύτης την επόμενη ημέρα», τόνισε, προσθέτοντας ότι η 11η Νοεμβρίου δεν είναι αυτοσκοπός. Ούτε υπάρχει χαμένη ψήφος.

Επιπροσθέτως, εμφανιζόμενος ενωτικός, παρομοίασε το ΠΑΣΟΚ με ένα σκάφος, το οποίο «μπορεί να κλυδωνίζεται σήμερα, αλλά δεν βυθίζεται, γιατί είμαστε όλοι εδώ για να το προστατέψουμε και να το οδηγήσουμε στη σωστή κατεύθυνση», ενώ για την «επόμενη ημέρα» είπε ότι θα είναι μαζί με όλους, είτε τον ψηφίσουν είτε τον κριτικάρουν.

«Θα είμαι μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Βαγγέλη Βενιζέλο, θα είμαι πάντα αυτό που ήξερα να κάνω», είπε χειροκροτούμενος.

Δεν μπορεί κανείς μόνος του να εγγυηθεί ούτε την αυτονομία ούτε τη νίκη

Τα πρόσωπα της Συνδιάσκεψης