ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ των αστυνομικών- οπερατέρ θα γίνει τελικά ο εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη των στρατηγών της ΕΛ.ΑΣ. Αυτό που ανάγκασε τους επιτελείς της Ελληνικής Αστυνομίας σε υπαναχώρηση στο θέμα σχετικά με τις κάμερες ήταν ο φόβος γενικευμένων επεισοδίων στη διάρκεια της πορείας τής 17ης Νοεμβρίου. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που συμμετείχε στη σύσκεψη, «με τη δημοσιοποίηση των προθέσεών μας για να βγάλουμε αστυνομικούς- οπερατέρ στους δρόμους, θα καταφέρναμε εκτός από τους κουκουλοφόρους, να στρέψουμε εναντίον μας και τους άλλους διαδηλωτές, που θα ένιωθαν πως τους φακελώνουμε».

Πρωτοβουλία Δημοσχάκη

Υπενθυμίζεται πως ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης από το βράδυ της Πέμπτης άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο να εκδοθεί εγκύκλιος ειδικά για την πορεία του Πολυτεχνείου, με την οποία θα οριζόταν ο αριθμός των αστυνομικών συνεργείων που θα αναλάμβαναν να φωτογραφίζουν και να βιντεοσκοπούν τις διαδηλώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρωτοβουλία του κ. Δημοσχάκη να προεξοφλήσει και να ορίσει και τη χρονική στιγμή εφαρμογής του σχεδίου για τους αστυνομικούς- οπερατέρ ενόχλησε τον υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Μεταξύ υπουργού και αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. δημιουργήθηκε ένταση, η οποία ξεπεράστηκε με την απόφαση των στρατηγών της Ελληνικής Αστυνομίας να μην προχωρήσουν, τουλάχιστον για την πορεία του Πολυτεχνείου, στο νέο μέτρο. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Παυλόπουλος δεν θέλει να δώσει αφορμή η οποία θα χρησιμοποιηθεί από την πλευρά των διαδηλωτών ως δικαιολογία για επεισόδια και για τον λόγο αυτό ζητήθηκε από τον κ. Δημοσχάκη να μην προκαταλαμβάνει εξελίξεις.

Αντίθετα υπέρμαχος της γενικευμένης χρήσης καμερών φέρεται να είναι ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Χηνοφώτης, ο οποίος και είχε υποστηρίξει την ύπαρξη αστυνομικών- οπερατέρ στις πορείες.

7.000 αστυνομικοί

Στη διευρυμένη σύσκεψη των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ. αποφασίστηκε σε μεγάλο βαθμό να ακολουθηθεί ο σχεδιασμός της περυσινής πορείας, όταν και σημειώθηκαν τα λιγότερα επεισόδια των τελευταίων ετών. Αποφασίστηκε πως στα μέτρα θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 7.000 αστυνομικοί, οι οποίοι θα έχουν την εντολή να επεμβαίνουν όταν συμβεί οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια από πλευρά διαδηλωτών. Οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν πως αν δεν υπάρξουν κακές καιρικές συνθήκες, η συγκέντρωση του Πολυτεχνείου θα είναι μεγαλύτερη από την περυσινή, διότι θα γίνει ημέρα Σάββατο, ενώ το έκρυθμο κλίμα στην Παιδεία ευνοεί τη μαζικότερη συμμετοχή μαθητών λυκείων και φοιτητών.