Με αυξήσεις- φωτιά στους έμμεσους φόρους και τα εισιτήρια των συγκοινωνιών, αλλά και σφιχτή εισοδηματική πολιτική το 2008, φιλοδοξεί το οικονομικό επιτελείο να καλύψει το χαμένο έδαφος στον προϋπολογισμό του 2008, από την εγκατάλειψη του αρχικού του προγραμματισμού του για αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ κατά 2 μονάδες.


Ανοιχτό παραμένει το σενάριο της αύξησης του ΦΠΑ στα μέσα του 2008

Ηκατάρτιση του προϋπολογισμού γίνεται σε βαρύ κλίμα στο υπουργείο Οικονομίας, καθώς ο κ. Γ. Αλογοσκούφης υποχρεώθηκε να καταφύγει στο «σχέδιο Β» την τελευταία στιγμή και ενώ φέρεται να είχε συμφωνήσει και με τον Πρωθυπουργό για την αύξηση του ΦΠΑ. Οι αντιδράσεις μεταξύ των βουλευτών και των στελεχών της κυβέρνησης οδήγησαν τον Πρωθυπουργό σε υπαναχώρηση και έτσι ο κ. Αλογοσκούφης βρέθηκε απομονωμένος- για πρώτη φορά σε τέτοιον βαθμό στην κυβέρνησηαλλά και χωρίς όπλα, προκειμένου να πετύχει τον στόχο του προσχεδίου προϋπολογισμού, για αύξηση των εσόδων κατά 6 δισ. ευρώ.

Ο στόχος, όμως, αυτός πρέπει να επιτευχθεί οπωσδήποτε, τονίζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

Ο κ. Αλογοσκούφης έχει δεσμευθεί έναντι των Βρυξελλών και του επιτρόπου κ. Χ. Αλμούνια να μηδενίσει το έλλειμμα ώς το 2010 και αυτό δεν θα μπορέσει να το κάνει αν δεν κάνει την αρχή από το 2008, έστω και αν ο προϋπολογισμός του 2008 βαρύνεται με το πακέτο των προεκλογικών παροχών, από τις οποίες οπως λένε τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου- με μεγάλη δόση συγκατάβασης – «δεν μπορούμε τώρα να κάνουμε πίσω». Περιμένουν μέτρα. Ο κ. Αλμούνια έχει ήδη εκφράσει τις επιφυλάξεις του για το «φιλόδοξο» προσχέδιο του προϋπολογισμού, ενώ στις φθινοπωρινές προβλέψεις, που θα ανακοινωθούν στις 9 Νοεμβρίου, θα καταγράφεται απόκλιση περίπου 0,2% του ΑΕΠ έναντι του στόχου της κυβέρνησης για το έλλειμμα. Έτσι, οι Βρυξέλλες καθιστούν σαφές οτι περιμένουν μέτρα για να πεισθούν για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης. Και μέτρα θα υπάρξουν. ●●● Πέρα από την επιβολή του φόρου κατοχής στα ακίνητα και την εξίσωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, το επιτελείο του υπουργού προκρίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, τις εξής λύσεις:

● Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα και ποτά και ενδεχομένως και στα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων. Για τα καύσιμα είναι προαποφασισμένη μια νέα αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 5,7%, αλλά είναι πιθανό να αποφασισθεί και μια πρόσθετη, καθώς η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται στα κατώτατα όρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

● Αύξηση της προκαταβολής φόρου που καταβάλλεται από τις επιχειρήσεις. Σήμερα είναι 65% για τις ανώνυμες εταιρείες και ΕΠΕ και 80% για τις τράπεζες.

Παράλληλα, θα επιχειρηθεί συγκράτηση και στο μέτωπο των δαπανών, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα στα προβλεπόμενα επίπεδα. Σ΄ αυτήν την κατεύθυνση σχεδιάζεται:

● Σφιχτή εισοδηματική πολιτική, της τάξης του 3%.

● Περιορισμός των επιχορηγήσεων σε ΔΕΚΟ, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και νοσοκομεία. Στις ΔΕΚΟ των μεταφορών, οι απώλειες από την περικοπή των επιχορηγήσεων θα αποκατασταθούν με γενναίες αυξήσεις εισιτηρίων (7-13%), ενώ στους ΟΤΑ και τα νοσοκομεία, οπως έχει πει ο κ. Αλογοσκούφης, σχεδιάζεται να εφαρμοσθεί το μοντέλο των ΔΕΚΟ, δηλαδή η τήρηση των ισολογισμών τους με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα.

Τα τελευταία, βεβαίως, δεν προβλέπεται να φέρουν αποτελέσματα- ακόμη και αν εφαρμοσθούν- το 2008. Σε κάθε περίπτωση, παραμένει πάντα ανοιχτό το σενάριο αύξησης του ΦΠΑ στα μέσα της επόμενης χρονιάς, ως μέσο έσχατης ανάγκης. Αλλά μέχρι τότε ο κ. Αλογοσκούφης πρέπει να πείσει οτι προσπαθεί να τα καταφέρει με λιγότερο επώδυνα μέτρα.