«ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ πιο κρίσιμες μέρες» έγραφε χθες η τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ» αναφερόμενη στο έντονο διπλωματικό παρασκήνιο που άρχισε προκειμένου να αποφευχθεί η τουρκική εισβολή στο Βόρειο Ιράκ. Από σήμερα που φθάνει η Κοντολίζα Ράις στην Τουρκία μέχρι τη συνάντηση του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο Τζορτς Μπους, την ερχόμενη Δευτέρα στην Ουάσινγκτον, θα κριθούν όλα. Για τη σημαντική Διευρυμένη Σύνοδο των Γειτονικών Χωρών του Ιράκ που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στην Κωνσταντινούπολη άρχισαν ήδη να φθάνουν οι υψηλοί καλεσμένοι. Εκτός από την Κοντολίζα Ράις, παρόντες θα είναι και ο γ.γ.

του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, ο πρόεδρος του Ιράκ Νούρι αλ Μαλίκι, οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράκ, του Ιράν, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Τα μεγάλα γεγονότα όμως αναμένεται να γίνουν στο παρασκήνιο της Συνόδου κατά την τριμερή συνάντηση που προγραμματίζεται μεταξύ των ΗΠΑ, του Ιράκ και της Τουρκίας. Αν και φαίνεται ότι υπάρχει διαφορά προσέγγισης μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον πριν ακόμη η Κοντολίζα Ράις φθάσει στην Τουρκία. «Είμαστε αντίθετοι στη χρησιμοποίηση μηχανισμών και ενεργειών που στο παρελθόν είχαν καταλήξει σε αποτυχία», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν.

Προς το παρόν, όμως, η Άγκυρα είναι συγκρατημένη. Ακόμη και τα οικονομικά μέτρα που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο δεν τα ανακοινώνει. Και ο Ταγίπ Ερντογάν διέψευσε ότι η Τουρκία έκλεισε τον εναέριο χώρο της για τις εμπορικές πτήσεις προς το Βόρειο Ιράκ.