Πριν από λίγο καιρό η Βρετανίδα ακτιβίστρια Σάμι Τσακραμπάτι είχε καταγγείλει τον Χάρι Πότερ ως εγκληματία πολέμου. Και τότε πώς είναι αριστερός, όπως υποστηρίζει σήμερα ο Γάλλος γλωσσολόγος και φιλόσοφος ΖανΚλοντ Μιλνέρ; Είναι απλό: ο διασημότερος μάγος της λογοτεχνίας, του οποίου η τελευταία περιπέτεια με τίτλο «Οι Κλήροι του Θανάτου» κυκλοφορεί το Σάββατο στα ελληνικά (Εκδ.
Ψυχογιός) είναι βαθύτατα πολιτικό ον και ο κόσμος του δεν είναι παρά η σημερινή μεταθατσερική Βρετανία. Και αν οι περιπέτειές του έκαναν τα παιδιά να αγαπήσουν ξανά το διάβασμα, όπως λέει ο Γάλλος διανοούμενος, με τον «πολιτικό» Χάρι εξηγείται η γοητεία του στους ενηλίκους.

1 Λατινικά και αρχαία ελληνικά εναντίον της παγκοσμιοποίησης
Η ΜΑΓΕΙΑ στον Χάρι Πότερ είναι η μοναδική διέξοδος για τον πολιτισμό: δεν μπορεί να επιβιώσει παρά ως αποκρυφιστική επιστήμη μετά την καταστροφική θατσερική επανάσταση που έζησε η Βρετανία. Η συγγραφέας Τζόαν Ρόουλινγκ ισχυρίζεται, γράφει ο Ζαν-Κλοντ Μιλνέρ στην εφημερίδα «Liberation», ότι στην εποχή της ισοπεδωτικής παγκοσμιοποίησης ο πολιτισμός δεν είναι ανίσχυρος.

Οι «νεκρές» γλώσσες, λατινικά και αρχαία ελληνικά, λέξεις των οποίων αφθονούν στον κόσμο του Πότερ, είναι μια πραγματική πολεμική μηχανή απέναντι στο μοντέλο του κέρδους της καταναλωτικής κοινωνίας. Είναι σαν να μας λέει ο μικρός μάγος: «Μάθετε αρχαία ελληνικά και λατινικά αντί να σπουδάζετε μάρκετινγκ. Θα βρείτε μια θέση σε αυτόν τον κόσμο με έναν απροσδόκητο τρόπο. Οι πραγματικοί μάγοι δεν είναι οι spin doctors (οι σύμβουλοι επικοινωνίας των πολιτικών) αλλά αυτοί που γνωρίζουν αρχαία ελληνικά και λατινικά».

2 Η εξουσία της μεσαίας τάξης
ΟΙ ΘΕΙΟΙ του Χάρι Πότερ είναι «μαγκλ», δηλαδή «όχι μάγοι». Και ζουν όπως οι ήρωες του κόσμου της Μάργκαρετ Θάτσερ και μετά του Τόνι Μπλερ, σε τακτοποιημένες γειτονιές όπου όλα τα σπίτια μοιάζουν μεταξύ τους. Αυτή η πανίσχυρη και τακτοποιημένη μεσαία τάξη έχει την εξουσία στη σημερινή Βρετανία. Είναι σαφές ότι η μισητή θεία Μαρτζ (φωτό) έχει πάρει το όνομά της από τη Μάργκαρετ Θάτσερστην ταινία μάλιστα ντύνεται όπως η πάλαι ποτέ Σιδηρά Κυρία, τα μαλλιά με τις μπούκλες παραπέμπουν ακριβώς σε εκείνη. Ο αριστερός Χάρι τής ρίχνει ένα ξόρκι κι εκείνη φουσκώνει και πετάει στον αέρα σαν μπαλόνι. Η αναφορά στην ταινία «Ο δικτάτορας» του Τσάρλι Τσάπλιν είναι εμφανής: η θεία Μαρτζ αντιπροσωπεύει την πανίσχυρη φιγούρα της μεσαίας τάξης που έχασε τα λογικά της.

3 Μαθητής του Διαφωτισμού και του Μαρξ
Ο ΜΙΛΝΕΡ συγκρίνει το Χόγκουαρτς, τη σχολή μάγων όπου σπουδάζει ο Χάρι Πότερ, με τα βρετανικά δημόσια πανεπιστήμια, όπως το Ίτον, την Οξφόρδη και το Κέμπριτζ, όπου καλλιεργήθηκε ο βρετανικός διαφωτισμός μετά τον διαχωρισμό τους από την Εκκλησία. Στο Χόγκουαρτς συγκεντρώνονται παιδιά που είναι μάγοι από καταγωγή, όπως ο Λούσιους Μαλφόι, και παιδιά που ανακαλύπτουν ότι έχουν μαγικές δεξιότητες, όπως η Ερμιόνη(φωτό). Αυτή η συμμαχία ανάμεσα στην αριστοκρατία και στον λαό εναντίον της πανίσχυρης μεσαίας τάξης είναι κομμάτι της μακράς βρετανικής παράδοσης. Όποιος αμφιβάλλει ας διαβάσει τα ποιήματα του λόρδου Μπάιρον και του Πέρσι Μπις Σέλεϊ. Και ας ρίξει μια ματιά στο «Μανιφέστο» του Κάρολου Μαρξ.

4 Η μάχη κατά της τυραννίας
Ο ΑΡΧΙΜΑΓΟΣ Βόλντεμορτ είναι τρομακτική φιγούρα, ο σούπερ spin doctor. Γνωρίζει τα μυστικά των απόκρυφων επιστημών και τα χρησιμοποιεί για να ασκεί εξουσία. Για την Τζόαν Ρόουλινγκ ο πολιτισμός δεν αποτελεί εγγύηση απέναντι στην κακή του χρήση. Ο Βόλντεμορτ κυριαρχείται από το πάθος του να ελέγχει τα πάντα, το χειρότερο δυνατό πάθος. Εκεί ακριβώς βρίσκεται μια ανισότητα για την οποία δεν μπορεί να γίνει τίποτε: η ανισότητα όσον αφορά την ευγένεια της ψυχής και τη γενναιοδωρία, χαρίσματα τα οποία διαθέτει ο Χάρι Πότερ. Το μόνο που μπορεί να κάνει ο μικρός μάγος είναι να παλέψει ενάντια στην τυραννία του επικίνδυνου Βόλντεμορτ. Η μάχη αυτή είναι ένα θέμα που διατρέχει ολόκληρη την αγγλική λογοτεχνία, από τον Κάρολο Ντίκενς έως τον Τζορτζ Όργουελ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από