Πάθος και αιχμές στο ντέρμπι της Β. Ελλάδας

Με τον Γιώργο Παπανδρέου να επιτίθεται από τη Θεσσαλονίκη στα «συμφέροντα» και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να δηλώνει από τη Θράκη ότι στις 11 Νοεμβρίου δεν κρίνεται απλώς η εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ αλλά το αποτέλεσμα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, συνεχίστηκε χθες στο ΠΑΣΟΚ η έντονη και γεμάτη αιχμές εναντίον αλλήλων, προεκλογικού χαρακτήρα, αντιπαράθεση.

Η ένταση της σύγκρουσης οδήγησε ακόμη μία φορά τον Κώστα Σκανδαλίδη, τον τρίτο των υποψηφίων, να απευθύνει έκκληση από τις Σέρρες «να μη βγει το ΠΑΣΟΚ τραυματισμένο από την εκλογή προέδρου».

Παράλληλα ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ακόμη ένα από τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε ότι στηρίζει τον Γιώργο Παπανδρέου. Αντίθετα, κλειστά εξακολουθούν να κρατούν τα χαρτιά τους οι υπόλοιποι του λεγόμενου τρίτου πόλουΆννα Διαμαντοπούλου και Πέτρος Ευθυμίου. Η πρώην επίτροπος που χθες συναντήθηκε με τον κ. Παπανδρέου (προχθές είχε συναντηθεί και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο) θα τοποθετηθεί στην Εθνική Συνδιάσκεψη, παραμένοντας σταθερή στη θέση της ότι εξαρτά την ψήφο της από πολιτικά κριτήρια.

Ο ΤΡΙΤΟΣ ΠΟΛΟΣ

Στηρίζει Γιώργο ο Μ. Χρυσοχοΐδης, εξακολουθούν να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους οι Ά. Διαμαντοπούλου και Π. Ευθυμίου

Πάντως κατά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Παπανδρέου, η οποία διήρκεσε περί τις δυο ώρες, άκουσε- σύμφωνα με πηγές του περιβάλλοντός της - τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να δεσμεύεται ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε διαγραφές αντιπάλων του και πως θα λειτουργήσει ενωτικά. Η κ. Διαμαντοπούλου, παρ΄ ότι εμφανίζεται ικανοποιημένη από τις δεσμεύσεις του κ. Παπανδρέου, επιμένει στη θέση της να εκφραστεί στην Εθνική Συνδιάσκεψη που αρχίζει τις εργασίες της αύριο το μεσημέρι στο κλειστό γυμναστήριο του Τάε Κβον Ντο. Το ίδιο θα κάνει και ο Πέτρος Ευθυμίου, ο οποίος επίσης εμφανίζεται προβληματισμένος για την τελική επιλογή του.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου προκειμένου να του ανακοινώσει την απόφασή του για στήριξη στο πρόσωπό του. Σε ανακοίνωσή του δικαιολόγησε την απόφασή του δηλώνοντας ότι «ο Γιώργος Παπανδρέου δικαιούται μια δεύτερη ευκαιρία, διότι είναι αυτός που μπορεί να οδηγήσει το Κίνημα σε μια νέα ίδρυση, αξιακή, πολιτική και κοινωνική, εγγυώμενος με την παρουσία του την ανάκτηση της χαμένης ηθικής υπεροχής που το Κίνημα τόσο χρειάζεται».


«Απαιτούμε να σέβονται τη δική μας πολιτική αυτονομία»

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ μιλώντας σε μεγάλη συγκέντρωση στο Ιβανώφειο της Θεσσαλονίκης επέλεξε να επιτεθεί και πάλι στα «συμφέροντα», τα οποία όπως υποστήριξε επιχείρησαν να παρέμβουν στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπανδρέου υπεραμύνθηκε της «πολιτικής αυτονομίας» και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να υπάρχει πολιτική αυτονομία χωρίς απόφαση να ορισθούν εξ αρχής οι κανόνες που θα προστατέψουν τη δημοκρατία από τη συρρίκνωσή της, την κοινή γνώμη από τη χειραγώγησή της, τα ΜΜΕ από την υπαγωγή τους στους νόμους του αθέμιτου ανταγωνισμού, της εξυπηρέτησης οικονομικών συμφερόντων, της επιβολής πολιτικών αποφάσεων και επιλογών. (...) Αν εμείς δεν διαμορφώσουμε ένα πολιτικό σύστημα που να προστατεύει τον πολιτικό και τη γνήσια έκφραση του λαού, θα υπάρχει πάντα η προσπάθεια της ποδηγέτησης, της αιχμαλωσίας της πολιτικής από τα μεγάλα συμφέροντα». Υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει και παλεύει για την ελευθερία των ΜΜΕ και σημείωσε: «Υπερασπιζόμαστε τη δική τους ανεξαρτησία, όπως θέλουμε και καθαρές σχέσεις με κάθε επιχειρηματία. Από τα μέσα ενημέρωσης και τους επιχειρηματίες απαιτούμε να σέβονται τη δική μας αυτονομία, απαιτούμε να σέβονται ότι εμείς είμαστε ένα κόμμα που εκφράζει τον λαό».

Στη διάρκεια της ομιλίας του επιτέθηκε εμμέσως στον Β. Βενιζέλο τονίζοντας ότι «ήρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω όσους μιλούν για διχασμό, ήρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω όσους επενδύουν σε ήττες, ήρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω τους κακούς μας εαυτούς και να πάμε μπροστά με τους καλούς οιωνούς ενός νέου, ελπιδοφόρου, ανατρεπτικού ξεκινήματος, να απαντήσουμε σε αυτούς που προσπάθησαν να μας χειραγωγήσουν αλλά απέτυχαν, σε αυτούς που ευχήθηκαν τη διάλυσή μας αλλά διαπιστώνουν τώρα τη μεγάλη θέλησή μας να μείνουμε και να ξαναγίνουμε πρωτοπόρο κίνημα αλλαγής και νίκης».

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για την ανάγκη ριζικών αλλαγών στο ΠΑΣΟΚ: «Έχω μιλήσει και κριτικά και αυτοκριτικά για τις ανάγκες της αναδιοργάνωσής μας, διαγράφοντας τις συμπεριφορές που μας ξέκοψαν από τις ρίζες και τον προορισμό μας, τις αντιλήψεις που μας αποξένωσαν από τη βάση μας, τα μέλη και τους φίλους μας».

● Συνάντηση με πρώην βουλευτές από νομούς της Βόρειας Ελλάδας είχε χθες στη Θεσσαλονίκη ο Γ. Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου συνομίλησε με περίπου 20 πρώην βουλευτές του Κινήματος (Τσακλίδης, Σπυριούνης, Κύρκος, Γλαβίνας, Ακριτίδης, Βούγιας, Ρόκκος, Ανθόπουλος, Φλώρος, Δημοσθενόπουλος, Ζαμπουνίδης, Παπαδόπουλος, Παπαδημητρίου, Γαϊτανίδης, Κεφαλίδης, Κωνσταντινίδης), ωστόσο στη συνάντηση δεν παραβρέθηκαν οι Άκης Τσοχατζόπουλος και Χρήστος Πάχτας.


Η ψήφος σας θα κρίνει και το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών

Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, που πραγματοποίησε μεγάλες συγκεντρώσεις στην Ξάνθη και την Αλεξανδρούπολη, τόνισε ότι στις 11 Νοεμβρίου τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν εκλέγουν απλώς τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά στην ουσία κρίνουν με την ψήφο τους το αποτέλεσμα των προσεχών εθνικών εκλογών.

Η επιλογή του να προβάλει το δίλημμα «απλώς πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ή πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που μπορεί να νικήσει τον Καραμανλή» φαίνεται πως βρίσκει ανταπόκριση, καθώς πλέον ο κ. Βενιζέλος το θέτει με ένταση σε κάθε του ομιλία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και στις νέες δημοσκοπήσεις που διενεργούνται προκύπτει σαφής διαφορά του έναντι του κ. Παπανδρέου στο ερώτημα ποιος μπορεί να νικήσει τον κ. Καραμανλή και η προσπάθεια του κ. Βενιζέλου στρέφεται τώρα στο να κεφαλαιοποιηθεί αυτό το προβάδισμα και στην κάλπη της επόμενης Κυριακής.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε και πάλι ότι «η ενότητα του ΠΑΣΟΚ δεν κινδυνεύει από τίποτε», γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά «το ΠΑΣΟΚ έχει εμβολιαστεί κατά του ιού των διασπάσεων». Πρόσθεσε δε ότι έχει τη βεβαιότητα ότι και οι τρεις υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ είναι «εγγυητές της ενότητας».

Άφησε και πάλι αιχμές κατά του Γιώργου Παπανδρέου ότι σε «άλλους» φταίνε πότε οι δημοκοπήσεις, πότε το κλίμα που διαμορφώνεται, πότε τα συμφέροντα, και πότε οι υπονομευτές, γιατί δεν έχουν την ειλικρίνεια να παραδεχτούν τη δική τους ανεπάρκεια και τα δικά τους λάθη. Για άλλη μια φορά δεσμεύθηκε ότι θα κάνει πράξη το «άλλαξέ τα όλα» και σημείωσε ότι το σύνθημα έπρεπε να είχε άλλον αποδέκτηεννοώντας τον εαυτό του. Για να προσθέσει γελώντας, και καταχειροκροτούμενος πως το σύνθημα έπρεπε να είναι «Βαγγέλη άλλαξέ τα όλα».

Ο κ. Βενιζέλος που σήμερα περιοδεύει σε δήμους της Νότιας Αττικής (στην Καλλιθέα και τον Άλιμο, και θα μιλήσει και σε συγκέντρωση στην Καλλιθέα το βράδυ), βεβαίωσε το ακροατήριό του ότι «δεν θέτει κανένα προσωπικό στοίχημα για την 11η Νοεμβρίου» και πως δεν έχει την παραμικρή φιλοδοξία να αναλάβει οποιοδήποτε αξίωμα. Αυτό που τον κινητοποιεί είναι να εργαστεί για την αναγέννηση του Κινήματος και το «όλον ΠΑΣΟΚ». Ο κ. Βενιζέλος έχει αποστείλει επιστολή σε μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ με την οποία τους ζητάει να τον στηρίξουν στην προσπάθεια που κάνει για να ξαναγίνει το Κίνημα νικηφόρο.


«Δεν θα βγει τραυματισμένο το ΠΑΣΟΚ»

ΕΚΚΛΗΣΗ ΝΑ ΜΗ διαρραγεί η ενότητα του ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές της 11ης Νοεμβρίου έκανε από τις Σέρρες ο υποψήφιος πρόεδρος του Κινήματος Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος περιοδεύει στη Βόρεια Ελλάδα. «Ο Γιώργος και ο Βαγγέλης είναι μεγάλα παιδιά και περιμένω μετά τις εκλογές και οι τρεις να λειτουργήσουμε από κοινού» είπε.

Τόσο κατά την ομιλία του στην αίθουσα της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού στις Σέρρες όσο και κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, ο κ. Σκανδαλίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα βγει τραυματισμένο από τη διαδικασία των εκλογών, αν και τόνισε τον κίνδυνο φθοράς ή συρρίκνωσης του Κινήματος. «Και άλλες φορές επικράτησαν τέτοιες καταστάσεις έντασης στο ΠΑΣΟΚ» είπε, για να συμπληρώσει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διάσπασης.

Υπογράμμισε ωστόσο την ανάγκη να είναι πιο προσεκτικοί στις κινήσεις τους οι δύο συνυποψήφιοί του.

Ο κ. Σκανδαλίδης που είχε επαφές με τοπικά στελέχη, άφησε αιχμές για τη λειτουργία του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια, λέγοντας ότι οι αποφάσεις λαμβάνονταν από τα ανώτερα κλιμάκια χωρίς να τις γνωρίζει η βάση. «Αυτό πρέπει να αλλάξει», επισήμανε. Επίσης υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναγεννηθεί για να κερδίσει τις εκλογές.

«Τις εκλογές δεν τις κερδίζουν τα πρόσωπα αλλά οι πολιτικές» κατέληξε.


Χωρίς Σημίτη η Συνδιάσκεψη

Oύτε στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ θα δώσει το «παρών» ο Κώστας Σημίτης.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα που ο πρώην Πρωθυπουργός αποφασίζει να απόσχει από κρίσιμες συνεδριάσεις ανώτατων κομματικών οργάνων και μάλιστα μεσούσης της προεκλογικής περιόδου για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.

Στενοί συνεργάτες του κ. Σημίτη έλεγαν στα «ΝΕΑ» πως ο πρώην Πρωθυπουργός τούς ξεκαθάρισε σε χθεσινή σύσκεψη πως δεν προτίθεται να συμμετάσχει στις εργασίες της τριήμερης Συνδιάσκεψης καθώς δεν έπαψαν να συντρέχουν οι λόγοι για τους οποίους αποφάσισε στις 6 Οκτωβρίου να μην είναι παρών και στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. «Αντιθέτως, η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ χειροτέρεψε και ο κ. Σημίτης θεωρεί ότι δεν θα συμβάλει με την παρουσία του στη Συνδιάσκεψη», τόνιζαν συνεργάτες του πρώην Πρωθυπουργού επισημαίνοντας ότι στο διάστημα που μεσολάβησε «δεν έχει αλλάξει τίποτα ως κλίμα» στο ΠΑΣΟΚ.

Πιθανολογείται- και αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί σήμερα- ότι ο Κώστας Σημίτης θα παρέμβει με νέα του επιστολή στην Εθνική Συνδιάσκεψη το περιεχόμενο της οποίας θα είναι ανάλογο με εκείνο της επιστολής που είχε στείλει προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου για να αναγνωσθεί στα μέλη του οργάνου. Τότε ο κ. Σημίτης έλεγε ότι αποφάσισε να μη συμμετάσχει «καθώς έγινε σαφές ότι επιδιώκεται πόλωση» και τόνιζε ότι «σκοπός της είναι να μετατεθούν οι ευθύνες για την ήττα και να αποτελέσω μέρος του προβλήματος που απασχολεί το ΠΑΣΟΚ». Σημείωνε επίσης ότι «το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ δεν είναι οι προσωπικές αντιπαραθέσεις» και ότι «το ΠΑΣΟΚ οφείλει να απαντήσει στο ερώτημα πώς μια πλειοψηφία πολιτών θα ασπασθεί την πολιτική του, θα πεισθεί για την ικανότητα των στελεχών και θα έχει εμπιστοσύνη στην ηγεσία του για την εφαρμογή της». Κατέληγε λέγοντας ότι «εάν το ΠΑΣΟΚ οδηγηθεί σε περαιτέρω συρρίκνωση και αποξένωση από την κοινωνία, τότε θα υπάρξει ιστορική ευθύνη για την πολιτική απαξίωση ενός κόμματος που άλλαξε ριζικά τα δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας», ενώ ανέφερε ότι θα αναπτύξει την άποψή του για την αναγκαία πολιτική του ΠΑΣΟΚ «όταν το κρίνω σκόπιμο».

Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα οι επισημάνσεις του κ. Σημίτη από το Λονδίνο σε σχέση με τις διαδικασίες για την εκλογή προέδρου και τη συμμετοχή και φίλων στην ψηφοφορία προκάλεσαν ένταση και θόρυβο στο ΠΑΣΟΚ, σε σημείο που την επόμενη ημέρα, όταν ο πρώην Πρωθυπουργός ξαναρωτήθηκε για το ζήτημα, αρνήθηκε με κατηγορηματικό τρόπο να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση για τα εσωκομματικά του Κινήματος.

Οι εργασίες της Εθνικής Συνδιάσκεψης αρχίζουν αύριο στη μία το μεσημέρι στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο με τη συμμετοχή περίπου 5.500 συνέδρων.


«Ελπίζατε ότι η δική μας κρίση θα συγκάλυπτε τα δικά σας προβλήματα»

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «ότι επιχειρεί τον έλεγχο της δημόσιας διοίκησης από τους σκοτεινούς θαλάμους της Ρηγίλλης και τους κομματικούς παράγοντες του Μαξίμου» εξαπέλυσε χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Παπανδρέου.

Χαρακτήρισε ως «πρώτο σκάνδαλο της νέας κυβέρνησης του κ. Καραμανλή» την τροπολογία με την οποία επιτρεπόταν να μονιμοποιούνται από το «παράθυρο» στο Δημόσιο δεκάδες μετακλητοί υπάλληλοι του γραφείου του Πρωθυπουργού- που απέσυρε η κυβέρνηση μετά την αποκάλυψη των «ΝΕΩΝ» και τη γενική κατακραυγήενώ έδινε το δικαίωμα σε συνταξιούχους δημόσιους υπαλλήλους να μετέχουν στις επιτροπές αξιολόγησης του ΑΣΕΠ.

«Προσωρινή κυβέρνηση»
Ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας ενώπιον περίπου 75 βουλευτών του ΠΑΣΟΚανάμεσά τους και οι κ.κ. Α. Λοβέρδος, Συλβάνα Ράπτη, Μιλένα Αποστολάκη, που πρόσκεινται στον Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και οι κ.κ. Π. Ευθυμίου, Μ. Χρυσοχοΐδης και Άννα Διαμαντοπούλου- ανέφερε:

«Φαίνεται πως είστε μία κυβέρνηση προσωρινή. Καταφέρατε μία νίκη πύρρειο, διότι σήμερα η κυβέρνησή σας αντιμετωπίζει μεγάλα αδιέξοδα, που δεν έχουν σχέση μόνο με εσωτερικούς, δικούς σας προσωπικούς ανταγωνισμούς. Ελπίζατε ότι η δική μας κρίση θα συγκάλυπτε τα δικά σας προβλήματα. Πολύ σύντομα θα έχει τελειώσει η δική μας κρίση, αλλά εσείς όλο και βαθαίνετε στη δική σας αδιέξοδη πολιτική κρίση, γιατί είναι αδιέξοδα πολιτικά αυτά που εσείς αντιμετωπίζετε...». Για πολιτική «με ύβρεις, ανακρίβειες και συκοφαντίες» κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, υποστηρίζοντας ότι «ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επαναλαμβάνει τα ίδια πράγματα όπως προεκλογικά, λες και δεν μεσολάβησαν εκλογές και ο ίδιος δεν πήρε κανένα δίδαγμα».

Ο υπουργός Εσωτερικών κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να αναζητήσει εκεί τα προβλήματα της εκλογικής ήττας», ενώ αναφερόμενος στα περί εσωτερικής υπονόμευσης πρόσθεσε με νόημα πως «η πραγματική υπονόμευση του ΠΑΣΟΚ ήταν η πολιτική αξιοπιστία της κριτικής και του λόγου του προ των εκλογών».

Πάντως, ο κ. Πρ. Παυλόπουλος επανέλαβε ότι η ρύθμιση που κατέθεσε προκειμένου να συμμετέχουν στις επιτροπές αξιολόγησης των συνεντεύξεων υποψηφίων από το ΑΣΕΠ βρίσκει σύμφωνο και τον πρόεδρο της Αρχής κ. Γ. Βέη και έσπευσε να καταθέσει σχετική επιστολή του. Επίσης έκανε αποδεκτό το αίτημα του προέδρου της Βουλής κ. Δ. Σιούφα, ώστε να παρέχεται το δικαίωμα σε βουλευτές με αναπηρία να έχουν δύο επιπλέον αποσπασμένους υπαλλήλους από το Δημόσιο για να καλύπτουν τις ανάγκες τους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από