ΤΟΝ ΑΜΕΣΟ καταμερισμό των πολιτικών και των διοικητικών ευθυνών για τα βασανιστήρια εις βάρος των μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ζήτησε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

Παρεμβαίνοντας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις ανεξάρτητες αρχές στη Βουλή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε δριμύτατα την κυβέρνηση λέγοντας ότι τέτοια φαινόμενα «μας μεταφέρουν στον αυταρχισμό της προμεταπολιτευτικής εποχής». Κατηγόρησε την κυβέρνηση τονίζοντας ότι με την πολιτική της καλλιεργεί ή ανέχεται τέτοιες αντιλήψεις στα Σώματα Ασφαλείας.

Η έκθεση της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης Ρro Αsyl για βασανισμό από τις ελληνικές αστυνομικές και λιμενικές αρχές προσφύγων, που προέρχονται κυρίως από τις εμπόλεμες περιοχές του Ιράκ και του Αφγανιστάν, στάθηκε στο επίκεντρο της σφοδρής επίθεσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος επιχείρησε να αντιστρέψει τα πυρά, λέγοντας ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει τη χώρα του διεθνώς υιοθετώντας έξωθεν κατηγορίες που- όπως είπε- το πιθανότερο είναι να αποδειχθούν αβάσιμες.

Πάντως, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΛΑΟΣ οι οποίοι έχουν ταχθεί υπέρ της ποσόστωσης για τον περιορισμό των μεταναστών, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε πως αυτό το μέτρο είναι απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό και οδηγεί στον ρατσισμό. Όμως, «απειλή» χαρακτήρισε τους μετανάστες ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής κ. Μ. Βαρβιτσιώτης.

Νωρίτερα, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Θόδωρος Δρίτσας χαρακτήρισε τα βασανιστήρια των μεταναστών από τις αρχές της χώρας μας «ελληνικό Γκουαντάναμο», ενώ ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης τόνισε ότι το κόμμα του δεν θα δεχθεί την κατάργηση των συνόρων και πως τις συνέπειες της μετανάστευσης υφίστανται οι Έλληνες πολίτες.