ΜΟΛΙΣ ΠΡΙΝ από λίγες ημέρες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της χώρας μας διαβεβαίωνε από τη Νέα Υόρκη ότι η ελληνική οικονομία είναι ισχυρή και δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από την κούρσα των τιμών του πετρελαίου. Έρχεται όμως το World Εconomic Forum και με την ετήσια έκθεσή του για την ανταγωνιστικότητα βάζει τα πράγματα στην θέση τους: η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας είναι, με εξαίρεση τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, η χειρότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών-μελών. Αυτό από μόνο του σημαίνει ότι το όραμα για μια ισχυρή οικονομία, που θα κάνει και την Ελλάδα ισχυρή στο σύνολό της, ξεθωριάζει όλο και περισσότερο. Ταυτόχρονα εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Αν η πορεία αυτή δεν αναστραφεί έγκαιρα, οι αλυσιδωτές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και κοινωνία θα είναι οδυνηρές: οι περίφημοι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα ξεφουσκώσουν και στη συνέχεια θα γίνουν αρνητικοί, ενώ το μείζον κοινωνικό πρόβλημα της ανεργίας θα προσλάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις.

Είναι σαφές ότι η έκθεση του WΕF δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία: το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας πηγαίνει εδώ και πολύ καιρό από το κακό στο χειρότερο, με τις εισαγωγές να υπερέχουν των εξαγωγών της χώρας. Πρόκειται για μια εξέλιξη που δυστυχώς δεν είναι εύκολο να ανατραπεί εν μια νυκτί. Κι αυτό γιατί, για να γίνει ανταγωνιστική η οικονομία της χώρας, απαιτούνται γενναίες και ριζικές αλλαγές στο κράτος, στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και αλλού. Διαφορετικά, η ισχυρή οικονομία θα παραμείνει μία ακόμη ανεκπλήρωτη επιθυμία της ελληνικής κοινωνίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από