Παράθυρο για την είσοδο στη ΔΕΗ ιδιωτών ανοίγουν τα σχέδια της διοίκησης για τον διαχωρισμό της σε θυγατρικές.


Συνδικαλιστές, στελέχη της επιχείρησης, ακόμη και βουλευτές της Ν.Δ. φοβούνται ότι το επόμενο βήμα από το σπάσιμο της εταιρείας σε έξι θυγατρικές- όπως προβλέπει το επιχειρηματικό σχέδιο της διοίκησης- θα είναι η εκχώρηση κομματιών τους σε ιδιώτες επιχειρηματίες, στο πλαίσιο ιδιωτικοποίησης της εταιρείας το οποίο σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Με τις έντονες αντιδράσεις που εκφράζουν

Η ΣΤΑΣΗ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗ

Ανοικτή διαφοροποίηση βουλευτή της κυβερνητικής παράταξης από την πολιτική της κυβέρνησης

οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ συντάχθηκε ανοικτά χθες ο πρώην υφυπουργός και νυν βουλευτής της Ν.Δ. κ. Γιώργος Σαλαγκούδης, διαφοροποιούμενος ανοικτά από την πολιτική της διοίκησης της ΔΕΗ που έχει διοριστεί από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών. Ο κ. Γ. Αλογοσκούφης δεν έχει κρύψει ότι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι και η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Πρόκειται για ακόμη μία ανοικτή διαφοροποίηση βουλευτή της κυβερνητικής παράταξης από την πολιτική της κυβέρνησης, η οποία σχολιαζόταν χθες ως συνέχεια στο αντάρτικο που έχει ξεσπάσει από βουλευτές της Ν.Δ.

Κρύβεται κάτι πονηρό

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια διημερίδας που διοργάνωσε η ΓΕΝΟΠ για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ, ο κ. Σαλαγκούδης- που σημειωτέον είχε κληθεί ως εκπρόσωπος της Ν.Δ.- επεσήμανε ότι «αν η ΔΕΗ σπάσει σε θυγατρικές, μπορεί μέσω του Χρηματιστηρίου, εφόσον αυτές προχωρήσουν σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τους, να περάσουν σε ιδιώτες». Για να συμπληρώσει: «Θα πρέπει η διοίκηση της ΔΕΗ να μας πείσει για τη σκοπιμότητα των ενεργειών της, γιατί εκεί μπορεί να κρύβεται κάτι πονηρό…». Αποστάσεις

Ο πρώην υφυπουργός και νυν πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής κράτησε αποστάσεις από τις προτάσεις του διοικητή της ΔΕΗ κ. Τάκη Αθανασόπουλου. Όπως είπε, «η κοινοτική νομοθεσία προβλέπει τον λογιστικό διαχωρισμό των επιχειρήσεων ηλεκτρισμού. Όμως στην περίπτωση της ΔΕΗ, αυτός έχει ήδη γίνει. Όσον αφορά τον νομικό διαχωρισμό της σε έξι θυγατρικές, πρόκειται για μια πρόταση της διοίκησης».

Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ κ. Νίκος Φωτόπουλος είχε προκαλέσει τον αντιπρόεδρο της ΔΕΗ κ. Νίκο Χατζηαργυρίου να αποσύρει η διοίκηση το σχέδιο διάσπασης της επιχείρησης για να προχωρήσει ο διάλογος με τους εργαζομένους. «Επιφυλάσσομαι να απαντήσω σε αυτό το θέμα» ήταν η απάντηση εκ μέρους του κ. Χατζηαργυρίου, το οποίο όπως είπε θα εξεταστεί από τον κ. Αθανασόπουλο. Δήλωση που ερμηνεύεται ωστόσο ως ελιγμός, αφού η διοίκηση της ΔΕΗ φαίνεται πως εμμένει στην πολιτική της.

Δεν επιβάλλεται η διάσπαση

Καθηγητές και νομικοί που παρέστησαν στη διημερίδα της ΓΕΝΟΠ συμφώνησαν ομόφωνα ότι η διάσπαση της ΔΕΗ σε θυγατρικές δεν επιβάλλεται από το κοινοτικό δίκαιο. «Πρόκειται για μια επιχειρηματική και μόνο επιλογή της διοίκησής της και δεν επιβάλλεται από καμία κοινοτική οδηγία» είπε ο νομικός, εξειδικευμένος σε θέματα ευρωπαϊκού δικαίου, κ. Κωνσταντίνος Τοκατλίδης. Άποψη την οποία παραδέχθηκε μέχρι και ο νομικός σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Ανάργυρος Οικονόμου. «Το μοντέλο της διάσπασης σε θυγατρικές που εισηγείται η διοίκηση συμφέρει τους μετόχους της ΔΕΗ, παρά τους καταναλωτές και τους εργαζομένους», συμπλήρωσε από την πλευρά του ο καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Δημήτρης Μπουραντάς.

«Εξαγοράζεται η σιωπή…»

Για επιχείρηση εξαγοράς της σύμφωνης γνώμης των γενικών διευθυντών της εταιρείας για τη διάσπασή της σε θυγατρικές κατηγορούν τον κ. Αθανασόπουλο οι συνδικαλιστές. Χαρακτηρίζουν «δωράκια» και μάλιστα πολύ υψηλά τις αυξήσεις 10% που ο πρόεδρος της ΔΕΗ ενέκρινε στους μισθούς των επτά γενικών διευθυντών της επιχείρησης. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Διοικητικού Προσωπικού της ΔΕΗ, «ένας γενικός διευθυντής αμείβεται με 106.500 ευρώ καθαρές αποδοχές τον χρόνο και με 10% αύξηση προκύπτει το ποσό των 10.600 ευρώ, που σημαίνει ότι οι ετήσιοι μισθοί τους θα ανέλθουν στο ποσό των 120.000 ευρώ». Αναφέρεται επίσης ότι ο κ. Αθανασόπουλος προσλαμβάνει συμβούλους εκ των οποίων μερικοί δεν διαθέτουν ούτε τις προϋποθέσεις του ΑΣΕΠ για πρόσληψη στη ΔΕΗ, αλλά κάποιοι αμείβονται μέχρι και με 140.000 ευρώ τον χρόνο.

Τα σενάρια για τη ΔΕΗ


ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ πληθαίνουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το σχέδιο διάσπασης της ΔΕΗ σε θυγατρικές αποσκοπεί στο να αυξηθεί η χρηματιστηριακή αξία της, προκειμένου η διάθεση του νέου πακέτου μετοχών της εταιρείας που εξετάζει να πουλήσει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών να γίνει σε υψηλότερες τιμές. Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε κινήθηκε και η απόφαση της πώλησης του πακέτου των μετοχών που κατείχε η ΔΕΗ στην Τellas στον Άραβα μεγιστάνα Σαουίρις, τον περασμένο Ιούλιο. Εξάλλου ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, στις κατά καιρούς συνεντεύξεις του, έχει μιλήσει για περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ αφού αυτή πρώτα θα έχει εξυγιανθεί, υπονοώντας προφανώς- όπως κάποιοι υποστηρίζουν- ότι αυτό θα συντελεστεί με τη διάσπαση της εταιρείας σε θυγατρικές.

Ένα σενάριο που από πολλούς θεωρείται ακόμη και άμεσα εφαρμόσιμο είναι η συμμετοχή του Δημοσίου στη ΔΕΗ να πέσει από το 51% που είναι σήμερα στο 34%, ποσοστό με το οποίο σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή νομοθεσία το Δημόσιο μπορεί να συνεχίσει να ελέγχει το μάνατζμεντ της επιχείρησης.

Το «κλειδί» του 30%

Ένα άλλο σενάριο που δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί σε βάθος χρόνου και θα έχει επιπτώσεις στους καταναλωτές, αφορά την ταχύτατη απελευθέρωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της εκχώρησης σε ιδιώτες ποσοστού 30%, από το 100% που κατέχει σήμερα η ΔΕΗ στον τομέα της εμπορίας. Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι τα τιμολόγια παύουν να καθορίζονται από την κυβέρνηση όταν είτε το 30% της εμπορίας, είτε το 30% της παραγωγής περάσουν στα χέρια ιδιωτών. Να σημειωθεί ότι από 1/7/2007 η αγορά ηλεκτρισμού έχει απελευθερωθεί και για τους οικιακούς καταναλωτές, οι οποίοι μπορούν να επιλέξουν ακόμη και άλλον προμηθευτή εκτός της ΔΕΗ. Προς την κατεύθυνση αυτή, δηλαδή να παρέχουν τις υπηρεσίες του εναλλακτικού προμηθευτή, κινούνται ήδη ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις, όπως επισημαίνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Πιπεργιάς.