«Δεσμευόμενοι να υπηρετήσουμε με το Κίνημά μας τον ελληνικό λαό και το έθνος και να προασπίσουμε τα συμφέροντά του, υιοθετούμε το παρόν καταστατικό».

Έτσι κλείνει το προοίμιο του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ συνοψίζοντας τους μεγάλους στόχους της ύπαρξης και λειτουργίας του. Είναι δεσμεύσεις που έρχονται από τα βάθη της ιστορίας της δημοκρατικής παράταξης που μεγαλούργησε με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, που διασπάστηκε μετά τον θάνατό του, που ατόνησε και περιθωριοποιήθηκε με εξαίρεση τις αναλαμπές του 1951-1952 με ΒενιζέλοΠλαστήρα και το 1963-1965 με τον Γ. Παπανδρέου.

Πολλά χρόνια μετά με την πρωτοβουλία του να ιδρύσει το ΠΑΣΟΚ ως ένα ριζοσπαστικό κίνημα με όραμα και ανατρεπτικούς στόχους αλλά ταυτόχρονα με βαθιές ρίζες στο λαό και στην ιστορία του, ο Ανδρέας Παπανδρέου ξαναέδωσε το όραμα, ενέπνευσε τους δημοκρατικούς πολίτες, συνέγειρε όλο τον ελληνικό λαό.

Με αρχές, ιδέες και στόχους, με ισχυρούς και υψηλού κύρους αρχηγούς το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ οφείλει σήμερα να απαντήσει στα συλλογικά, αλλά και στα ατομικά προβλήματα και να διαβάσει την κοινωνία με όρους 2010 και όχι με όρους του ΄80

Σήμερα, 33 χρόνια μετά, το ΠΑΣΟΚ περνά τη μεγαλύτερη ίσως κρίση της ιστορίας του.

Για πρώτη φορά στελέχη και ψηφοφόροι βλέπουν το φάσμα μιας απρόσμενης διάσπασης

κυβέρνησε για μια 20ετία, άλλαξε το τοπίο της κοινωνίας, φέροντας στην εξουσία κοινωνικά και λαϊκά στρώματα, κατοχύρωσε τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, έδωσε στη χώρα ισχύ και προοπτική.

Σήμερα, 33 χρόνια μετά, το ΠΑΣΟΚ περνά τη μεγαλύτερη ίσως κρίση της ιστορίας του. Για όλους εμάς που τα γεγονότα πριν από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ είναι απλή ιστορία, η ενότητα του χώρου εθεωρείτο ένα αδιαπραγμάτευτο κεκτημένο. Για πρώτη φορά στελέχη και ψηφοφόροι βλέπουν το φάσμα μιας απρόσμενης διάσπασης χωρίς καν πολιτικά χαρακτηριστικά. Γιατί δεν έχουμε κόντρα με τάσεις ή ομάδες της δεκαετίας του ΄70, δεν έχουμε την αντιπαράθεση εκσυγχρονιστικού και προεδρικού ΠΑΣΟΚ του 1996.

Όμως το ΠΑΣΟΚ παραμένει ένα μεγάλο κόμμα, με ισχυρό ποσοστό πολιτών (τεράστιο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα), που έχει ένα καλά επεξεργασμένο πρόγραμμα με συγκεκριμένους στόχους στους οποίους όλοι ανεξαιρέτως έχουμε συμφωνήσει. Λείπει βέβαια το πολιτικό στίγμα, αυτό που δεν αποκτήσαμε και δεν φαίνεται ακόμα να συζητείται. Το πολιτικό στίγμα που δίνεται με προτεραιότητες, με σημεία αιχμής και με στρατηγική σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Και εδώ, αντί για την αναζήτηση και αποτύπωσή του, ώστε να καταγράφεται το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση με στόχο και δυνατότητα να κυβερνήσει τη χώρα, εισήλθαμε με βιαιότητα σε αντιπαραθέσεις που διασπούν την ψυχική ενότητα όχι μόνο στην κορυφή, αλλά και στη βάση του Κινήματός μας.

Το ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλο λαϊκό κόμμα που εκφράζει τη μέση τάξη και τα λαϊκά στρώματα, που μπορεί να εγγυηθεί την αποτροπή του αποκλεισμού και της φτώχειας. Το ΠΑΣΟΚ δεν ανήκει στην αριστερή γωνιά του συστήματος και ούτε μπορεί να είναι ένας κεντρώος χυλός γενικοτήτων. Προσλαμβάνει τα μηνύματα των καιρών και απαντά στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, σε μια κοινωνία που άλλαξε πραγματικά. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει σήμερα να απαντήσει στα συλλογικά, αλλά και στα ατομικά προβλήματα και να διαβάσει την κοινωνία με όρους 2010 και όχι με όρους του ΄80. Μόνον έτσι θα επιβληθεί στο σημερινό κοινοβουλευτικό, πολιτικό και κοινωνικό τοπίο. Αυτά όμως προϋποθέτουν ένα μεγάλο ενωμένο κόμμα που έχει συμφωνήσει ένα πλαίσιο διακυβέρνησης, και καταθέτει προτεραιότητες, σημεία αιχμής και στρατηγική.

Είμαστε όλοι υπόλογοι απέναντι στην ιστορία, αν αφήσουμε να διαμορφωθούν ή να κυριαρχήσουν οι λογικές που αιτιολογούν με όρους «ιδεολογικής» ή άλλης καθαρότητας τη διάσπαση. Ένα ΠΑΣΟΚ νίκης προϋποθέτει αποτροπή κάθε ενδεχόμενου διάσπασης ή ακόμα και διάρρηξης της ψυχικής ενότητας.

O Γιώργος Παπανδρέου ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σήμερα έχει κατ΄ εξοχήν την ευθύνη για τη διαφύλαξη του «ενωτικού κεκτημένου». Του εμπιστευθήκαμε και δέχθηκε τον εξαιρετικά δύσκολο, διττό ρόλο του προέδρου και ταυτόχρονα του υποψηφίου προέδρου. Η προσωπική του ιστορία και οι διατυπωμένες θέσεις του αποτελούν εγγύηση και ελπίδα ότι ο ίδιος δεν θα επιτρέψει παράβαση των δημοκρατικών διαδικασιών και ότι θα εξασφαλίσει την ομαλή και ενωτική πορεία σε κάθε περίπτωση.

Σε μια τέτοια προσπάθεια είμαστε όλοι, παρόντες και αποφασισμένοι.