Αν ψάχνετε τον έρωτα στους δρόμους του Παρισιού, ξεχάστε τα καφέ και τις γκαλερί και νοικιάστε ποδήλατο. Τι να το κάνετε; Οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες της Πόλης του Φωτός επιμένουν πως, τελευταία, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για όσους επιζητούν φλερτ με αγνώστους.


Το φλερτ από τη σέλα του ποδηλάτου είναι μία από τις απροσδόκητες συνέπειες του προγράμματος Velib, που εισήγαγε στα μέσα Ιουλίου ο δήμαρχος του Παρισιού Μπερτράν Ντελανοέ, στο πλαίσιο της εκστρατείας του να αποσυμφορήσει την πόλη από τα πολλά αυτοκίνητα και το καυσαέριο. Με βάση το πρόγραμμα αυτό- ονομάστηκε έτσι από τις λέξεις velo (ποδήλατο) και liberte (ελευθερία) – οι Παριζιάνοι μπορούν να νοικιάσουν ένα ποδήλατο σε κάποιον από τους διαθέσιμους σταθμούς, να κάνουν τη βόλτα ή τις αγορές τους και να το επιστρέψουν σε συγκεκριμένες περιοχές. Ανάλογα με τη διάρκεια χρήσης του ποδηλάτου είναι και οι τιμές. Εκδίδονται μάλιστα και κάρτες για περιόδους χρήσης από μία μέρα μέχρι κι ένα χρόνο.

«Είναι τέλεια. Ανταλλάσσεις ματιές στα φανάρια, τη βοηθάς να κλειδώσει το ποδήλατο στον σταθμό και… το ένα φέρνει τ΄ άλλο», λέει κλείνοντας το μάτι ο 23χρονος Φλοριάν, φοιτητής στο Παρίσι. Ακόμη κι αν δεν συμβούν όμως τα πράγματα όπως τα περιγράφει, το σχήμα Velib προσφέρει κι άλλες ευκαιρίες. Ας δούμε για παράδειγμα τι γίνεται στους σταθμούς ενοικίασης των ποδηλάτων. Δεν ήταν λίγες φορές που παρατηρήθηκε… συνωστισμός αγοριών, τα οποία προσφέρονταν να βοηθήσουν κορίτσια που δεν γνώριζαν πώς να χρησιμοποιήσουν το ηλεκτρονικό σύστημα για να πάρουν με την κάρτα τους ποδήλατο. «Να χαμογελάς πάντα και να βοηθάς τα κορίτσια που δείχνουν να τα έχουν χαμένα μπροστά από το ηλεκτρονικό σύστημα», προτείνει ένας… ειδικός στο Ίντερνετ.

© Τhe Τimes, 2007

LΙΝΚ:

http://www.velibparis.fr/

«Σε έβλεπα να χάνεσαι στη λεωφόρο»


ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ δεν άργησαν να εμφανιστούν ιστοσελίδες και μπλογκ με συμβουλές και προτάσεις για κόρτε μεταξύ ποδηλατών. Κυκλοφόρησαν μέχρι και αυτοκόλλητα: «Εδώ αρχίζει ο έρωτας», γράφει ένα από αυτά. Στο blogvelib.fr οι ποδηλάτες μπορούν να αφήνουν μηνύματα για άτομα που είδαν κάποια στιγμή στον δρόμο και θα ήθελαν, χωρίς καμία αμφιβολία, να τα ξαναδούν. «Ήσουν εκπληκτική με αυτό το φόρεμα», έλεγε ένα μήνυμα. «Έλαμπαν τα μακριά σου μαλλιά… Μου κόπηκε η ανάσα τη στιγμή που σε έβλεπα να χάνεσαι στη λεωφόρο». Άλλα μηνύματα, πάλι, είναι λιγότερο ρομαντικά: «Μαντμαζέλ, να βάλω ένα χεράκι να ξεκαβαλήσετε;», ρωτά ένας νεαρός.

Τα διαθέσιμα προς ενοικίαση ποδήλατα υπολογίζονται αυτή τη στιγμή στις 14.000

και δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι από την παρουσία τους στους δρόμους. Αρκετοί οδηγοί 4Χ4, για παράδειγμα, θα ήθελαν πολύ να δουν τα ποδήλατα να εξαφανίζονται από τους δρόμους. Εκφράζουν μάλιστα τις αντιρρήσεις τους σε δικά τους μπλογκ.

«Πρόσφατα, παραλίγο να πατήσω το πόδι ενός νεαρού που είχε πέσει από το ποδήλατο», αναφέρει ένας οδηγός, τονίζοντας το πόσο επικίνδυνο είναι το συγκεκριμένο σπορ στους δρόμους της πόλης. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία του δημοτικού συμβουλίου, από την εφαρμογή του νέου προγράμματος, στις 15 Ιουλίου 29 άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά και κανένα σοβαρά.

Σε αριθμούς


● 5.000.000 διαδρομές έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά με τα ποδήλατα του δήμου Παρισίου ● 100.000

Παριζιάνοι κατέβαλαν 29 ευρώ για να αποκτήσουν ετήσια κάρτα πρόσβασης ●14.000

ποδήλατα περιλαμβάνει το πρόγραμμα Velib ● 6.000

ακόμη ποδήλατα αναμένεται να διατεθούν στο κοινό μέχρι τον Ιανουάριο ● 5 ευρώ κοστίζει η εβδομαδιαία κάρτα χρήσης ● 1ευρώ κοστίζει η ημερήσια κάρτα. Σε περίπτωση καθυστέρησης στην επιστροφή των ποδηλάτων στους σταθμούς, υπάρχει επιβάρυνση.