Το λειώσιμο των πάγων στον Αρκτικό Κύκλο έχει επιταχυνθεί τόσο ώστε προκαλεί για πρώτη φορά μικρούς σεισμούς, προειδοποιούν επιστήμονες που συμμετέχουν στο 7ο Περιβαλλοντικό Συμπόσιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Ιλουλισάτ της Γροιλανδίας.


Oι ειδικοί βλέπουν τις εκτιμήσεις τους να ξεπερνιούνται: η άνοδος της στάθμης της θάλασσας από 50 εκατοστά που υπολογιζόταν μέχρι σήμερα, προβλέπεται να φθάσει τα 2 μέτρα. Επιστήμονες που παρατηρούν τους παγετώνες αποκάλυψαν ότι οι κινήσεις αυτών των γιγαντιαίων κομματιών πάγου

Ο «ΙΛΟΥΛΙΣΑΤ»

Λειώνει ο παγετώνας από τον οποίο φέρεται ότι είχε αποκοπεί το παγόβουνο που βύθισε τον «Τιτανικό»

προκαλούν δονήσεις που καταγράφονται ως σεισμοί μεγέθους 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η τήξη των πάγων έχει επιταχυνθεί τόσο ώστε η σχετική έκθεση που έδωσε ο ΟΗΕ στη δημοσιότητα στις αρχές του χρόνου, θεωρείται ξεπερασμένη ακόμα και από τους συγγραφείς της. Ο Αμερικανός ειδικός για τους πόλους Ρόμπερτ Κορέλ, που είναι ένας από τους πιο γνωστούς επιστήμονες που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της έκθεσης της επιτροπής του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές, περιέγραψε την επιτάχυνση ως «τεράστια». Τα νέα στοιχεία που συγκεντρώνει η επιτροπή δείχνουν ότι η άνοδος θα φτάσει τα 2 μέτρα!

Οι σεισμοί στην περιοχή της Γροιλανδίας είναι ένα από τα πιο πρόσφατα δυσοίωνα σημάδια για την ταχύτητα των κλιματικών αλλαγών, καθώς άρχισαν να παρατηρούνται μόλις τα τελευταία 3 χρόνια. Η επιτάχυνση της τήξης και οι σεισμοί είναι άρρηκτα συνδεμένα λέει ο Φινλανδός επιστήμονας Βέλι Κάλιο, καθώς το λειώσιμο των πάγων προκαλεί την αποκοπή τεράστιων κομματιών πάγου από το βραχώδες υπόστρωμα.

Προσευχήθηκαν για τις κλιματικές αλλαγές


ΠΡΟΣΕΥΧΗ για να σωθεί ο κόσμος από τις κλιματικές αλλαγές και το λειώσιμο των πάγων έκανε στη Γροιλανδία ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μαζί με ιερείς από 12 μονοθεϊστικές θρησκείες αλλά και εκπροσώπους των Ινουίτ, των αυτόχθονων κατοίκων η ζωή των οποίων έχει επηρεαστεί δραματικά από τις κλιματικές αλλαγές. Οι πολύ σημαντικές επιστημονικές ανακοινώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια του Συμποσίου που διοργανώθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στη Γροιλανδία, στην περιοχή Ιλουλισάτ, όπου υπάρχει ένας από τους μεγαλύτερους παγετώνες του πλανήτη, από τον οποίο πιστεύεται ότι είχε αποκοπεί το παγόβουνο στο οποίο προσέκρουσε ο «Τιτανικός».