Η σάρκα είναι πρόθυμη για σεξουαλικές συνευρέσεις ακόμη και αν οι ενδιαφερόμενοι ξεπερνούν το 60ό έτος της ηλικίας τους, αποκαλύπτει έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς επιστήμονες, οι ηλικιωμένοι στις ΗΠΑ έχουν ενεργό σεξουαλική ζωή ακόμη και μέχρι τα 85.


Θα υπέθετε κανείς ότι οι άνθρωποι άνω των 60 νοιάζονται περισσότερο για τις χαρές από τα εγγόνια τους παρά για τις χαρές του σεξ, ωστόσο μια νέα έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνει πως είσαι όσο νέος και σέξι αισθάνεσαι, ανεξαρτήτως ηλικίας. Όχι πως οι ηλικιωμένοι δεν ενδιαφέρονται για τους απογόνους τους, αλλά ακόμη και όταν ο στόχος δεν

«ΚΟΒΕΤΑΙ ΤΟ ΣΕΞ;»

Σύμφωνα με έρευνα, κάποιοι ηλικιωμένοι κάνουν σεξ έως και 2 φορές την εβδομάδα

είναι αυτός, απολαμβάνουν ακόμη το σεξ και μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, με εντυπωσιακή συχνότητα που μπορεί να φτάσει και τις 2 φορές την εβδομάδα.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγου πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 3.005 Αμερικανών, οι ηλικίες των οποίων κυμαίνονταν από 57 έως 85 ετών. Στην πλειονότητά τους λοιπόν οι ηλικιωμένοι κάτω των 74 ισχυρίστηκαν ότι είναι δραστήριοι σεξουαλικά και ότι είχαν σεξουαλική επαφή με «τουλάχιστον έναν σύντροφο» στους 12 μήνες που προηγήθηκαν της έρευνας.

Οι αριθμοί

Σεξουαλικές σχέσεις ανέφερε πως είχε το 73% των συμμετεχόντων στην ηλικιακή ομάδα 57-64, το 53% από την ηλικιακή ομάδα 64 έως 75 και το 26% από την ηλικιακή ομάδα 75 έως 85 ετών. Τώρα, από εκείνους που είπαν ότι ήταν σεξουαλικά δραστήριοι, οι περισσότεροι ανέφεραν ότι έκαναν σεξ τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές τον μήνα.

Η μικρότερη ηλικιακή ομάδα, δηλαδή οι εθελοντές που ανήκαν στην κατηγορία από 57 ως 64 ετών, ανέφεραν ότι κατά τις επαφές τους, στις περισσότερες ή σε όλες, υπήρχε διείσδυση. Ωστόσο ένας εντυπωσιακά υψηλός αριθμός από την ίδια ομάδα, το 60%, και το 31% από τους ηλικιωμένους της κατηγορίας από 75 έως 85 ετών ανέφεραν πως είχαν κάνει στοματικό σεξ.

Η επιθυμία

Οι ίδιοι οι επιστήμονες τόνισαν πως δεν μπορούν να είναι βέβαιοι 100% για την αξιοπιστία των συμμετεχόντων, υπεραμύνθηκαν όμως της μεθόδου του ερωτηματολογίου που χρησιμοποίησαν ως απόλυτα έγκυρη. Κατά την έρευνά τους παρατήρησαν πως οι γυναίκες πολύ πιο δύσκολα αναφέρονται στη σεξουαλική τους ζωή σε σύγκριση με τους άνδρες και πως από τις γυναίκες που ανταποκρίθηκαν στην έρευνα το 43% ανέφερε πως δεν είχε έντονη επιθυμία για σεξ.

Στους άνδρες στυτική δυσλειτουργία ανέφερε το 37%, ενώ το 14% παραδέχτηκε ότι χρησιμοποίησε φαρμακευτικά σκευάσματα για τη βελτίωση της σεξουαλικής ζωής. Συνολικά, πάντως, περίπου οι μισοί από τους άνδρες και το 25% των γυναικών ανέφεραν πως επιδόθηκαν σε αυνανισμό, ανεξάρτητα από το αν είχαν σεξουαλικό σύντροφο ή όχι.

© Τhe Τimes, 2007

Χαρίζει ζωή


● ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ έχουν τονίσει ότι η ενεργός σεξουαλική ζωή προσθέτει χρόνια στους ηλικιωμένους.

● «ΚΑΠΟΙΟΣ ρώτησε τον Σοφοκλή: Πώς είναι τώρα η σεξουαλική σου ζωή; Είσαι σε θέση να έχεις γυναίκα;

Και ο Σοφοκλής απάντησε: Ησύχασε, άνθρωπε. Πιο πολύ είμαι ευτυχισμένος γιατί έχω απαλλαγεί από όλα αυτά, σαν να ελευθερώθηκα από ένα τρελό και βίαιο αφεντικό» Πλάτωνας ● «ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ αυτού του κόσμου, ο άνθρωπος νοιάζεται πιο πολύ για τη σεξουαλική επαφή, όμως την έχει αφήσει έξω από τον παράδεισό του» Μαρκ Τουέιν