Νέοι βηματοδότες υπόσχονται να βελτιώσουν τη ζωή των ασθενών που πάσχουν από καρδιακά προβλήματα και να αυξήσουν το προσδόκιμο της ζωής τους. Σύμφωνα με Βρετανούς ειδικούς, οι βηματοδότες μπορούν να περιορίσουν έως και κατά 40% τις πιθανότητες θανάτου των ασθενών.


Όταν πρόσφατα ο καθηγητής Καρδιολογίας στο Νοσοκομείο Royal Βrompton του Λονδίνου Μάρτιν Κάουι απευθύνθηκε στους δημοσιογράφους, το κοινό του εμφανίστηκε λιγότερο ενθουσιασμένο σε σύγκριση με άλλες φορές. Ωστόσο αυτά που είχε να πει ήταν

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Οι νέοι μηχανισμοί έχουν τριπλή κεφαλή, ενώ οι περισσότεροι κοινοί βηματοδότες έχουν δύο κεφαλές

σπουδαία για την ιατρική κοινότητα αλλά και για τους ασθενείς που υποφέρουν από καρδιακά προβλήματα. Συγχρονισμός

Ο Κάουι παρουσίασε δύο νέους βηματοδότες, υψηλής τεχνολογίας, που πλέον διατίθενται στην αγορά της Βρετανίας και προτείνονται από το βρετανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας σε όσους ασθενείς δεν είχαν ικανοποιητικά αποτελέσματα από τη φαρμακευτική αγωγή στην οποία υποβλήθηκαν.

Αντίθετα με τους ογκώδεις βηματοδότες που έχουν το μέγεθος λεξικού τσέπης, οι μηχανισμοί του Κάουι είναι λεπτοί και λείοι στην επιφάνειά τους, και σε όγκο δεν ξεπερνούν μια μικρή αριθμομηχανή. Μπορούν έτσι να τοποθετηθούν στον επιδερμικό ιστό, στο στήθος του ασθενούς, και στη συνέχεια να κρυφτούν στο υποδόριο λίπος και στον ινώδη ιστό.

Οι νέοι μηχανισμοί έχουν τριπλή κεφαλή, ενώ οι περισσότεροι κοινοί βηματοδότες έχουν δύο κεφαλές. Οι τρεις επιτρέπουν τον συγχρονισμό της δράσης των δύο κοιλιών της καρδιάς. Αφού επιτευχθεί αυτό, βελτιώνεται σε μεγάλο βαθμό η κατάσταση της καρδιάς του ασθενούς και μειώνονται δραστικά οι πιθανότητες περαιτέρω προβλημάτων. Αυτοί οι βηματοδότες διατίθενται επίσης και με έναν αυτόματο απινιδιστή, ο οποίος θα επαναφέρει την καρδιά σε ρυθμό απαραίτητο για τη διατήρηση της ζωής αν κάποια στιγμή εξασθενήσει απειλητικά για τον ασθενή.

Ένας από τους νέους βηματοδότες τοποθετήθηκε πριν από τρία χρόνια σε μεσήλικο Βρετανό, ο οποίος μάλιστα έκανε πρόσφατα ορειβασία στη Νότια Αφρική. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά στην περίπτωσή του και τώρα κάνει περιοδείες με τον καθηγητή Κάουι, ενημερώνοντας ασθενείς και γιατρούς για τις δυνατότητες που υπάρχουν με τους νέους βηματοδότες. Με την τοποθέτηση ενός μηχανισμού επανασυγχρονισμού, όχι μόνο βελτιώνεται η κατάσταση της καρδιάς του ασθενούς, αλλά ο ασθενής μπορεί παράλληλα να επωφεληθεί και από τη φαρμακευτική αγωγή, παίρνοντας μεγαλύτερες δόσεις από τα χορηγούμενα φάρμακα. Από την τοποθέτηση του νέου βηματοδότη επανασυγχρονισμού, οι πιθανότητες θανάτου σε ορισμένους ασθενείς με σοβαρά ή λιγότερο σοβαρά καρδιακά προβλήματα περιορίζονται κατά 40%. Παράλληλα, περιορίζονται οι πιθανότητες να ξαναμπεί ο ασθενής στο νοσοκομείο.

© Τhe Τimes, 2007