Το ζητούμενο για τις νομαρχίες είναι να ενισχυθούν και όχι να καταργηθούν, λέει η νομάρχης Ηρακλείου Βαγγελιώ Σχοιναράκη. Τονίζει ότι χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια για την πάταξη της διαφθοράς και υποστηρίζει ότι αν ήταν το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση θα δίνονταν περισσότερα κονδύλια για έργα. Για τις γυναίκες λέει ότι είναι θέμα πολιτικών και κοινωνικών ανισοτήτων η μικρή συμμετοχή τους στα κοινά.


Από τη σχολική έδρα στα βουλευτικά έδρανα και τώρα στον νομαρχιακό θώκο. Μετά;

Λαού θέλοντος, εκεί που θα μπορώ να προσφέρω, να είμαι δημιουργική και παραγωγική, εκεί που θα μπορώ να συμμετέχω και να συμβάλλω στη βελτίωση της κοινής μας ζωής, ακόμη και πίσω στη σχολική έδρα.

Ο επικεφαλής ενός νομού είναι ένας μικρός πρωθυπουργός; Είναι εκείνος στον οποίο οι πολίτες έδωσαν εντολή να εργασθεί, να σχεδιάσει, να διεκδικήσει.

«Υπό έργον» λοιπόν.

Αισθάνεσθε ότι μερικές φορές οι πολίτες καταλαβαίνουν λιγότερα από τα παιδιά;

Απεναντίας, είμαι πεπεισμένη ότι οι πολίτες έχουν άποψη και πρόταση.

Ανάμεσα σε ισχυρούς δήμους και την πανίσχυρη περιφέρεια έγιναν οι νομαρχίες σάντουιτς; Μα, σ΄ ένα σάντουιτς το περιεχόμενο, η γέμιση, δεν είναι αυτό που το χαρακτηρίζει και του δίνει την ουσία, τη νοστιμιά;

Έχετε τον χρόνο να είσθε και σύζυγος και μητέρα;

Με καλή οργάνωση, συνεργασία και συνεννόηση στην οικογένεια, όλα γίνονται με άριστο τρόπο.

Θέλετε τα παιδιά σας να ασχοληθούν με την πολιτική;

Είμαι πολύ ευχαριστημένη και ικανοποιημένη όταν βλέπω τα παιδιά μου να ακολουθούν τον δρόμο που τους αρέσει και τους ταιριάζει στη ζωή, όποιος κι αν είναι αυτός.

Πώς βλέπετε το ενδεχόμενο να καταργηθούν οι νομαρχίες και να δημιουργηθούν διευρυμένες περιφέρειες με εκλεγμένο περιφερειάρχη;

Οι νομαρχίες πλέον είναι θεσμός αυτοδιοικητικός και το ζητούμενο δεν είναι να καταργηθούν, αλλά να ενισχυθεί, να αναβαθμιστεί και να εκσυγχρονιστεί το αυτοδιοικητικό σύστημα της χώρας.

Σ΄ αυτήν την περίπτωση, θα σας ενδιέφερε να γίνετε εκλεγμένη περιφερειάρχης Κρήτης; Δεν υπήρξα ποτέ επαγγελματίας πολιτικός. Επιδίωξή μου να ανταποκριθώ απόλυτα στον ρόλο που με δυναμική εντολή μού εμπιστεύτηκαν οι πολίτες.

Τι γίνεται με τη διαφθορά και στην τοπική αυτοδιοίκηση; Χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια για να μειωθεί ο δείκτης διαφθοράς στη χώρα μας. Το πλήθος των συμμετοχικών θεσμών του πολιτεύματός μας διευκολύνει τη λειτουργία του και υπηρετεί τους πολίτες ή βολεύει ένα τμήμα της κομματικής γραφειοκρατίας;

Το θέμα είναι οι συμμετοχικοί θεσμοί να λειτουργούν με ανοιχτό και δημοκρατικό τρόπο, ώστε ο κάθε πολίτης να ενθαρρύνεται να συμμετέχει ενεργά και να ασκεί τη δημόσια κριτική και τον έλεγχο.

Γιατί οι πολιτικοί του ίδιου κόμματος έχουν τόσο έντονη αντιπαλότητα;

Αντί για αντιπαλότητα, θα χρησιμοποιούσα τη λέξη συναγωνισμός.

Με ποιo έργο θα θέλατε να σφραγίσετε την παρουσία σας στον νομό;

Επιδιώκω να γίνει ο νομός μας «έξυπνος τόπος» που μπορεί να αξιοποιεί τις δυνατότητές του και να βελτιώνει τις αδυναμίες του με βάση τις αρχές της συμμετοχής των πολιτών, της αλληλεγγύης, της ισότητας, της εμπιστοσύνης, της καινοτομίας και της ποιότητας.

Αν ήταν το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, θα κάνατε περισσότερα έργα;

Συγκρίνοντας τις χρηματοδοτήσεις στο επίπεδο των έργων και των δράσεων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ήταν πολύ μεγαλύτερες.

Υπάρχει η εντύπωση ότι η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση λειτουργεί πολλές φορές ως φορέας διαμαρτυρίας, κάτι σαν συνδικαλιστικό όργανο…

Η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση έχει και διεκδικητικό και δημιουργικό ρόλο.

Γιατί οι γυναίκες δεν ασχολούνται όσο θα έπρεπε με την πολιτική;

Είναι ζήτημα κοινωνικών ανισοτήτων και πολιτικών στερεοτύπων. Υπάρχει πρόοδος, αλλά παραμένει ακόμη ζητούμενο. Το στοίχημα είναι αποκλειστικά πολιτικό, γιατί οι γυναίκες έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε.

Σε πόσες κοινωνικές εκδηλώσεις είσθε προσκεκλημένη ένα Σαββατοκύριακο;

Σε πολλές, ειδικά σ΄ έναν τόπο σαν την Κρήτη, όπου για παράδειγμα οι γάμοι δεν είναι υπόθεση δύο οικογενειών και των φίλων τους, αλλά ανοιχτές, δημόσιες εκδηλώσεις.

Θα πάτε διακοπές; Λίγες μέρες. Πάντα στην Κρήτη, στο Ηράκλειο, με τις υπέροχες παραλίες και τους φιλόξενους ανθρώπους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του νομού;

Σειρά προβλημάτων, ελλείψεων και απειλών, αλλά υπάρχουν και πολλές δυνατότητες και ευκαιρίες για την ανάπτυξη, και αυτό που αγχώνει εμένα είναι να μην αφήσουμε τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες αναξιοποίητες.

Τι προβλέπετε για τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές;

Η ελπίδα των πολλών για καλύτερη ζωή θα αντιπαρατεθεί στη συντήρηση των κεκτημένων των λίγων.

Η διαφορά των εκλεγμένων νομαρχών με τους διορισμένους; Οι μεν ως διορισμένοι εκτελούσαν εντολές των κρατούντων, οι δε ως εκλεγμένοι τις εντολές του λαού.