Το μεθάνιο που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα από την κτηνοτροφία μπορεί να είναι πιο επιζήμιο για το περιβάλλον απ΄ ό,τι τα τζιπ. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν ειδικοί στη Βρετανία, οι οποίοι προσπαθούν να αλλάξουν τη διατροφή των βοοειδών, προκειμένου να γίνουν περισσότερο… φιλικά προς το περιβάλλον.


Σε καθημερινή βάση, η ποσότητα μεθανίου που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα από μια αγελάδα υπολογίζεται στα 100-200 λίτρα. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε περίπου 4.000 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα και είναι σαφώς μικρότερη από εκείνη που εκλύεται από ένα τζιπ, ένα Land Rover Freelander για παράδειγμα, το οποίο κινείται ημερησίως 53 χλμ. κατά μέσον όρο- το όχημα υπολογίζεται ότι εκλύει 3.419 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα.

Το αποτέλεσμα της σύγκρισης βαραίνει περισσότερο αγελάδες και πρόβατα. Μάλιστα, η βρετανική

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Αν οι ζωοτροφές γίνουν πιο εύπεπτες, θα μειωθεί η ποσότητα του μεθανίου που παράγεται από μικρόβια στο στομάχι

κυβέρνηση έχει ζητήσει από τους επιστήμονες να βρουν τρόπους ώστε να περιοριστούν οι εκπομπές αερίων από την κτηνοτροφία. Η ανησυχία των Βρετανών αξιωματούχων είναι δικαιολογημένη: από την κτηνοτροφία απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα το 25% της συνολικής ποσότητας μεθανίου, ενώ το ίδιο το μεθάνιο, ως αέριο που συμβάλλει στη δημιουργία του φαινομένου

4.000

γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα αντιστοιχούν

σε 100-200 λίτρα μεθανίου που απελευθερώνονται

στην ατμόσφαιρα από μια αγελάδα

ημερησίως

του θερμοκηπίου, είναι 20 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα. Επιβεβαιώνοντας τη σοβαρότητα του ζητήματος, τα Ηνωμένα Έθνη προβλέπουν πως οι εκπομπές μεθανίου από την κτηνοτροφία μπορεί να αυξηθούν μέχρι και 60% μέχρι το 2030. Τα πειράματα

Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιστήμονες στη Βρετανία αναζητούν τρόπους για να περιορίσουν τις εκπομπές μεθανίου στο περιβάλλον. Αφού μάλιστα κατέρριψαν τον μύθο που θέλει τις περισσότερες εκπομπές να προέρχονται από τα οπίσθια των ζώων- οι περισσότερες εκπομπές μεθανίου προέρχονται από την ερυγή, δηλαδή το ρέψιμο των ζώων- προσπαθούν τώρα να διαμορφώσουν κατάλληλα τη διατροφή τους ώστε να καταναλώνουν πιο εύπεπτες τροφές. Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Περιβάλλοντος, δήλωσε πως η υπηρεσία του εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο της μεταβολής γενετικά του πεπτικού συστήματος των ζώων.

Σε… τούνελ

Οι μετατροπές που μπορούν να γίνουν στην κτηνοτροφία εξετάζονται σε περιοχές που έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα με ειδικά τούνελ από πολυαιθυλένιο. Εκεί μέσα πραγματοποιούνται πειράματα σε πρόβατα για να διαπιστωθεί αν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων έχουν εφαρμογή στην ύπαιθρο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση επιλέχθηκαν πρόβατα αντί αγελάδων γιατί ελέγχονται πιο εύκολα από τα βοοειδή. Στις εγκαταστάσεις αυτές αναλύεται ο αέρας πριν από την κατανάλωση τροφής από τα ζώα αλλά και μετά, αφού έχει πραγματοποιηθεί η διαδικασία της πέψης. «Εξετάζουμε τις επιπτώσεις τις καλλιεργούμενης βρώμης με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, η οποία αυξάνει την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών που συντελούνται στο έντερο του ζώου», επισήμανε ο δρ Μάικλ Άμπερτον από το Ινστιτούτο Βοσκοτόπων και Περιβαλλοντικής Έρευνας στην Ουαλία.

Αν και οι μηχανισμοί στο στομάχι των ζώων που συμβάλλουν στην παραγωγή μεθανίου δεν έχουν γίνει πλήρως κατανοητοί, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αν κάνουν την τροφή πιο εύπεπτη, αυτό θα μειώσει την ποσότητα του μεθανίου που παράγεται από μικρόβια στο στομάχι.

© Τhe Τimes, 2007

3.419

γραμμάρια διοξειδίου

του άνθρακα εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα από ένα Land Rover που διανύει ημερησίως απόσταση- κατά μέσον όρο- 53 χλμ.