Ακόμα κι αν ο Ότο Ρεχάγκελ είχε γράψει το σενάριο της εξέλιξης των προκριματικών του τρίτου ομίλου δεν θα είχε τολμήσει να δημιουργήσει τέτοιο σασπένς υπέρ της ομάδας του.

Η Βοσνία πέτυχε τη μεγάλη έκπληξη και υποχρεώνοντας στην πρώτη της ήττα την Τουρκία στα προκριματικά με 3- 2 επέτρεψε στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να περάσει στην πρώτη θέση της βαθμολογίας με δύο βαθμούς διαφορά από την ομάδα του Τερίμ. Με τη νίκη αυτή οι Βόσνιοι μπαίνουν γερά στο παιχνίδι της πρόκρισης, παρά το γεγονός ότι Τούρκοι και Νορβηγοί έχουν ευνοϊκότερο πρόγραμμα.

Πριν από το παιχνίδι στο στάδιο Ασίμ Φεράτοβιτς» οι Τούρκοι θεωρούσαν βέβαιη την επικράτησή τους επί της Βοσνίας. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε ο προπονητής τους Φατίχ Τερίμ πως «δεν σκεφτόμαστε ούτε την ισοπαλία. Η νίκη είναι το μοναδικό αποτέλεσμα που κυνηγάμε και θα μας δώσει σε μεγάλο ποσοστό το εισιτήριο για την πρόκριση στα τελικά».

Ο τουρκικός Τύπος ωστόσο εξέφραζε την ανησυχία του για την κούραση των παικτών αλλά και την υπεροψία με την οποία έβλεπαν τους αντιπάλους τους, εν όψει μάλιστα και του αυριανού γκλάμουρους

ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ

Με τη νίκη οι Βόσνιοι μπαίνουν γερά στο παιχνίδι της πρόκρισης, παρά το γεγονός ότι Τούρκοι και Νορβηγοί έχουν ευνοϊκότερο πρόγραμμα

φιλικού αγώνα με τη Βραζιλία.

Τελικά ο Τύπος δικαιώθηκε από το αποτέλεσμα. Η Τουρκία κατάφερε να προηγηθεί δύο φορές με τους Σουκούρ (13΄) και Σάμπρι (39΄). Οι γηπεδούχοι απάντησαν ισάριθμες φορές με τον Μουσλίμοβιτς (27΄) και τον Εντίν Τζέκο (45΄). Ο τελευταίος έκανε το ντεμπούτο του στην Εθνική Βοσνίας ύστερα από μία εντυπωσιακή χρονιά στο τσέχικο πρωτάθλημα με τη φανέλα της Τέπλιτσε.

«Αυτό ήταν το πρώτο παιχνίδι με την εθνική ομάδα και κατάφερα να σκοράρω. Στην αρχή είχα πολύ άγχος, αλλά μετά το γκολ όλα πήγαν περίφημα», ήταν το σχόλιο του Τζέκο.

Κι ενώ οι Τούρκοι αναζητούσαν το γκολ της νίκης, μία άστοχη έξοδος του Ρουστού σε κόρνερ επέτρεψε στον Αντνάν Κούστοβιτς να στείλει την μπάλα στην κενή εστία στο τελευταίο λεπτό χαρίζοντας τη νίκη στη Βοσνία. Ήταν μόλις η δεύτερη συμμετοχή του 29χρονου Κούστοβιτς με την Εθνική Βοσνίας.

Πανευτυχής ο αναμορφωτής της Βοσνίας Φουάντ Μουζούροβιτς υπογράμμισε στις δηλώσεις του: «Τώρα μπορούμε να πούμε πως έχουμε μία ευκαιρία να παλέψουμε για τα τελικά του Εuro 2008». Στο επόμενο παιχνίδι της η Βοσνία υποδέχεται την Τετάρτη τη Μάλτα και αν νικήσει θα πιάσει στη δεύτερη θέση την Τουρκία, η οποία όμως θα έχει ένα παιχνίδι λιγότερο. Εκεί πολύ πιθανόν να βρεθεί και η Νορβηγία, η οποία το Σάββατο νίκησε στο Όσλο τη Μάλτα 4- 0 και την Τετάρτη υποδέχεται τους Μαγυάρους.

Πρωταγωνιστής του αγώνα ήταν ο αδελφός του Τζον Άρνε Ρίισε, Μπιόρν Χέλγκε, ο οποίος δημιούργησε τρία γκολ. Το σκορ άνοιξε στο 31΄ ο Κρίστοφερ Χάσταντ, για να ακολουθήσουν ο Τόρστεϊν Χάσταντ στο 73΄, ο Ίβρσεν στο 78΄ και ο Τζον Άρνε Ρίισε στο 90΄.

ΚΡΙΣΙΜΑ

Όπως δημιουργείται η κατάσταση στον τρίτο όμιλο, τα παιχνίδια που θα κρίνουν σε μεγάλο ποσοστό ποιες ομάδες θα κατακτήσουν τις δύο πρώτες θέσεις στη βαθμολογία και το δικαίωμα να αγωνιστούν στην τελική φάση είναι τα εξής:

12/9: Νορβηγία- Ελλάδα 13/10: Ελλάδα- Βοσνία 17/10: Βοσνία- Νορβηγία, Τουρκία- Ελλάδα.

17/11: Νορβηγία- Τουρκία.