Χώρο χειρουργείου στο… Ερρίκος Ντυνάν αναζητούν οι νευροχειρουργοί του Ευαγγελισμού, που κάνουν πρωτοποριακές επεμβάσεις για τη θεραπεία σοβαρών παθήσεων όπως η επιληψία και το Πάρκινσον. Η ομάδα της Νευροχειρουργικής Κλινικής υπό τον καθηγητή Δαμιανό Σακά ζητεί- χωρίς επιτυχία- εδώ και καιρό την παραχώρηση επιπλέον χειρουργικού χρόνου προκειμένου να εξυπηρετήσει τους εκατοντάδες ασθενείς που περιμένουν να χειρουργηθούν.


Σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νευροχειρουργικών Κλινικών θα έπρεπε να διαθέτουν τουλάχιστον δύο χειρουργικές αίθουσες και μάλιστα σε 24ωρη βάση. Ωστόσο, τα χειρουργεία στον Ευαγγελισμό λειτουργούν μόνο κατά την πρωινή βάρδια, αφού το υποστηρικτικό προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του 24ώρου.

Όπως είπε στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Δαμιανός Σακάς, «πλέον δεν αποκλείουμε τη λύση ενός άλλου νοσοκομείου». Ήδη έχουν αρχίσει οι συζητήσεις για συνεργασία της κλινικής με το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, προκειμένου να εξυπηρετηθούν ταχύτερα οι ασθενείς.

Σήμερα, 385 ασθενείς περιμένουν να χειρουργηθούν στον Ευαγγελισμό για Πάρκινσον,

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟ 2009

385 ασθενείς περιμένουν να χειρουργηθούν, ενώ εκατοντάδες βρίσκονται στη λίστα αναμονής για ένα ραντεβού

επιληψία, χρόνιο πόνο και άλλες σοβαρές παθήσεις. Εκατοντάδες είναι και εκείνοι που περιμένουν τη σειρά τους για έλεγχο ώστε να διαπιστωθεί αν μπορούν να υποβληθούν σε επέμβαση. Πολλοί θα χειρουργηθούν τελικά στα μέσα του… 2008, ενώ πλέον για την πρώτη επίσκεψη τα ραντεβού κλείνονται για το 2009!

Οι νευροχειρουργοί του Ευαγγελισμού πραγματοποίησαν πρόσφατα πρωτοποριακές- σε διεθνές επίπεδο- επεμβάσεις, χάρη στις οποίες νέοι άνθρωποι στάθηκαν ξανά στα πόδια τους. Ωστόσο, για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών- όπως και για όλες τις άλλες νευροχειρουργικές επεμβάσεις- έχουν στη διάθεσή τους μόλις μία χειρουργική αίθουσα και μπορούν να χειρουργούν τέσσερις ασθενείς την εβδομάδα, αφού οι επεμβάσεις αυτές είναι πολύωρες.

«Θα προτιμούσαμε το ζήτημα να λυθεί στον Ευαγγελισμό με ανακατανομή του προσωπικού και μία επιπλέον ημέρα για τα χειρουργεία της Νευροχειρουργικής Κλινικής. Ωστόσο, αν αυτό δεν γίνει και εφόσον η Πολιτεία κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις δεν αποκλείεται να αξιοποιήσουμε το Ερρίκος Ντυνάν, όπου θα μπορούμε να κάνουμε κάποιες επιπλέον επεμβάσεις. Το συγκεκριμένο νοσοκομείο λειτουργεί με καθεστώς βάσει του οποίου είναι εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο. Επιπλέον βρίσκεται και σε σχετικά μικρή απόσταση από τον Ευαγγελισμό», αναφέρει ο καθηγητής Δαμιανός Σακάς.

«Συμφωνούμε στην παραχώρηση υποδομών για τις ανάγκες της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Ευαγγελισμού και σύντομα θα έχουν διευκρινιστεί όλες οι λεπτομέρειες για τη συνεργασία αυτή» δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν Ανδρέας Μαρτίνης.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής, η Νευροχειρουργική Κλινική του Ευαγγελισμού εφημερεύει κάθε τέσσερις ημέρες και οι υπόλοιπες χειρουργικές κλινικές του Ευαγγελισμού εφημερεύουν κάθε 16 ημέρες, ενώ έχουν στη διάθεσή τους 50% περισσότερο χειρουργικό χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι τα νευροχειρουργικά περιστατικά συσσωρεύονται.

Στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών, η Νευροχειρουργική Κλινική έχει στη διάθεσή της δύο χειρουργικές αίθουσες καθημερινά. Το ίδιο ισχύει και για τους νευροχειρουργούς στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, ενώ στο Παπανικολάου κάνουν έως και οκτώ χειρουργεία την εβδομάδα.

Πρωτοποριακή μέθοδος με θεαματικά αποτελέσματα


ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ πριν από περίπου ένα χρόνο οι νευροχειρουργοί του Ευαγγελισμού εφάρμοσαν για πρώτη φορά παγκοσμίως την ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου σε δύο ασθενείς που έπασχαν από σπάνιας μορφής δυστονία, δηλαδή έλλειψη συντονισμού των κινήσεων του σώματος. Μια 27χρονη κοπέλα από το Αγρίνιο και ένας νεαρός φοιτητής από την Αθήνα παρουσίαζαν καμπτοκορμίατο πάνω μέρος του σώματός τους παρέμενε λυγισμένο, σε ορθή γωνία με τα πόδια- και θεραπεύτηκαν.

Πριν από λίγο καιρό δύο ακόμη άνθρωποι- μια γυναίκα με κάμψη του κεφαλιού και ο 30χρονος που έπασχε από βαριά διαταραχή της κίνησης- αντιμετωπίστηκαν με την ίδια μέθοδο. Στον Ευαγγελισμό θεραπεύτηκε και ένας 77χρονος που ταλαιπωρούνταν από νευραλγία τριδύμου, με τη μέθοδο της νευροπλοήγησης- ήταν η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε στη χώρα μας και μια από τις 50 παγκοσμίως. Πέντε αναβολές

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα ενός από τους ανθρώπους που θεραπεύτηκαν με την πρωτοποριακή μέθοδο της εμφύτευσης ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο. Ο 30χρονος ασθενής χειρουργήθηκε τον περασμένο Μάρτιο: Η επέμβασή του χρειάστηκε να αναβληθεί 5 φορές, αφού δεν υπήρχε διαθέσιμη χειρουργική αίθουσα. Ο ασθενής περίμενε 2,5 μήνες μέσα στο νοσοκομείο, ώσπου να «αδειάσει» κάποιο χειρουργείο!

Με μία επιπλέον μέρα χειρουργείου, η λίστα αναμονής θα μειωνόταν στο μισό- οι ασθενείς που χρειάζεται να περιμένουν ως τα μέσα του 2008 θα μπορούσαν να χειρουργηθούν τον ερχόμενο Νοέμβριο…