Μέσα σε δεκαπέντε λεπτά και με την εμφύτευση από τον χειρουργό οφθαλμίατρο ενός μόνιμου ενθέματος- φακού στον κερατοειδή χιτώνα μπορεί να αντιμετωπισθεί η πρεσβυωπία.


[ ΙΝFΟ]

Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης- Βαρδινογιάννειο Εργαστήριο Μικροχειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων Οφθαλμού (ΒΕΜΜΟ), τηλ. 2810-394653, Βούτες Ηρακλείου

Η νέα μέθοδος εφαρμόζεται τις τελευταίες ημέρες στην Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική του Ηρακλείου Κρήτης από τον καθηγητή κ. Γ. Παλλήκαρη και την ερευνητική του ομάδα.

Ο χειρουργός δημιουργεί μία μικρή «τσέπη» στον κερατοειδή, όπου τοποθετείται ο μικροσκοπικός αυτός φακός. Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν ικανοποιεί το αποτέλεσμα, ο φακός μπορεί να αφαιρεθεί, ενώ τα αποτελέσματα εμφανίζονται από ένα μήνα έως και τρεις μήνες μετά την επέμβαση.

Έλληνες και Αμερικανοί πολίτες που ταξίδεψαν στην Ελλάδα ειδικά γι΄ αυτή την επέμβαση υποβλήθηκαν χθες στη νέα χειρουργική μέθοδο, ενώ οι επεμβάσεις θα συνεχιστούν και σήμερα. Μάλιστα, ανάμεσα σ΄ εκείνους που χειρουργήθηκαν χθες από την ομάδα του κ. Παλλήκαρη ήταν και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος της εταιρείας που παρασκευάζει το ενδοκερατοειδικό ένθεμα.

«Η μέθοδος εφαρμόζεται ήδη στην Κρήτη και τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ καλά. Όσοι έχουν ήδη υποβληθεί σε επέμβαση, είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι. Οι περισσότεροι παρατήρησαν τις πρώτες κιόλας ημέρες ότι άρχισε να αποκαθίσταται η κοντινή τους όραση», δήλωσε χαρακτηριστικά στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γιάννης Παλλήκαρης.

Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου πάντως, είναι το αντικείμενο της μελέτης που αρχίζει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Βαρδινογιάννειο Εργαστήριο Μικροχειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων Οφθαλμού της Ιατρικής Σχολής. Στα πλαίσια της έρευνας όσοι επιλεγούν να πάρουν μέρος θα υποβληθούν στην επέμβαση εμφύτευσης του φακού στον κερατοειδή, ώστε στο τέλος της επέμβασης ο κερατοειδής του ματιού να γίνει διπλοεστιακός. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι οι πάσχοντες δεν θα χρειάζονται πλέον γυαλιά.

Τα κριτήρια του υποψήφιου για επέμβαση


1 Να είναι 45-60 ετών, πρεσβύωπας και στα δύο μάτια 2 Να μην αντιμετωπίζει άλλα οφθαλμολογικά προβλήματα 3 Να μην αντιμετωπίζει οξείες ή χρόνιες συστηματικές παθήσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τους κινδύνους της εγχείρησης ή να εμποδίσουν τη φυσιολογική διαδικασία επούλωσης (πάθηση του συνδετικού ιστού, διαβήτης, καρκίνος)

4 Να μπορεί να τηρήσει το πρόγραμμα των μετεγχειρητικών επισκέψεων στο Ηράκλειο 5 Να υπογράψει τη φόρμα συγκατάθεσης για την επέμβαση.