Στον αέρα βρίσκονται για άλλη μία φορά οι μαθητικές εκδρομές μετά την τραγωδία που σημάδεψε τα ξημερώματα χθες το ταξίδι 18 μαθητών του Επαγγελματικού Λυκείου Γλαύκης Ξάνθης στην Κέρκυρα, όταν ένας 19χρονος μαθητής πνίγηκε στην πισίνα του ξενοδοχείου στην προσπάθειά του να βοηθήσει συμμαθητή του.


O υφυπουργός Παιδείας κ. Γ. Καλός δήλωσε ήδη ότι θα εξετασθεί και πάλι το καθεστώς των μαθητικών εκδρομών.

Απρόθυμοι να συνοδεύσουν τους μαθητές στην πενθήμερη εκδρομή δηλώνουν πολλοί καθηγητές. «Κάθε χρόνο, όταν στο γραφείο των καθηγητών ξεκινά η συζήτηση για την εκδρομή, οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί δεν είναι διατεθειμένοι να συνοδεύσουν τους μαθητές. Δεν είναι άλλωστε εύκολο να αναλάβεις την ευθύνη για έναν τόσο μεγάλο αριθμό μαθητών, οι οποίοι το μόνο που θέλουν αυτές τις πέντε ημέρες είναι να ξεδώσουν», τονίζει ο κ.

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί δεν είναι διατεθειμένοι να συνοδεύσουν τους μαθητές και να έχουν την ευθύνη

Στέλιος Ασημιάδης, διευθυντής του 3ου ΤΕΕ Αθηνών, οι μαθητές του οποίου βρίσκονται ήδη στη Σαντορίνη για την πενθήμερη εκδρομή.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας, κ. Γιώργος Καλός, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα βάσει των πολύνεκρων δυστυχημάτων που έγιναν τα προηγούμενα έτη, ενώ θα συζητηθεί και πάλι σε όλες τις παραμέτρους του το ζήτημα των σχολικών εκδρομών. «Είναι απαραίτητη η διαμόρφωση ενός καινούργιου θεσμικού πλαισίου για τις μαθητικές εκδρομές, με τη συνεργασία των κρατικών φορέων, της εκπαιδευτικής κοινότητας και των οικογενειών», δηλώνει ο κ. Γρηγόρης Καλομοίρης, γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ. Διευκρινίζει μάλιστα ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των σχολικών εκδρομών, που θα πρέπει να λυθεί άμεσα, είναι το ζήτημα των μετακινήσεων που στο παρελθόν στοίχισε τις ζωές σε δεκάδες μαθητές.

Σε ελάχιστα λεπτά

Υπόθεση ελάχιστων λεπτών και σε πολλές περιπτώσεις δευτερολέπτων είναι, όπως λένε οι ειδικοί, ο υγρός πνιγμός, αν έχει προηγηθεί κατανάλωση τροφής και αλκοόλ. Σύμφωνα με τον κ. Γεράσιμο Ζερβό, παιδοχειρουργό και επιστημονικό υπεύθυνο του σωματείου Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος, είναι η πρώτη αιτία των πνιγμών στη θάλασσα και τις πισίνες.

Όπως σημειώνει, σε αυτή την περίπτωση- και ιδιαίτερα όταν το άτομο είναι υπό την επήρεια μέθης- δεν έχει επίγνωση του κινδύνου ενώ είναι μειωμένες κατά πολύ οι αντανακλαστικές του αντιδράσεις. «Όταν κάποιος έχει φάει ή πιει και πέσει σε κρύο νερό, τότε αυτόματα ο οργανισμός αποβάλλει την τροφή με τη μορφή εμετού και το άτομο κάνει εισρόφηση νερού, με αποτέλεσμα να πνιγεί». Υπάρχει όμως και μία δεύτερη περίπτωση, όπου εισροφάται μικρή ποσότητα νερού και προκαλείται λαρυγγόσπασμος και υποξαιμία (μη οξυγόνωση του αίματος), με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του και να καταπιεί πολύ μεγάλες ποσότητες νερού. «Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα σε έναν πνιγμό είναι ότι η βοήθεια φτάνει πολύ αργά. Εάν το φιλί της ζωής δοθεί μέσα στα τέσσερα πρώτα λεπτά τότε δεν υπάρχουν εγκεφαλικές βλάβες. Τα επόμενα 3-4 λεπτά όμως είναι κρίσιμα, αφού οι επιπλοκές που μπορεί να προκληθούν είναι μεγάλες».

Με ρεφενέ είχε πάει στην εκδρομή


ΜΕ ΡΕΦΕΝΕ από τους συμμαθητές του είχε πληρωθεί η συμμετοχή του άτυχου 19χρονου στη μοιραία για εκείνον εκδρομή στην Κέρκυρα. Οι μαθητές του Επαγγελματικού Λυκείου Γλαύκης Ξάνθης είχαν καταλύσει στο ξενοδοχείο «Βintzan Ιnn» μόλις λίγες ώρες πριν από την τραγωδία. Ο 19χρονος μαζί με τρεις φίλους του διέμεναν σε δωμάτιο στο ισόγειο κοντά στην πισίνα. Γύρω στις 4 το πρωί και ενώ- σύμφωνα με μαρτυρίεςείχαν φάει σάντουιτς και είχαν πιει μπίρες, ένα από τα παιδιά έπεσε στην πισίνα για να κολυμπήσει αλλά λίγα λεπτά αργότερα κάλεσε σε βοήθεια. Ο 19χρονος προσπάθησε να τον βοηθήσει αλλά τελικά πνίγηκε.

Χθες, στον εισαγγελέα της Κέρκυρας οδηγήθηκε η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου. Κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια, καθώς όφειλε να απασχολεί φύλακα στην πισίνα όλο το εικοσιτετράωρο από τη στιγμή που είχε άδεια λειτουργίας γι΄ αυτήν.

Έως αργά χθες το βράδυ, πάντως, συνεχιζόταν η προανάκριση της Αστυνομίας υπό την εποπτεία της Εισαγγελίας για να διαπιστωθεί αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες και για τους δύο συνοδούς καθηγητές των 18 μαθητών του λυκείου.