Μεγάλο πασχαλιάτικο κόλπο έστησε η κυβέρνηση με τις ειδικότητες των γιατρών: στις 28 Μαρτίου κυκλοφόρησε ΦΕΚ που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι αιτήσεις για τις ειδικότητες- για πολλές από τις οποίες η αναμονή μπορεί να φθάσει έως και 10 χρόνια- χωρίς να έχουν ενημερωθεί όλοι οι απόφοιτοι της Ιατρικής αλλά ούτε και οι αρμόδιες υπηρεσίες σε όλες τις Νομαρχίες.


Στις 29 Μαρτίου δεκάδες πτυχιούχοι της Ιατρικής συγκεντρώνονταν έξω από τις νομαρχίες με το σχετικό ΦΕΚ στο χέρι- ανάμεσά τους και γνωστά στελέχη της ΔΑΠ και μέλη της ΟΝΝΕΔ. Όσοι πρόλαβαν την προτεραιότητα «έφαγαν» τη σειρά των υπολοίπων, κερδίζοντας έως και 4 χρόνια αναμονής!

Την ίδια ακριβώς μέρα φοιτητές της Ιατρικής είχαν συνάντηση με τον υφυπουργό Υγείας Γ. Κωνσταντόπουλο, ο οποίος δεν ανέφερε ούτε κουβέντα για τη σχετική ρύθμιση… «Στις 29 Μαρτίου συναντηθήκαμε με τον υφυπουργό, ο οποίος όχι μόνον

Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΩΝ

ενημερώθηκε το μεσημέρι της 28ης Μαρτίου και το πρωί της επόμενης ημέρας, «πλάκωσαν οι γιατροί έχοντας στα χέρια τους τη ρύθμιση»

δεν μας είπε τίποτα για τη συγκεκριμένη ρύθμιση, αλλά απάντησε αρνητικά όταν τον ρωτήσαμε για το θέμα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναφέρθηκε σε άλλα θέματα σχετικά με τις ειδικότητες, αλλά για τη ρύθμιση που είχε ήδη τεθεί σε ισχύ πριν από μερικές ώρες δεν είπε απολύτως τίποτα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δημήτρης Βραχάτης 5ετής φοιτητής της Ιατρικής και γραμματέας της ΠΑΣΠ στην Ιατρική Αθήνας. Σημειώνεται ότι η σχετική απόφαση είχε υπογραφεί στις 21 Μαρτίου!

Ετοιμάζουν μηνύσεις

Στη Νομαρχία Αθηνών ο αρμόδιος υπάλληλος ενημερώθηκε το μεσημέρι της 28ης Μαρτίου και το πρωί της επόμενης ημέρας «πλάκωσαν οι γιατροί έχοντας στα χέρια τους τη ρύθμιση», όπως είπαν στα «ΝΕΑ» οι αρμόδιοι. Χθες πάντως υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από γιατρούς για την εν κρυπτώ αλλαγή του συστήματος, οι οποίοι ανέφεραν μάλιστα πως θα υποβάλουν μηνύσεις κατά του υπουργείου Υγείας.

Η νομαρχιακή σύμβουλος κ. Αθηνά Δρέττα είπε στα «ΝΕΑ»: «Ουδέποτε ειδοποίησαν από το υπουργείο Υγείας τους επικεφαλής της αρμόδιας διεύθυνσης Υγείας της νομαρχίας. Συνολικά από τα τέλη Μαρτίου έχουν προσέλθει περίπου 500 γιατροί προκειμένου να υποβάλουν αιτήσεις για ειδικότητα». «Μάθαμε από τα παιδιά για το νέο καθεστώς και χρειάστηκε εμείς να επικοινωνήσουμε με το υπουργείο για να διαπιστώσουμε εάν ευσταθούσαν οι ισχυρισμοί τους», αναφέρουν στελέχη και της Νομαρχίας Ηρακλείου. «Ένα πρωί ήρθαν κάποιοι υποψήφιοι με το ΦΕΚ στο χέρι ενώ εμείς δεν ξέραμε τίποτα», προσθέτουν.

Η ρύθμιση έφθασε και στη Νομαρχία Πειραιά τη Μεγάλη Εβδομάδα, όταν ωστόσο είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες αιτήσεων των γιατρών! Ο αρμόδιος αντινομάρχης Γιώργος Τσιρίδης αναφέρει πως «η υποβολή αιτήσεων έγινε βάσει της εγκυκλίου που ίσχυε και την προηγούμενη χρονιά». Το υπουργείο Υγείας δεν είχε φροντίσει να ενημερώσει για την επικείμενη ρύθμιση κι έτσι οι γιατροί του Πειραιά βγαίνουν χαμένοι στην αναμονή.

Η ρύθμιση- συμπλήρωση της σχετικής υπουργικής απόφασης- αφορά τις μισές περίπου από τις 38 ιατρικές ειδικότητες που είναι αναγνωρισμένες στην Ελλάδα και ώς τώρα περιλαμβάνει περισσότερους από 400- 500 γιατρούς.

Τι αναφέρει η τροποποίηση

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τροποποίηση αυτή, όσοι γιατροί επιλέγουν ειδικότητες οι οποίες ολοκληρώνονται σε τρία στάδια, όσες δηλαδή απαιτούν εκπαίδευση σε τρεις διαφορετικούς ιατρικούς τομείς (π.χ. Παθολογία, Ψυχιατρική και Νευρολογία, που απαιτεί η ειδικότητα του νευρολόγου), μπορούν να κάνουν αίτηση για το πρώτο στάδιο της ειδικότητας και μόλις διοριστούν να μπαίνουν στη σειρά για τα δύο επόμενα, κερδίζοντας έτσι χρόνο. Με το παλιό καθεστώς, οι γιατροί που εισέρχονταν στο πρώτο στάδιο ειδίκευσης είχαν δικαίωμα να κάνουν αίτηση μόνον για το δεύτερο, ενώ για το τρίτο στάδιο έπαιρναν σειρά με τον διορισμό τους στο δεύτερο.

Επιπλέον, για τις λεγόμενες ενιαίες ειδικότητες που ολοκληρώνονται σε ένα στάδιο, όπως η Οφθαλμολογία, οι γιατροί μπορούν πλέον να κάνουν αίτηση και για θέσεις σε νοσοκομεία που δεν καλύπτουν όλο το διάστημα της ειδικότητας. Μπορεί δηλαδή κάποιος να κάνει αίτηση για δύο χρόνια Οφθαλμολογίας σε κάποιο νοσοκομείο και για τα υπόλοιπα σε κάποιο άλλο. Από τη διάταξη αυτή εξαιρείται η Παθολογία και η Γενική Χειρουργική, οι οποίες αποτελούν και αυτόνομες ειδικότητες αλλά και «σκαλοπάτια» για άλλες ειδικότητες- γι΄ αυτές θα υπάρξει ενδεχομένως ειδική ρύθμιση.

Χάνουν έως και 3 χρόνια για ένα νούμερο στη λίστα


ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ των ειδικοτήτων ο χρόνος αναμονής κυμαίνεται από 4 έως 6 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της αναμονής, έστω και ένα νούμερο διαφορά στη λίστα προτεραιότητας μετράει. Αυτό συμβαίνει γιατί αν οι θέσεις συμπληρωθούν, μπορεί να χάσει κάποιος τη θέση της ειδικότητας για ένα μόνο νούμερο στη σειρά προτεραιότητας και συνεπώς να αναγκαστεί να περιμένει έως και περισσότερα από τρία χρόνια από την ήδη μακρά αναμονή! Αν κάποιος κάνει σήμερα αίτηση για Ενδοκρινολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, θα αρχίσει την εκπαίδευσή του ύστερα από 10 ολόκληρα χρόνια, δηλαδή το 2017!

[ ΓΝΩΜΗ ] Ίσες ευκαιρίες


Η πολιτεία του 21ου αιώνα έχει ευθύνη να εξασφαλίζει σαφείς, αντικειμενικούς και διαφανείς κανόνες στη σχέση των νέων ανθρώπων με τη λειτουργία του κράτους. Οι αιφνιδιαστι- κές και περίεργες κινήσεις του υπουργείου Υγείας στο θέμα της έναρξης ιατρικής ειδικότητας κάθε άλλο παρά πείθουν για τα παραπάνω.

Το ερώτημα είναι σαφές: Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση προχώρησε σε μεθοδεύσεις εξυπηρέτησης «ημετέρων»; Γιατί τα στοιχεία που έρχονται στο φως, αυτές τις ενδείξεις δημιουργούν.

Το υπουργείο καλείται να δώσει εξηγήσεις, αλλά και να κατανοήσει πως τα τετελεσμένα δεν γίνονται αποδεκτά. Οφείλει ν΄ αλλάξει τις αποφάσεις του, παρέχοντας ίσες ευκαιρίες σε όλους τους υποψήφιους προς «ειδίκευση» νέους γιατρούς.

Ο Χρήστος Πρωτόπαπας είναι υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ για θέματα Υγείας και Πρόνοιας.