Χάος επικρατεί στα νοσοκομεία με επίκεντρο τις εφημερίες των γιατρών. Σε πολλές περιοχές οι εφημερίες του Μαΐου βρίσκονται στον αέρα, ενώ αρκετά είναι πλέον τα νοσοκομεία της περιφέρειας που εξυπηρετούν μόνον τα επείγοντα περιστατικά, εξαιτίας της επίσχεσης εργασίας που πραγματοποιούν οι γιατροί.
Σ ε άλλες περιοχές, οι διοικήσεις έχουν αρχίσει να… μοιράζουν εξώδικα στους γιατρούς που διεκδικούν τα δεδουλευμένα!

Από τις 20 του μηνός στο νοσοκομείο της Σπάρτης έχουν σταματήσει τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, τα προγραμματισμένα χειρουργεία και η συνταγογράφηση φαρμάκων- οι γιατροί εξυπηρετούν μόνον τα επείγοντα περιστατικά. Όπως αναφέρει ο κ. Δημήτρης Βαρνάβας, μέλος στη Γραμματεία της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), «το ίδιο ισχύει και στο νοσοκομείο του Πύργου, ενώ και στην Τρίπολη οι γιατροί προχωρούν σε επίσχεση εργασίας».

Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι της Πελοποννήσου θα πρέπει να διανύουν πλέον μεγάλες αποστάσεις για να εξεταστούν από γιατρό ή να γράψουν

ΞΕΣΠΑΣΕ «ΠΟΛΕΜΟΣ»

Σε πολλές περιοχές, οι διοικήσεις των νοσοκομείων έχουν αρχίσει να… μοιράζουν εξώδικα στους γιατρούς που διεκδικούν τα δεδουλευμένα!

φάρμακα- επίσχεση πραγματοποιούν και οι γιατροί ορισμένων Κέντρων Υγείας όπως στο Γύθειο και στου Βλαχιώτη.

Πάνω από 100 εξώδικα επιδόθηκαν την περασμένη εβδομάδα στους γιατρούς του νοσοκομείου Σπάρτης: Οι γιατροί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, αφού έχουν να πληρωθούν εφημερίες από τον Ιανουάριο. Η διοίκηση τους ζήτησε- μέσω… δικαστικών κλητήρων- να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, χωρίς ωστόσο να τους δώσει λύση στο θέμα της πληρωμής των δεδουλευμένων.

Ο… ανταρτοπόλεμος ξεκίνησε με αφορμή το νέο ωράριο των γιατρών το οποίο – βάσει κοινοτικής οδηγίας – θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί από την αρχή του χρόνου: Οι ειδικευμένοι γιατροί έπρεπε να εργάζονται υποχρεωτικά 48 ώρες την εβδομάδα- με δύο εφημερίες τον μήνα- και οι ειδικευόμενοι όχι πάνω από 58- με 4 εφημερίες το πολύ.

Απαιτούνται 5.000 προσλήψεις

Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε σοβαρά λειτουργικά προβλήματα ιδιαίτερα στα νοσοκομεία της περιφέρειας, όπου τα περισσότερα τμήματα στελεχώνονται από δύο ή τρεις γιατρούς, με τον καθένα να «χρεώνεται» 12- 15 εφημερίες τον μήνα! Για την εφαρμογή του νέου ωραρίου απαιτούνταν η πρόσληψη 5.000 γιατρών ώστε να καλυφθούν τα κενά. Μπροστά σε αυτό το πρόβλημα, η κυβέρνηση βρήκε λύση της τελευταίας στιγμής ψηφίζοντας τροπολογία η οποία αναστέλλει για 6 τουλάχιστον μήνες την εφαρμογή του νέου ωραρίου. Ωστόσο, ορισμένοι επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν δέχονται την τροπολογία αυτή και δεν εγκρίνουν τις δεδουλευμένες εφημερίες των γιατρών!

1.100 ευρώ τον χρόνο κοστίζει στον κάθε Έλληνα το δωρεάν σύστημα υγείας


ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ αποδεικνύεται για τους Έλληνες το… δωρεάν σύστημα υγείας:

Κάθε χρόνο τα χρήματα που βγαίνουν από την τσέπη των Ελλήνων για την Υγεία ξεπερνούν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώστατιστικά, κάθε Έλληνας πληρώνει από την τσέπη του 1.100 ευρώ τον χρόνο, από τα οποία τα 350 ευρώ ξοδεύονται για υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης και τα υπόλοιπα για νοσοκομειακή φροντίδα και ιατρικές επισκέψεις.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε χθες ο καθηγητής Γιάννης Κυριόπουλος, υπεύθυνος του Τομέα Οικονομικών της Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ). Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες της ΕΣΔΥ, η χώρα μας κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις σε δαπάνες υγείας μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, με την συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού να έχει κοινωνική ασφάλιση. Ωστόσο, οι ιδιωτικές πληρωμές για την Υγεία παραμένουν οι υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φτάνοντας στο 47% του συνόλου των δαπανών.

Περίπου ένα έκτο των χρημάτων που ξοδεύουν οι Έλληνες από την τσέπη τους προορίζεται για την παραοικονομία της Υγείας- το γνωστό φακελάκι- ενώ μόλις 2,3% των δαπανών αυτών είναι για ιδιωτική ασφάλιση.

Οπως είπε ο Γ. Κυριόπουλος, «η πολυδιάσπαση στην παροχή ανοιχτής φροντίδας υγείας, ο πολυκερματισμός της κοινωνικής ασφάλισης, οι δυσκολίες πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και οι γεωγραφικές ανισότητες στην κατανομή των πόρων υγείας, ανθρώπινου δυναμικού και τεχνολογίας υγείας είναι οι βασικές αιτίες των υψηλών ιδιωτικών δαπανών για την Υγεία».

Δύο στα 100 νοικοκυριά «ξεπουλιούνται»


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ από δύο στα εκατό ελληνικά νοικοκυριά «ξεπουλιούνται» προκειμένου να αντεπεξέλθουν σε κάποιο έκτακτο πρόβλημα υγείας:

Μελέτη της ΕΣΔΥ δείχνει ότι 2,4% των νοικοκυριών στη χώρα μας ξοδεύουν πάνω από 40% του διαθέσιμου εισοδήματός τους για επείγουσες ιατρικές ανάγκες, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται οικονομικά. Την ίδια ώρα, 5,9% των Ελλήνων δηλώνουν ότι δεν απευθύνονται σε κάποια υπηρεσία υγείας ακόμη κι αν τους συμβεί κάτι, αφού αδυνατούν να πληρώσουν το κόστος!

Μπλόκο στα Τέμπη


ΜΑΖΙΚΗ κινητοποίηση στα Τέμπη με αποκλεισμό της εθνικής οδού διοργανώνει αύριο το μεσημέρι η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ), στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, που έχει προκηρύξει. Οι νοσηλευτές διαμαρτύρονται για τις συνθήκες εργασίας τους, καταγγέλλοντας τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του υπουργείου Υγείας για προσλήψεις έως και 14.000 νοσηλευτών μέσα στο 2007.