(ο αρθρογράφος, για την έρευνα από το… 1998 που διέταξε η κυβέρνηση)

Τι κάνει η κυβέρνηση; Τρία πράγματα:

● Αν είναι μια κυβέρνηση εντίμων ανθρώπων διερευνά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης επειδή θεωρεί ότι δεν έχει τίποτα να κρύψει. Ψάχνει καλοπροαίρετα να μάθει την αλήθεια και στη συνέχεια επιμερίζεται τις ευθύνες όπου προέκυψε ζήτημα ευθυνών και κινεί τις διωκτικές διαδικασίες όπου αυτό κρίνεται επιβεβλημένο.

● Αν είναι μια κυβέρνηση έξυπνων ανθρώπων κάνει το ίδιο. Όχι απαραιτήτως επειδή δεν έχει τίποτα να κρύψει, αλλά επειδή δεν τη συμφέρει πολιτικά να τσουβαλιάζονται μαζί οι έντιμοι και τα λαμόγια. Το λέγαμε και την εποχή του Σημίτη: το τσουβάλιασμα δεν αθωώνει τους ενόχους, ενοχοποιεί τους αθώους.

● Αν είναι μια κυβέρνηση ικανών ανθρώπων στο ίδιο καταλήγει. Η διαφθορά και η κακοδιαχείριση υπονοούν διαχειριστικό πρόβλημα, άρα δυσλειτουργία. Και οι ικανές κυβερνήσεις καταπολεμούν τις δυσλειτουργίες.

Τι συμβαίνει όμως όταν έχεις μια κυβέρνηση που δεν διακρίνεται για τίποτα από τα παραπάνω; Τότε δίνει εντολή να γίνει έρευνα στην κίνηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων από… το 1998! Με άλλα λόγια, υποκαθιστά την εξυπνάδα, την εντιμότητα και την ικανότητα με την κουτοπονηριά.

(«Το Βήμα»)