Στις 20 Μαρτίου το ενωρίτερο και το αργότερο τον Ιούνιο κατάφεραν «ΤΑ ΝΕΑ» να κλείσουν ραντεβού σε τρία μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας για υπερηχογράφημα καρδιάς, μια συνηθισμένη ιατρική εξέταση.


Α ντίθετα, σε ένα από τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια το αίτημα ικανοποιήθηκε μέσα σε τρεις ημέρες, αλλά στο πενταπλάσιο κόστος!

«Για υπέρηχο καρδιάς, μετά το Πάσχα, το πρώτο διαθέσιμο ραντεβού είναι στις 20 Απριλίου», είπε με άνεση η γραμματέας του αντίστοιχου τμήματος στο Ιπποκράτειο, σπεύδοντας να απαγγείλει τον τιμοκατάλογο: «30 ευρώ το απλό υπερηχογράφημα

ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Ραντεβού-εξπρές σε ένα από τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια, αλλά στο πενταπλάσιο κόστος!

και 73 το τρίπλεξ. Δεν ξέρω αν τα καλύπτει το Ταμείο σας με παραπεμπτικό. Γι΄ αυτό καλύτερα να τα πληρώσετε και να τα ζητήσετε μετά»…

Ούτε στον Ευαγγελισμό αναγνωρίζουν κάποιο άλλο Ταμείο εκτός από τα πολύ γνωστά, όπως το ΙΚΑ ή το Ταμείο Δημοσίου. Εδώ το ραντεβού κλείνεται σχετικά νωρίς, για τις 20 Μαρτίου. Μάλιστα, τα ραντεβού κλείνονται και πολύ νωρίτερα στα απογευματινά ιατρεία, αλλά με την καταβολή τουλάχιστον 60 ευρώ, ανάλογα με τον βαθμό του γιατρού που κάνει την εξέταση.

Η διαδικασία ήταν αρκετά διαφορετική από αυτή του Ιπποκράτειου: «Θα έρθετε με το βιβλιάριό σας, με σημείωμα από τον καρδιολόγο που συνέστησε την εξέταση και μ΄ ένα πρόσφατο καρδιογράφημα», φρόντισε να μας κατατοπίσει το αρμόδιο γραφείο.

Τον Ιούνιο!

Στο Γενικό Κρατικό Αθηνών δεν χρειάστηκαν ούτε εξηγήσεις ούτε διατυπώσεις, αφού δεν κλείστηκε καν ραντεβού. Η γραμματέας δεν χρειαζόταν να πει πολλά για να αποθαρρύνει κάποιον και να τον κάνει να αναζητήσει αλλού υπερηχογράφο: «Για υπερηχογράφημα καρδιάς, από τον Ιούνιο και μετά έχουμε ελεύθερα ραντεβού. Απογευματινό ιατρείο; Δεν κάνουμε»!

Στο ιδιωτικό θεραπευτήριο, οι διαδικασίες είναι συνοπτικές. «ΤΑ ΝΕΑ» τηλεφώνησαν Δευτέρα και μάλιστα αργά το μεσημέρι- στα δημόσια νοσοκομεία το αργότερο στη μιάμιση έχουν κλείσει τα γραφεία των ραντεβού. Το ραντεβού κλείστηκε για την Παρασκευή. «Έχετε παραπεμπτικό από το Ταμείο σας; Αν όχι, δεν πειράζει. Η εξέταση κοστίζει 149 ευρώ. Σας περιμένουμε»…

Γολγοθάς για εξετάσεις αίματος


ΤΕΡΑΣΤΙΑ είναι η λίστα αναμονής στο τμήμα ανδρών του ιατρείου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης στο Ασκληπιείο Βούλας. Ο πρώτος στη σειρά προτεραιότητας είχε απευθυνθεί στο τμήμα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου και ακόμη δεν ξέρει πότε θα ξεκινήσει. Στο τμήμα των γυναικών, η τελευταία αίτηση έγινε στις αρχές Δεκεμβρίου.

Κι ενώ οι αιματολογικές εξετάσεις είναι το πρώτο πράγμα που συνιστούν οι γιατροί στους ασθενείς, στο Γενικό Κρατικό Αθηνών η αναμονή φτάνει τον ενάμιση μήνα ενώ για εξέταση στο οφθαλμολογικό, το ενδοκρινολογικό ή το αγγειοχειρουργικό χρειάζονται 2- 3 μήνες. Ρευματολογικό και ενδοκρινολογικό έχουν τη μεγαλύτερη αναμονή στον Ευαγγελισμό, ένα και δύο μήνες αντίστοιχα.

Όπως λέει ο κ.Γ. Χαραλαμπόπουλος, πρόεδρος των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, σε κάποια εξειδικευμένα τμήματα του νοσοκομείου, όπως το αναπτυξιολογικό ή τα χειρουργεία για συγκεκριμένες παθήσεις, τα ραντεβού είναι κλεισμένα για όλο το 2007!