Εκείνος- ο παππούς- λατρεύει τα κουκιά, τα χόρτα και τις ελιές. Εκείνη- η εγγονή- μάλλον αντιπαθεί όλα αυτά και, αντίθετα, προτιμά το κρέας και τις σοκολάτες. Κάπου στη μέση, η μαμά της προσπαθεί να την πείσει πως οι προτιμήσεις του παππού είναι καλύτερες για την υγεία της.


Εκείνος είναι ο Γιώργος Σπανάκης από τη Βόνη Ηρακλείου Κρήτης, 79 χρόνων σήμερα, και οι διατροφικές του συνήθειες περιλαμβάνουν όσπρια, λαχανικά, ελαιόλαδο, γαλακτοκομικά, ψάρι και σπανίως κρέας. Όπως λέει στα «ΝΕΑ», «από τότε που ήμουν παιδί, το κρέας ήταν σπάνιο στο τραπέζι μας. Έτσι, δεν μου αρέσει, δεν τρώω συχνά και πάντα πολύ λίγο». Όμως, η εγγονή του η Κατερίνα, μαθήτρια του δημοτικού, όπως τα περισσότερα παιδιά στην ηλικία της, προτιμά τα γλυκά, τα πατατάκια και τα γαριδάκια και απεχθάνεται τις φακές!

Η μαμά της Κατερίνας και κόρη του κ. Σπανάκη προσπαθεί να ισορροπήσει την κατάσταση: Δεν αφήνει μεν τα παιδιά της να καταναλώνουν πολλά γλυκά και σνακ αλλά για χάρη τους μαγειρεύει κρέας μέχρι και τρεις φορές την εβδομάδα! «Πιο πολύ κοτόπουλο και κουνέλι, αλλά καμιά φορά και κατσίκι ή αρνί. Μαγειρεύω βέβαια και όσπρια παρ΄ όλο που τα παιδιά

Το 4% των Ελληνόπουλων έχει σάκχαρο, χοληστερίνη και τριγλυκερίδια!

δεν τα συμπαθούν ιδιαίτερα», λέει στα «ΝΕΑ».

Παχύσαρκα παιδιά. Ώς και 10% περισσότερο μέσο σωματικό βάρος, διπλάσια ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων συνθέτουν το διατροφικό… χάσμα μεταξύ των παλιότερων και των σύγχρονων γενεών.

Όπως αποκαλύπτει μελέτη του Πανεπιστημίου Κρήτης, τα παιδιά και οι έφηβοι σήμερα είναι κατά μέσο όρο σχεδόν 4,5 κιλά πιο βαριά σε σχέση με τα παιδιά του 1980 και μάλιστα χωρίς να έχουν ψηλώσει τόσο ώστε να δικαιολογείται το επιπλέον βάρος. Το μέσο ύψος τους δεν είναι ούτε δύο εκατοστά μεγαλύτερο!

Την ίδια ώρα, τα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών έχουν πολλαπλασιαστεί σε σχέση με 20 χρόνια πριν: Στη δεκαετία του 1980, η παχυσαρκία αφορούσε μόλις το 4,2% των παιδιών ηλικίας 9 με 17 χρόνων ενώ σήμερα φτάνει στο 12,7%!

Έτοιμο φαγητό. «Το κακό είναι ότι οι διατροφικές συνήθειες και ο τρόπος ζωής έχουν αλλάξει τόσο που επηρεάζουν πλέον και τους μεγαλύτερους, που είχαν μάθει να τρέφονται πιο υγιεινά. Η εξάπλωση του έτοιμου φαγητού που είναι πλούσιο σε λίπος και ζάχαρη, η αποκλειστική χρήση του αυτοκινήτου για τις μετακινήσεις, η αυτοματοποίηση στις αγροτικές εργασίες οδηγούν σε όλο και μεγαλύτερη αύξηση του σωματικού βάρους και των προβλημάτων που αυτό προκαλεί», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης κ. Αντώνης Καφάτος, καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Μεταβολικό σύνδρομο. Σε άλλη πρόσφατη μελέτη, η ομάδα του καθηγητή Καφάτου διαπίστωσε πως σημαντικό ποσοστό (3,9%) παιδιών και εφήβων συγκεντρώνουν τρεις τουλάχιστον παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, εμφανίζουν δηλαδή το λεγόμενο μεταβολικό σύνδρομο- όπως ονομάζεται η συνύπαρξη πολλών παραγόντων κινδύνου. Η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών αυτών έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση, χοληστερίνη και τριγλυκερίδια! Αυξημένο σάκχαρο διαπιστώθηκε σε σχεδόν 40% των αγοριών με μεταβολικό σύνδρομο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, έξι στα δέκα παιδιά 3 έως 17 χρόνων πρέπει να βελτιώσουν τη διατροφή τους προκειμένου να μην κινδυνέψουν από σοβαρές παθήσεις στην ενήλικη ζωή τους.

Καλλιεργητής στα 91 του!


Στα χωριά της Κρήτης πάντως, οι ηλικιωμένοι κρατούν ένα από τα τελευταία προπύργια της υγιεινής διατροφής: Το ζεύγος Στεφανάκη από ένα χωριό της Πεδιάδας Ηρακλείου, θα νηστέψει όλη τη Σαρακοστή- τις Τετάρτες ακόμη και το λάδι- ενώ στο εβδομαδιαίο τους μενού τα λαχανικά και τα όσπρια έχουν την πρωτοκαθεδρία. Ο κ. Κώστας Στεφανάκης είναι 91 ετών και εξακολουθεί να πηγαίνει καθημερινά στα χωράφια που καλλιεργεί. Η σύζυγός του Ειρήνη έχει πατήσει τα 81 αλλά ουδόλως δυσκολεύεται με τις δουλειές του σπιτιού και του κήπου, απ΄ όπου άλλωστε κόβει καθημερινά φρέσκα λαχανικά για το τραπέζι της.