Μια Γαλλίδα κυριαρχεί από χθες σε έναν κόσμο αυστηρά ανδροκρατούμενο. Όχι, δεν είναι η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, αλλά η Αν-Σοφί Πικ, η πρώτη γυναίκα σεφ η οποία επιβραβεύτηκε με τρία αστέρια στον Οδηγό Μισελέν- η μεγαλύτερη διάκριση του Οδηγού- εδώ και 56 χρόνια.


Η τιμή για την Αν-Σοφί Πικ ήταν μεγάλη. Ξεπερνούσε τις προσδοκίες της. Η διάκρισή της στο ευαγγέλιο της γαστρονομίας, τον Οδηγό Μισελέν που θα εκδοθεί την ερχόμενη εβδομάδα, είναι στην ουσία ένα μετάλλιο προς τους παραδοσιακούς σεφ αντί των σύγχρονων διασημοτήτων που κάνουν τον γύρο του κόσμου αλλάζοντας το ένα εστιατόριο μετά το άλλο. Η 37χρονη ντροπαλή Πικ δεν συνδέεται με αυτήν την ομάδα των επαγγελματιών. Εκπροσωπεί την τέταρτη γενιά της οικογένειάς της στο εστιατόριο-ξενοδοχείο «Μaison Ρic», στην πόλη

ΑΝ-ΣΟΦΙ ΠΙΚ

Μαθήτευσε δίπλα στον πατέρα της από 14 ετών, άκουγε όλες του τις συμβουλές και ακόμη πιο προσεκτικά τα μυστικά του

Βαλένς της κοιλάδας του Ρον- αυτό που κάποτε, στις αρχές του 20ού αιώνα, είχε ξεκινήσει ως ένα μικρό εστιατόριο για τους οδηγούς που ήθελαν να…τσιμπήσουν κάτι στον δρόμο, καθώς κατευθύνονταν από το Παρίσι προς τον Νότο.

Ο πατέρας της

Με την παράδοση αυτή στις πλάτες της, η Πικ, μητέρα δύο παιδιών, ανέλαβε την κουζίνα του «Μaison Ρic» πριν από 10 χρόνια, πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του πατέρα της και μέντορά της. Αυτός ήταν και ο καλύτερος σεφ που ασχολήθηκε μαζί της, γιατί κατά τα άλλα στο βιογραφικό της δεν περιλαμβάνεται εκπαίδευση δίπλα σε κάποιο μεγάλο όνομα της διεθνούς κουζίνας. Δίπλα στον πατέρα της λοιπόν, από 14 ετών, παρακολουθούσε όλες του τις κινήσεις στην κουζίνα, άκουγε όλες του τις συμβουλές και ακόμη πιο προσεκτικά τα μυστικά του. Όταν όμως της πρότεινε να πάει σε μια από τις καλύτερες σχολές μαγειρικής στη Λωζάννη, η Πικ αρνήθηκε και επέλεξε να σπουδάσει Διοίκηση στο Παρίσι, το Τόκιο και τη Νέα Υόρκη: «Όμως, είχα αυτό το προαίσθημα ότι θα κατέληγα σεφ… Όταν ήμουν στο εξωτερικό, ένιωθα ότι κάτι μου ξεφεύγει, κάτι χάνω, ότι τελικά έπρεπε να επιστρέψω σπίτι».

Ωστόσο τα πράγματα αποδείχτηκαν περισσότερο δύσκολα απ΄ ότι αρχικά είχε προβλέψει. Ο κόσμος των Γάλλων μαγείρων δεν είναι τόσο φιλόξενος, ούτε ανοιχτός για τις γυναίκες σεφ και πολύ σπάνια τις επιβραβεύει. Η Πικ, σπεσιαλίστας στα πιάτα με ψάρι, αποδείχτηκε εξαίρεση αλλά έπρεπε να δώσει σκληρή μάχη για να διατηρήσει τη θέση της. Όταν ο σύζυγός της ανέλαβε τη διεύθυνση του ξενοδοχείου, εκείνη ανέλαβε την κουζίνα, όμως μέχρι πέρυσι τον Μάρτιο αναλωνόταν σε δικαστικούς αγώνες- ένα από τα μέλη της κουζίνας, βετεράνος στο εστιατόριο, την κατηγόρησε ότι τον απέλυσε παράνομα. «Δεν μπορούσαν να δεχτούν ότι το μικρό κοριτσάκι με τις πάνες ήταν πια το αφεντικό τους», εξήγησε η ίδια.

Γλυκιά διάκριση

Αν και αυτά ανήκουν στο παρελθόν, κάνουν τη διάκριση της Πικ να φαίνεται ακόμη πιο γλυκιά. «Θα ήθελα να δω ακόμη περισσότερες γυναίκες σεφ», είπε μόλις έμαθε για τη διάκρισή της. «Αν η δική μου επιτυχία μπορεί να εμπνεύσει περισσότερα κορίτσια να επιλέξουν αυτή τη δουλειά, αυτό θα ήταν υπέροχο».

Το εστιατόριο της οικογένειας Πικ είχε διακριθεί και στο παρελθόν με τρία αστέρια Μισελέν. Ωστόσο η παραμονή του στην καλύτερη κατηγορία εστιατορίων δεν κράτησε πολύ- το τρίτο αστέρι… χάθηκε όταν υπεύθυνος ήταν ακόμη ο αδελφός της. Η απόφασή του να αλλάξει τόπο διαμονής, έδωσε τη σκυτάλη στην 37χρονη Γαλλίδα να πάρει τη θέση για την οποία προετοιμαζόταν επί χρόνια.

Λάμψη αστέρων στη Γαλλία


● 26 γαλλικά εστιατόρια με τρία αστέρια περιλαμβάνονται στον Οδηγό Μισελέν του 2006 και μόλις 7 γερμανικά.

● 70 γαλλικά εστιατόρια έλαβαν δύο αστέρια πέρυσι και…

● 425 έλαβαν ένα αστέρι.

Τι σημαίνουν τα αστέρια


● Τρία αστέρια Μισελέν:

«εξαιρετική κουζίνα, αξίζει το ταξίδι».

● Δύο αστέρια Μισελέν: «άριστη μαγειρική, αξίζει την παράκαμψη».

● Ένα αστέρι Μισελέν:

«πολύ καλό εστιατόριο στην κατηγορία του».