ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ είναι οι επιδράσεις του φαρμάκου Εξεμεστάνη στις γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με νέα έρευνα στην οποία συμμετείχαν επιστήμονες του Καρκινικού Ερευνητικού Κέντρου της Βρετανίας. Η έρευνα έδειξε πως τα ποσοστά επιβίωσης των γυναικών που πάσχουν από καρκίνο του μαστού θα μπορούσαν- ενδεικτικά στη Βρετανία- να αυξηθούν κατά 17%. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 4.742 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών.

Οι γυναίκες αυτές έλαβαν ως θεραπεία το Ταμοξιφέν και στη συνέχεια Εξεμεστάνη. Ύστερα από δυοτρία χρόνια παρατηρήθηκε περιορισμός των θανάτων από τον καρκίνο του μαστού. Κατά την έρευνα, οι ειδικοί παρακολούθησαν την πρόοδο των γυναικών πέντε χρόνια κατά τη θεραπεία και άλλα τρία στη συνέχεια. Το Ταμοξιφέν μετά το χειρουργείο βρέθηκε να μειώνει τον κίνδυνο θανάτου μέχρι 33%. Ύστερα από άλλα δύο χρόνια με Εξεμεστάνη, το ποσοστό επιβίωσης αυξήθηκε σημαντικά – σύμφωνα με τους ερευνητές μάλιστα, 1.300 θάνατοι θα μπορούσε να προληφθούν.

«Τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά γιατί δείχνουν πως η ακολουθία Ταμοξιφέν-Εξεμεστάνης θα μπορούσε να μειώσει τους θανάτους από καρκίνο του μαστού», επισήμανε ο καθηγητής Τζόν Τόι, ιατρικός διευθυντής του Καρκινικού Ερευνητικού Κέντρου. «Θα πρέπει να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη αυτής της θεραπείας για να δούμε πόσο καλά θα ανταποκριθούν οι γυναίκες μακροπρόθεσμα».

© Τhe Τimes, 2007