Ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας μέσω Ίντερνετ ξεσκέπασε η αυστριακή αστυνομία. Στο διεθνές κύκλωμα εμπλέκονται τουλάχιστον 2.360 ύποπτοι από 77 χώρες (περιλαμβάνεται και η Ελλάδα), οι οποίοι πλήρωναν 69 ευρώ για να αποκτήσουν τρίμηνη πρόσβαση στο πορνογραφικό υλικό.


Το οπτικό υλικό που διανεμήθηκε μέσω του Διαδικτύου σε όλο τον κόσμο, από την Αλγερία και την Ισλανδία μέχρι τη Βενεζουέλα, περιείχε «το χειρότερο είδος σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών». «Στις εικόνες εμφανίζονταν βιασμοί κοριτσιών και ακούγονταν ακόμη και κραυγές», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Χάραλντ Γκρέμελ, ειδικός της αυστριακής αστυνομίας για την πάταξη του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Στα παιδιά δεν περιλαμβάνονταν βρέφη, δεν ήταν όμως μεγαλύτερα από 14 ετών και ανάμεσά τους ήταν κι ένα κορίτσι πιθανότατα από χώρα της Ασίας. Ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Γκίντερ Πλάτερ δήλωσε πως

ΣΚΗΝΕΣ ΦΡΙΚΗΣ

Στις εικόνες εμφανίζονταν βιασμοί κοριτσιών και ακούγονταν ακόμη και κραυγές

η αυστριακή αστυνομία συνεργάζεται βάσει των ευρημάτων της με τις διωκτικές αρχές άλλων χωρών με στόχο την εξέταση των στοιχείων και την παραπομπή των εμπλεκομένων στη δικαιοσύνη. Επιβεβαίωσε ακόμη ότι τα πλοκάμια του κυκλώματος έφταναν σχεδόν σε κάθε γωνιά της γης: στις Ηνωμένες Πολιτείες το FΒΙ ερευνά 600 υπόπτους, οι γερμανικές αρχές συγκεντρώνουν στοιχεία για 400, οι γαλλικές για 100 ενώ οι βρετανικές αρχές παρακολουθούν το τελευταίο διάστημα 72 άτομα. Οι ανακρίσεις

Στην Αυστρία ανακρίνονται 23 ύποπτοι και οι αρχές ήταν έτοιμες χθες για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης. Σύμφωνα με αξιωματούχους της αυστριακής αστυνομίας, οι 14 από τους 23 υπόπτους έχουν ήδη ομολογήσει πως έκαναν χρήση του πορνογραφικού υλικού από το Διαδίκτυο. Από αυτούς, ο μεγαλύτερος είναι 69 ετών, ο νεώτερος 17, και ανάμεσά τους υπάρχουν σπουδαστές, συνταξιούχοι και κυβερνητικοί υπάλληλοι. Επίσης, οι αυστριακές αρχές κατάσχεσαν 31 προσωπικούς υπολογιστές, 7 φορητούς, 1.232 DVD και CD, 1.428 δισκέτες και 213 βιντεοκασέτες.

Πώς όμως έφτασε η Αυστρία στην αποκάλυψη του διεθνούς δικτύου διακίνησης πορνογραφικού υλικού; Όλα άρχισαν τον περασμένο Ιούλιο, όταν ένας άνδρας που εργάζεται σε αυστριακή εταιρεία παροχής υπηρεσιών Ίντερνετ- η ταυτότητά του δεν έχει γίνει γνωστή- προσέγγισε το υπουργείο Εσωτερικών για να καταγγείλει πως είχε ανακαλύψει πορνογραφικό υλικό στο Διαδίκτυο στη διάρκεια ενός ελέγχου ρουτίνας. Μέσα σε 24 ώρες, είχε καταγράψει περισσότερες από 8.000 αιτήσεις για πρόσβαση στο πορνογραφικό υλικό από 2.361 υπολογιστές σε 77 χώρες. Ο επικεφαλής της έρευνας Χάραλντ Γκρέμελ τόνισε πως ο καταγγέλλων απέκλεισε την πρόσβαση στα πορνογραφικά βίντεο, ενώ ταυτόχρονα αντέγραφε τις διευθύνσεις των χρηστών που επιχειρούσαν να κατεβάσουν το υλικό. Όλα τα στοιχεία δόθηκαν στις αρχές.

Όπως έγινε γνωστό, τα βίντεο προέρχονταν από μια ρωσική ιστοσελίδα (www. small. lolitababe. com), η οποία δεν λειτουργεί πλέον και οι χρήστες έπρεπε να καταβάλουν το ποσό των 89 δολαρίων (69 ευρώ) για να αποκτήσουν τρίμηνη πρόσβαση στο υλικό. Οι Αυστριακοί ερευνητές πιστεύουν πως η παραγωγή των βίντεο με τους ανήλικους πρωταγωνιστές έγινε στην Ανατολική Ευρώπη και φορτώθηκε στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα από τη Βρετανία.

Οι Έλληνες

Από τις έρευνες των ελληνικών διωκτικών αρχών έχει προκύψει πως μεταξύ των αγοραστών του παιδοφιλικού υλικού βρίσκονταν και αρκετοί Έλληνες. «Εναντίον τους όμως δεν μπορεί να ασκηθεί δίωξη, διότι από την έρευνα προκύπτει μόνο ότι αγόραζαν για δική τους χρήση το υλικό. Δεν έχει προκύψει συμμετοχή Έλληνα που δημιούργησε ή πούλησε κάποιο από τα επίμαχα βίντεο», επισημαίνει ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Κρυμμένες ηλεκτρονικές ταυτότητες


ΤΟΝ ΜΑΪ Ο του 2006 οι αστυνομικές αρχές σε 12 χώρες της Ε.Ε. και στις Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν εντολή για έρευνες σε περισσότερα από 150 σπίτια και κτίρια, με αποτέλεσμα να συλληφθούν αρκετά άτομα για συμμετοχή σε κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας. Οι έρευνες αυτές πραγματοποιήθηκαν ύστερα από πληροφορίες που έφτασαν στις ολλανδικές αρχές για ύπαρξη δικτύου το οποίο κατείχε και διακινούσε υλικό με εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Το δίκτυο χρησιμοποιούσε υπερσύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους για να κρύβει τις ηλεκτρονικές ταυτότητες των μελών του.

Στη Βρετανία


● ΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣαποφάσεις για κατηγορίες που συνδέονται με τη χρήση υλικού παιδικής πορνογραφίας ξεπερνούν τις 2.200 ετησίως τα τελευταία χρόνια. Το 1998 εκδόθηκαν μόλις 35. ● ΣΥΜΦΩΝΑ με έρευνα που έγινε πέρυσι, το 40% των Βρετανών είχε επισκεφτεί ιστοσελίδες με πορνογραφικό υλικό μέσα σε έναν χρόνο, ποσοστό τετραπλάσιο σε σύγκριση με το αντίστοιχο πριν από τέσσερα χρόνια.

● ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ χρησιμοποιούν τις πορνογραφικές ιστοσελίδες σε ποσοστό που δεν έχει προηγούμενο. Ενδεικτικό είναι ότι πέρυσι το ποσοστό τους αυξήθηκε στο 30%. ● ΕΡΕΥΝΑ έδειξε ότι το 40% των ζευγαριών που ανέφερε προβλήματα στις σχέσεις του έκανε χρήση πορνογραφικού υλικού μέσω Ίντερνετ.