Ένας 51χρονος είναι ο πρώτος Έλληνας που ζει με τεχνητό πνεύμονα. Χθες γιατροί του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου έβαλαν στον ασθενή συσκευή που βοηθά στην οξυγόνωση του αίματος,.
Oασθενής πάσχει από αναπνευστική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και η συσκευή τού έσωσε τη ζωή, αφού τις τελευταίες ημέρες παρουσίασε λοίμωξη και δεν μπορούσε να αναπνεύσει ούτε με τη βοήθεια του αναπνευστήρα. Όπως ανακοινώθηκε χθες από το Ωνάσειο, η κατάσταση του 51χρονου

ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

Η συσκευή έσωσε τη ζωή του ασθενούς που πάσχει από αναπνευστική ανεπάρκεια τελικού σταδίου

έχει σταθεροποιηθεί. Νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας- προκειμένου να αντιμετωπιστεί και η λοίμωξη- περιμένοντας να βρεθεί το κατάλληλο πνευμονικό μόσχευμα ώστε να υποβληθεί σε μεταμόσχευση.

Ο τεχνητός πνεύμονας είναι μια συσκευή- οξυγονωτής σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από ένα κουτί σπίρτα με δύο καθετήρες οι οποίοι εισάγονται στο σώμα από τα αγγεία του ποδιού. Με τον τρόπο αυτό ο οξυγονωτής «παρεμβάλλεται» στην κυκλοφορία του αίματος βοηθώντας στην οξυγόνωσή του, κάτι που αδυνατούν να κάνουν οι πνεύμονες.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η συσκευή επιτυγχάνει τη σταθεροποίηση της κατάστασης του ασθενούς για λίγο διάστημα, ωσότου βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα.

Σημειώνεται ότι μέχρι πριν από λίγους μήνες δεν πραγματοποιούνταν μεταμοσχεύσεις πνευμόνων στη χώρα μας και όλα τα πνευμονικά μοσχεύματα στέλνονταν σε νοσηλευτικά ιδρύματα του εξωτερικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 2005 είκοσι πνευμονικά μοσχεύματα εστάλησαν στο εξωτερικό από ελληνικά νοσοκομεία. Τον περασμένο Νοέμβριο πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεταμόσχευση πνεύμονος στο Ωνάσειο. Η κατάσταση του ασθενούς που έλαβε το μόσχευμα εξελίσσεται ομαλά. Ο 65χρονος από τον Πειραιά έπασχε από αναπνευστική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, λόγω εμφυσήματος. Από το 2003 δεν μπορούσε να βγει από το σπίτι του και ζούσε χάρη στη χορήγηση οξυγόνου. Το μόσχευμα προσέφεραν οι συγγενείς μιας 37χρονης γυναίκας από τη Μυτιλήνη η οποία έχασε τη ζωή της από εγκεφαλική αιμορραγία.

Την τοποθέτηση του τεχνητού πνεύμονος αλλά και τη μεταμόσχευση πραγματοποίησαν τα μέλη της ομάδας μεταμοσχεύσεων του Ωνασείου υπό τον κ. Πέτρο Αλιβιζάτο και με την υποστήριξη των πνευμονολόγων κ.κ. Ι. Κριαρά και Κ. Παπαδόπουλου.

1.000 ασθενείς περιμένουν μόσχευμα


ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ η λίστα των Ελλήνων που περιμένουν μόσχευμα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), τα τελευταία δύο χρόνια, αυξήθηκε μεν η προσφορά οργάνων και οι μεταμοσχεύσεις, αλλά τα μοσχεύματα εξακολουθούν να μην επαρκούν. Περίπου 1.000 άνθρωποι περιμένουν να βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα και η χώρα μας παραμένει στην τελευταία θέση της Ευρώπης. Τα τελευταία δύο χρόνια, ο συνολικός αριθμός των μεταμοσχεύσεων αυξήθηκε κατά 30%. Ειδικότερα, οι μεταμοσχεύσεις καρδιάς στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά 50% από το 2004, ενώ ανάλογη πορεία ακολουθούν οι μεταμοσχεύσεις ήπατος και νεφρών, οι οποίες την τελευταία διετία αυξήθηκαν κατά 17% και 44% αντίστοιχα. Πάντως η Ελλάδα εξακολουθεί να χάνει 10 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, από τη «διαρροή» ασθενών στο εξωτερικό για μεταμόσχευση ήπατος.