ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ σεκιούριτι θα περάσει από το ερχόμενο καλοκαίρι στα έξι μεγαλύτερα κρατικά αεροδρόμια η ευθύνη των ελέγχων των επιβατών, των αποσκευών-χειραποσκευών τους και των εμπορευμάτων. Ήδη με σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) αναζητεί εταιρείες σεκιούριτι για τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Κερκύρας, Ρόδου, Χανίων και Κω. Οι εταιρείες που θα επιλεγούν θα προσφέρουν υπηρεσίες ασφαλείας για δύο χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για άλλο ένα. Εκτός από τους ελέγχους στους επιβάτες και τις αποσκευές, οι εταιρείες θα αναλάβουν και τη φύλαξη εγκαταστάσεων των αερολιμένων.

Κατηγορηματικά αντίθετοι στην κίνηση αυτή είναι οι εργαζόμενοι στην ΥΠΑ, οι οποίοι επισημαίνουν ότι πρέπει να συσταθεί ειδική υπηρεσία φύλαξης αεροδρομίων από υπαλλήλους που δεν θα αντικαθίστανται συχνά για λόγους ασφαλείας.

Πάντως, το κείμενο της προκήρυξης της ΥΠΑ φαίνεται ότι έχει προκαλέσει ερωτηματικά ακόμα και στις υποψήφιες ιδιωτικές εταιρείες, καθώς δεν περιλαμβάνει ακριβή στατιστικά στοιχεία για την κίνηση σε αυτά τα αεροδρόμια κατά τη χειμερινή και τη θερινή περίοδο, ενώ απαιτεί από τους αναδόχους αυξομειώσεις προσωπικού σε ποσοστό έως και 50%.