ΣΕ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ των μεταξύ τους «εχθροπραξιών» προχωρούν οι δύο μεγαλύτερες ναυπηγοεπισκευαστικές βιομηχανίες της χώρας, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Μήλον της Έριδος ανάμεσα στις δύο εταιρείες αποτελούν τα εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού, ο προϋπολογισμός των οποίων ανέρχεται σε αρκετές εκατοντάδες ευρώ. Ο πόλεμος ανάμεσα στις δύο εταιρείες έχει μεταφερθεί στις Βρυξέλλες, όπου η μία πλευρά κατηγορεί την άλλη για αποδοχή παράνομων κρατικών επιδοτήσεων.

Χθες και ενώ τα Ναυπηγεία Νεωρίου (μητρική των Ναυπηγείων Ελευσίνας) έχουν καταθέσει τα προηγούμενα χρόνια πλειάδα προσφυγών κατά «παράνομων κρατικών επιδοτήσεων» προς τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η γερμανική διοίκηση των τελευταίων προχώρησε στην αντεπίθεση, υποστηρίζοντας ενώπιον των κοινοτικών οργάνων ότι οι παράνομες κρατικές επιδοτήσεις που δόθηκαν στην Ελευσίνα ανέρχονται σε 600 εκατ. ευρώ.

Απρόβλεπτες συνέπειες

Η έκβαση του πολέμου που ξέσπασε ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα ναυπηγεία της χώρας είναι άγνωστη αυτή τη στιγμή και πολλά θα κριθούν από τις Βρυξέλλες, οι οποίες είναι υποχρεωμένες πλέον να ερευνήσουν ποιος πήρε και πόσες παράνομες κρατικές επιδοτήσεις. Οι οικονομικές επιπτώσεις και για τις δύο εταιρείες θα είναι ιδιαίτερα οδυνηρές και οι συνέπειες απρόβλεπτες. Δικαιολογώντας την καταγγελία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο κ. Ράινχαρντ Κούλμαν, διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. και μέλος του συμβουλίου της ΤhyssenΚrupp Μarine Systems, είπε: «Για εμάς είναι θέμα διαστρέβλωσης του ανταγωνισμού. Θέλουμε ισότιμους όρους παιχνιδιού». Ωστόσο και παρά τις εκατέρωθεν καταγγελίες ο Γερμανός μάνατζερ δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, επισημαίνοντας όμως παράλληλα ότι «στον ανταγωνισμό θα νικήσει ο καλύτερος».

Η καταγγελία της Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. αναφέρεται «σε κρατικά μέτρα προς όφελος των Ναυπηγείων Ελευσίνας που ανάγονται στον χρόνο ιδιωτικοποίησης της εταιρείας το έτος 1997 αλλά και πριν από αυτό, όταν η επιχείρηση ήταν κρατική».

Ναυπηγεία Ελευσίνας

Απαντώντας, η εταιρεία Νεώριον επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, ότι «πρόκειται για μια κίνηση αντιπερισπασμού μετά τη δυσχερή θέση στην οποία τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά έχουν περιπέσει μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας αναφέρουν ότι από το 1997 που λειτουργούν υπό νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με «δάνεια χορηγούμενα από κρατικές τράπεζες με προνομιακούς όρους και κρατικές εγγυήσεις».