Στην Κρήτη κερνούν πλέον «φραπελιά»- ρόφημα από φύλλα ελιάς- αντί για φραπέ. Στα μανάβικα των Χανίων και του Ηρακλείου το πιο δημοφιλές εμπόρευμα τις τελευταίες ημέρες είναι τα ελαιόφυλλα και οι κερδοσκόποι κάνουν χρυσές δουλειές, πουλώντας τα άχρηστα έως πριν από μερικές ημέρες φύλλα για «μεταξωτές κορδέλες»: από 10 έως 40 ευρώ, σε ειδικές συσκευασίες.


Η παρερμηνεία μιας πρόσφατης ανακοίνωσης Ελλήνων επιστημόνων ότι ενδεχομένως θα μπορούσαν να παρασκευαστούν στο μέλλον φάρμακα για την καρδιά από τα φύλλα και τα κουκούτσια της ελιάς, πλέον παίρνει διαστάσεις υστερίας- με τη βοήθεια της τηλεόρασης. Μάλιστα, ήδη υπήρξαν τραγικά αποτελέσματα στο Καρτερόλι Μεσσηνίας, όπου δύο αδέλφια πιάστηκαν στα χέρια και ο ένας σκότωσε τον άλλο, με αφορμή τη διαφωνία τους αν έπρεπε- ή όχι- ο καρκινοπαθής αδελφός τους να πιει το «διά πάσαν νόσον» πράσινο ρόφημα που παρασκευάζεται από αλεσμένα φύλλα ελιάς και νερό.

Στην Κρήτη, τα φύλλα της ελιάς πωλούνται ακριβότερα από τις… ελιές και το λάδι. Έως πρόσφατα ελάχιστοι

10 ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΙΛΟ!

Στην αγορά των Χανίων 1 κιλό ελαιόφυλλα πωλείται στην τιμή των 10 ευρώ. Πριν από λίγες ημέρες τα πέταγαν…

επιχειρηματίες επεξεργάζονταν τα φύλλα και τα εξήγαν στην Ιαπωνία για την παρασκευή τσαγιού, χωρίς βεβαίως να υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για φάρμακο. «Όταν είχα φέρει στο μαγαζί μου φύλλα ελιάς από βιολογικό δέντρο μέσα σε συσκευασία πριν από τρία χρόνια, με κορόιδευαν όλοι οι πελάτες μου. Αν είναι δυνατόν, μου έλεγαν, να πιούμε το τσάι από τα φύλλα της ελιάς. Εδώ και μια εβδομάδα, τα πράγματα έχουν αλλάξει και όλοι ζητάνε φύλλα ελιάς», λέει η κ. Ζέτα Μιχελάκη, ιδιοκτήτρια καταστήματος με βιολογικά προϊόντα στην περιοχή του Κουμ Καπί Χανίων.

Η κ. Μιχελάκη δίνει ακόμα δωρεάν σε κάθε πελάτη της που θα το ζητήσει ένα κλαδί με φύλλα ελιάς, αλλά στην αγορά των Χανίων ένα κιλό ελαιόφυλλα πωλείται προς… 10 ευρώ, ενώ στις λαϊκές αγορές του Ηρακλείου η τιμή είναι πολλαπλάσια: 4 ευρώ τα 100 γραμμάρια σε ειδική συσκευασία. Το λάδι πάντως κοστίζει λιγότερο από 2,5 ευρώ το λίτρο. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες αρκετοί στέλνουν συσκευασμένα φύλλα σε συγγενείς τους στο εξωτερικό!

Παρά τις προειδοποιήσεις των γιατρών ότι η παρασκευή του «ροφήματος» από τα ελαιόφυλλα μπορεί να κρύβει κινδύνους ακόμη και για απολύτως υγιείς ανθρώπους- για παράδειγμα, είναι πιθανό τα ελαιόδενδρα να έχουν ραντιστεί με ισχυρά φυτοφάρμακα-, η κατανάλωση «φραπελιάς» εξαπλώνεται.

«Θα έλεγα να σταματήσουν όλες αυτές τις αηδίες και να αφήσουν την επιστήμη να κάνει τη δουλειά της», λέει ο κ. Ευγένιος Κοκκάλου, αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Φαρμακευτικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. «Να αποδείξει δηλαδή, αν έχει αυτό το “ρόφημα” ευεργετικές διαδικασίες και να παράξει μια συσκευασία, ένα φάρμακο, συγκεκριμένης δόσης, που οι επιπτώσεις του στον οργανισμό θα έχουν ελεγχθεί. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που υπάρχουν στα φύλλα της ελιάς, υπάρχουν σε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα στο πράσινο λάδι και στο βιολογικό λάδι», εξηγεί.

Οπωσδήποτε, προσθέτει ο κ. Κοκκάλου, οι αντιοξειδωτικές ουσίες δεν εκλύονται με χτύπημα στο μπλέντερ και ανακάτεμα με νερό. «Να παίρνουμε και να κοπανάμε φύλλα ελιάς με νερό… ακόμα και αν υπάρχει κάποια ουσία, δεν ξέρω κατά πόσον τη λαμβάνουμε. Επιπλέον παίρνουμε και ένα σωρό συστατικά μαζί με το αντιοξειδωτικό, τα οποία δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι δεν μπορεί να είναι επιβαρυντικά για το ήπαρ, τα νεφρά, ή να έχουν κάποια άλλη παρενέργεια».

Καμία μελέτη δεν μιλά για οικιακή κατανάλωση


ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΜΕΛΕΤΗ της Φαρμακευτικής Σχολής Αθηνών έφερε στο φως ενδείξεις για πιθανή φαρμακευτική χρήση των φύλλων και των κουκουτσιών της ελιάς. Όπως εξηγεί ο ομότιμος καθηγητής Φαρμακολογίας Νίκος Χούλης, «πρόκειται για ορισμένα αρχικά συμπεράσματα τα οποία χρειάζονται περαιτέρω μελέτη προκειμένου να αξιοποιηθούν.

Σε καμία περίπτωση η μελέτη αυτή δεν μιλά για οικιακή κατανάλωση των φύλλων της ελιάς, αλλά για την παρασκευή φαρμακευτικού σκευάσματος από αυτά. Όσο για τον καρκίνο, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμιά ερευνητική απόδειξη για θεραπευτική δράση είτε της ελιάς είτε του ελαιόλαδου». Σύμφωνα με τη μελέτη, τα κουκούτσια, τα φύλλα και άλλα υποπροϊόντα της ελιάς περιέχουν ένα συστατικό- την ελευρωπαΐνη- που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιισχαιμική δράση και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή φαρμάκων ή συμπληρωμάτων διατροφής.

Οι καρδιολόγοι προειδοποιούν τους ασθενείς


ΑΣΤΗΡΙΚΤΕΣ έως και επικίνδυνες χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες τις απόψεις περί θεραπευτικής δράσης των φύλλων ελιάς, οι οποίες έχουν προκαλέσει υστερία. Όπως ανέφεραν καρδιολόγοι στα «ΝΕΑ», υπάρχουν αναφορές για καρδιοπαθείς που σε συνδυασμό με τη συνηθισμένη φαρμακευτική αγωγή τους κατανάλωσαν ζωμό από φύλλα ελιάς και παρουσίασαν καρδιακές ενοχλήσεις!

«Δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να επιβεβαιώνουν οποιαδήποτε επίδραση των φύλλων της ελιάς. Ακόμη και για το ελαιόλαδο χρειάστηκαν πολλές δεκαετίες για να τεκμηριωθεί ότι έχει θετική επίδραση», αναφέρει ο ομότιμος καθηγητής Καρδιολογίας κ. Παύλος Τούτουζας, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες δέχεται ερωτήματα από πολλούς ασθενείς σχετικά με τα φύλλα της ελιάς. Όπως προσθέτει, «η επιστημονική κοινότητα σε όλη την Ευρώπη ούτε καν συζητά για το θέμα αυτό. Προσωπικά αποτρέπω τους ασθενείς από την κατανάλωση των φύλλων ελιάς».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κ. Παναγιώτης Βάρδας επισημαίνει: «Καλό θα είναι να μην αποπροσανατολιζόμαστε και να μένουμε στους παράγοντες που πράγματι συμβάλλουν στην πρόληψη των προβλημάτων υγείας, δηλαδή την αποφυγή του καπνίσματος και τον έλεγχο του διαβήτη και της παχυσαρκίας».