Απειλή δημιουργίας θυλάκων ανεργίας λόγω της ραγδαίας συρρίκνωσης του αγροτικού τομέα που θα επιφέρει η αναμόρφωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, βλέπει το υπουργείο Οικονομίας, στην ανάλυσή του εν όψει του Δ΄ ΚΠΣ.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς που υπέβαλε την περασμένη Παρασκευή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να εξηγήσει για ποιους σκοπούς θα αξιοποιηθούν τα κονδύλια του Δ΄ ΚΠΣ, το υπουργείο Οικονομίας επισημαίνει 12 απειλές για την ελληνική οικονομία. 1 . Η ανεργία λόγω της συρρίκνωσης του αγροτικού πληθυσμού, είναι μία από αυτές. Οι άλλες είναι οι εξής:

2 . Η αύξηση της διαρροής επιστημονικού δυναμικού υψηλού επιπέδου στο εξωτερικό.

3 . Η παράνομη μετανάστευση και trafficking ανθρώπων που απειλεί τις αντοχές του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, ιδιαίτερα σε ακριτικές περιοχές.

4 . Η εμφάνιση κινδύνων υγείας που δεν γνωρίζουν σύνορα (π.χ. SΑRS).

5 . Η δημογραφική γήρανση που επιφέρει αυξημένη ζήτηση για παροχή μακροχρόνιας φροντίδας και επιβάρυνση του ασφαλιστικού συστήματος.

6 . Ο ανταγωνισμός από γειτονικές χώρες που προσφέρουν χαμηλό κόστος εργασίας.

7 . Η διαφυγή εγχώριων κεφαλαίων σε άλλες χώρες λόγω δυσκολιών στην ανάπτυξη επενδύσεων στην Ελλάδα.

8 . Η δυναμική είσοδος νέων ανταγωνιστών στον χώρο του τουρισμού.

9. Η διεύρυνση του ψηφιακού χάσματος με χώρες που παρουσιάζουν ραγδαία ανάπτυξη στον τομέα.

10.Η περαιτέρω εξάρτηση της τοπικής οικονομίας από τον τουρισμό που ως δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε εξωγενείς και αστάθμητους παράγοντες.

11. Η καθυστέρηση στην εφαρμογή ενεργειακών συμφωνιών.

12.Το πολύπλοκο σύστημα έγκρισης, χρηματοδότησης, ωρίμασης δημοσίων έργων (π.χ. πολλές αδειοδοτήσεις).