Τα χρυσά κέρδη των τραπεζών σε Ελλάδα και Βαλκάνια κρύβονται πίσω από τις ανακατατάξεις και την πρωτοφανή μάχη που έχει ξεσπάσει στην τραπεζική αγορά τις τελευταίες εβδομάδες.


Με έπαθλο όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο από την πίττα των 3,5 δισ. ευρώ που υπολογίζεται ότι κέρδισαν οι ελληνικές τράπεζες το 2006, Πειραιώς,

ΚΕΡΔΗ ΣΤΑ ΥΨΗ

Στο εννεάμηνο του 2006 τα κέρδη των τραπεζών ξεπέρασαν εκείνα του 12μήνου του 2005

Μarfin και Κύπρου έχουν εμπλακεί σε μια άνευ προηγουμένου διαμάχη, πρωτόγνωρη για την ελληνική τραπεζική αγορά, ενώ από την πλευρά τους οι υπόλοιποι Έλληνες τραπεζίτες καιροφυλακτούν και αναμένεται να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στις εξελίξεις, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

Ενδεικτικό είναι ότι οι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες έχουν εμπλακεί σε έναν «χορό» εξαγορών, με έμφαση στην ουκρανική αγορά, που εμφανίζεται ως η νέα «χρυσοτόκος όρνιθα» στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Επιπλέον 1 δισ. ευρώ!

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, τη χρονιά που πέρασε η κερδοφορία των τραπεζών αυξήθηκε πάνω από 40%, με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να βάζουν στα ταμεία τους πάνω από 1 δισ. ευρώ επιπλέον σε σχέση με το 2005.

Τα υψηλά περιθώρια που συνεχίζουν να απολαμβάνουν σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, αλλά και η συνεχής διεύρυνση της «ψαλίδας» ανάμεσα στα επιτόκια δανεισμού και αυτά των καταθέσεων ταμιευτηρίου είναι οι βασικοί λόγοι που εκτίναξαν την κερδοφορία των τραπεζών.

Παράλληλα, χρόνο με τον χρόνο αυξάνουν τα έσοδα από τις εκτός Ελλάδος δραστηριότητες, οι οποίες μέσα στην επόμενη πενταετία εκτιμάται ότι θα συνεισφέρουν μέχρι το 50% της συνολικής κερδοφορίας.

Ενδεικτικό είναι πως στο εννειάμηνο του 2006, τα ενοποιημένα κέρδη των εισηγμένων τραπεζών ανήλθαν στα 2,682 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τη συνολική κερδοφορία του 2005.

Ατμομηχανή τα επιτόκια


ΤΑ ΥΨΗΛΑ περιθώρια κέρδους που συνεχίζουν να απολαμβάνουν οι ελληνικές τράπεζες σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι η «ατμομηχανή» των κερδών που αποκομίζουν χρόνο με τον χρόνο.

Μέσα στο 2006, οι ελληνικές τράπεζες εκμεταλλεύθηκαν τις συνεχόμενες αυξήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο βασικό επιτόκιο του ευρώ, προκειμένου να αυξήσουν επιπλέον τα περιθώρια κέρδους τους και κατ΄ επέκταση τα κέρδη τους. Ενδεικτικό είναι ότι τον Νοέμβριο του 2005, πριν ξεκινήσει δηλαδή η κούρσα των αυξήσεων στα επιτόκια, το μέσο επιτόκιο ταμιευτηρίου ήταν 0,87%. Ένα χρόνο αργότερα, και ενώ προηγήθηκαν πέντε αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ (από το 2% στο 3,25%) το μέσο επιτόκιο ταμιευτηρίου ανέβηκε μόλις στο 1,04%. Δηλαδή, μόλις κατά 0,17 της μονάδας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.

Για την ίδια περίοδο, το κυμαινόμενο επιτόκιο στεγαστικών δανείων αυξήθηκε από το 3,88% στο 4,50%, δηλαδή κατά 0,62 της μονάδας. Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η αύξηση για το σύνολο των στεγαστικών δανείων, στα οποία- σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος- το Συνολικό Ετήσιο Πραγματικό Επιτόκιο (ΣΕΠΕ) αυξήθηκε από το 4,26% στο 5,28%, δηλαδή κατά 1,02 μονάδες.

Δηλαδή, σε διάστημα ενός έτους η «ψαλίδα» ανάμεσα στα επιτόκια ταμιευτηρίου και αυτά των στεγαστικών δανείων διευρύνθηκε επιπλέον κατά 0,85 της μονάδας, πριμοδοτώντας τα κέρδη των τραπεζών.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα καταναλωτικά δάνεια, όπου το ΣΕΠΕ αυξήθηκε από το 9,775 τον Νοέμβριο του 2005 στο 10,58% τον Νοέμβριο του 2006. Δηλαδή, σε διάστημα ενός έτους τα πραγματικά επιτόκια ανέβηκαν κατά 0,81 της μονάδας και η ψαλίδα με το επιτόκιο του ταμιευτηρίου διευρύνθηκε κατά 0,64 της μονάδας.

Σήμερα οι εξελίξεις στην Κύπρο


ΕΝΤΟΣ της ημέρας αναμένεται να αποφασίσει το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου για το ποια από τις δύο δημόσιες προσφορές (της Πειραιώς για τη Μarfin ή της Μarfin για την Κύπρου) κατατέθηκε πρώτη, αλλά και για το αν υπάρχει περίπτωση να «τρέξουν» και οι δύο ταυτόχρονα. Σήμερα πάντως, η Μarfin καταθέτει και επίσημα στο ΧΑΚ την προσφορά της για την Κύπρου, ενώ από την πλευρά της η Πειραιώς θα καταθέσει άμεσα τα συμπληρωματικά στοιχεία που της ζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα το ΧΑΚ, προκειμένου να «τρέξει» η δική της πρόταση. Εξελίξεις αναμένονται σύντομα και στο «σίριαλ» Πειραιώς- Κύπρου, με τις δύο πλευρές να βρίσκονται- σύμφωνα με πληροφορίες- πιο κοντά στη σύναψη κάποιας μορφής συμφωνίας.

Από το εξωτερικό το 30% του τζίρου


ΜΕ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ αυξάνεται η κερδοφορία τους από τις δραστηριότητες στην Ανατολική Ευρώπη, που πλέον αποτελεί τη νέα χρυσοτόκο όρνιθα για τους Έλληνες τραπεζίτες. Μέσα στην επόμενη τριετία οι εκτός Ελλάδος δραστηριότητες αναμένεται να φέρουν πάνω από το 30% του τζίρου των τραπεζών, ποσοστό που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο 50% την επόμενη πενταετία. Πλέον, μετά τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, που είχαν απασχολήσει τους Έλληνες τραπεζίτες την τελευταία διετία, το «παιχνίδι» των εξαγορών έχει μεταφερθεί στην Ουκρανία.

Ήδη η Εurobank έχει αποκτήσει παρουσία στη χώρα και σκοπεύει να εξαγοράσει ακόμα μία τράπεζα, η Εθνική έχει υποβάλει δεσμευτική προσφορά για μια ουκρανική τράπεζα (σύμφωνα με πληροφορίες την Τas Κommerzbank), ενώ στο στόχαστρο της Αlpha Βank βρίσκονται δύο τράπεζες, εκ των οποίων σχεδιάζεται η εξαγορά της μίας. Σε δεύτερη φάση, οι ελληνικές τράπεζες ετοιμάζουν «απόβαση» στην αγορά της Ρωσίας, όπου οι προοπτικές κερδών και επέκτασης είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Την ίδια στιγμή, «μήλον της Έριδος» για τους Έλληνες τραπεζίτες είναι η κυπριακή αγορά- όπως προκύπτει από το έντονο ενδιαφέρον της Τράπεζας Πειραιώς και της Μarfin, αλλά και από το γεγονός ότι οι υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και δεν αποκλείεται να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο σ΄ αυτές.