Συναγερμός για 17 κρυφούς στόχους


Τους κρυφούς επόμενους στόχους του Επαναστατικού Αγώνα προσπαθούν να εντοπίσουν οι ειδικοί αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας από το απόγευμα της Τετάρτης- όταν η προκήρυξη μεταφέρθηκε στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. Μέχρι τώρα έχουν καταλήξει σε 17 τέτοιες περιπτώσεις.
Δεύτερη επίθεση εναντίον της πρεσβείας θεωρείται από την Αντιτρομοκρατική ως «εξαιρετικά απίθανη». «Από την προκήρυξη όμως φαίνεται ότι οι τρομοκράτες διασκέδασαν το γεγονός ότι εξευτέλισαν τα μέτρα ασφαλείας μας και με βάση το χαρακτηριστικό της οργάνωσης, που είναι τα εντυπωσιακά χτυπήματα, δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε», εκτιμά αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής. Είναι χαρακτηριστικό πως τα μέτρα προστασίας της πρεσβείας ήδη έχουν αναβαθμιστεί, ενώ ξανασχεδιάζονται τα μέτρα αντιτρομοκρατικής προστασίας στην Αθήνα.

Ο συντάκτης πάντως της προκήρυξης δεν φαίνεται να αμφιβάλλει καθόλου για τη σχεδόν καθολική αποδοχή του χτυπήματος. «Η επίθεση στο άντρο των Αμερικανών τρομοκρατών στην Αθήνα ήταν αιτία χαράς και ικανοποίησης», γράφει χαρακτηριστικά.

Και υπάλληλος

Μία άλλη εκδοχή είναι να επιλεγεί ως στόχος ένας υπάλληλος της αμερικανικής πρεσβείας. Σε τρία σημεία της προκήρυξης γίνεται ειδική αναφορά σε «μυστικούς πράκτορες των ΗΠΑ- δολοφόνους της CΙΑ και του FΒΙ- που στεγάζονται στις αμερικανικές πρεσβείες». Σημειώνεται ότι τέτοιου είδους δολοφονικές ενέργειες είχε διαπράξει η 17Ν. Σύμφωνα με αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής, και η βρετανική πρεσβεία βρίσκεται στους πιθανούς στόχους των τρομοκρατών. Στην προκήρυξη επικαλούνται την «υπόθεση της απαγωγής των Πακιστανών με τη συνεργασία Άγγλων και Ελλήνων πρακτόρων», ενώ η Βρετανία συμμετέχει και στη «συμμαχία των προθύμων» των ΗΠΑ.

Κατά Ισραήλ

«Στόχος του Ισραήλ είναι η αντίσταση στην Παλαιστίνη και τον Λίβανο», γράφει επίσης ο συντάκτης της προκήρυξης. Σε άλλο σημείο γίνεται αναφορά στις στενές σχέσεις των Ισραηλινών με τις ΗΠΑ, την πρόσφατη επίθεση στον Λίβανο αλλά και τη νίκη της Χεζμπολάχ, στην οποία ο Επαναστατικός Αγώνας αφιέρωσε και τη ρουκέτα στην πρεσβεία- πράγμα που οδηγεί σε εκτιμήσεις ότι δεν αποκλείεται οι τρομοκράτες να βάλουν στο στόχαστρο πρόσωπα ή κτίρια ισραηλινών συμφερόντων.

Επίσης στην προκήρυξη υπάρχουν τρεις ξεχωριστές αναφορές σε Έλληνες πράκτορες, τους οποίους οι τρομοκράτες κατηγορούν πως «διευκολύνουν τους Αμερικανούς πράκτορες να αλωνίζουν στο ελληνικό έδαφος και να κατασκοπεύουν τη ζωή των Ελλήνων», όπως επισημαίνει αναλυτής της προκήρυξης. «Στην περίπτωση αυτή δεν αποκλείεται ένα χτύπημα γοήτρου στο κτίριο της λεωφόρου Κατεχάκη όπου βρίσκεται η έδρα της ΕΥΠ», εκτιμά αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής. Ήδη έχει προγραμματιστεί η «θωράκιση» του κτιρίου με περισσότερες περιπολίες. Το ίδιο προβλέπεται και για τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Η βάση της Σούδας

Ειδική αναφορά κάνουν όμως οι τρομοκράτες στη νατοϊκή βάση της Σούδας. «Για μια οργάνωση που αρέσκεται στα παρακινδυνευμένα και ηχηρά χτυπήματα, μια επίθεση στη βάση της Σούδας, την οποία περιγράφουν στην προκήρυξή τους, αποτελεί μεγάλη πρόκληση», εκτιμά στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής που προσθέτει: «Το μειονέκτημα για αυτούς σε μια τέτοια επίθεση αποτελεί η διαφυγή τους».

Επιχειρηματίας ή οικονομικός παράγοντας ενδέχεται επίσης να στοχοποιηθεί. «Στην Ελλάδα οι Αμερικανοί είναι φίλοι για τους οικονομικά προνομιούχους, για όσους επωφελούνται οικονομικά και πολιτικά από τους σχεδιασμούς του αμερικανικού κρατικού μηχανισμού», γράφει ο συντάκτης της προκήρυξης φωτογραφίζοντας παράγοντες της οικονομικής ζωής. Ήδη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης καταφθάνουν αιτήματα για προστασία από ανθρώπους που όταν δρούσε η 17Ν είχαν αστυνομική προστασία.

Η λίστα δεν τελειώνει εκεί. «Δεν αποκλείουμε κάποιο χτύπημα εντυπωσιασμού εναντίον μέσου ενημέρωσης ή δημοσιογράφου», λέει η Αντιτρομοκρατική που θυμίζει παρόμοιες πρακτικές και απειλές που εκτόξευε και η 17Ν.

Και πρεσβείες

Μάλιστα τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής δεν αποκλείουν να μπει στο στόχαστρο κάποια πρεσβεία χώΣΙΩΠΗ ρας- μέλους της Ε.Ε. που συμμετέχει στη «συμμαχία των προθύμων» των ΗΠΑ σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Εδώ ο κατάλογος των υποψήφιων στόχων μεγαλώνει αισθητά, αν και η Αντιτρομοκρατική εκτιμά πως ένα χτύπημα στην ιταλική ή την ισπανική πρεσβεία ή σε κτίριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία επίσης κατηγορούν για τη στάση της οι τρομοκράτες, είναι μάλλον απίθανο. «Κάτι τέτοιο δεν θα τους εξασφάλιζε τη δημοσιότητα που επιδιώκουν», επισημαίνει ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Σημειώνεται επίσης ότι η αναφορά στις πτήσεις της CΙΑ που πέρασαν από ελληνικά αεροδρόμια κάνουν οι τρομοκράτες και ήδη υπάρχει η σκέψη και αναβάθμιση της ασφάλειας στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Οι αξιωματικοί σημείωσαν επίσης με ανησυχία τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς στην Αριστερά που χαρακτηρίζεται «καθεστωτική» και οι εκπρόσωποί της «συνειδητοί απατεώνες».

Μαξίμου και υπουργεία

Συναγερμός πάντως έχει σημάνει για διάφορους πιθανούς στόχους- με πρώτο το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και υπουργεία όπως το Εξωτερικών και το Εθνικής Άμυνας. Πιθανό θεωρείται και ένα χτύπημα σε γραφεία πολυεθνικής εταιρείας αμερικανικών συμφερόντων ή πετρελαϊκής εταιρείας που σχετίζεται με τον πόλεμο στο Ιράκ ή την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Καινούργιο χέρι, άλλο ύφος στην προκήρυξη


«ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΗ, συγκροτημένη στη δομή της, με στρωτή, κατανοητή γραφή που απευθύνεται σε πολλούς αποδέκτες», χαρακτηρίζεται από την Αντιτρομοκρατική και ειδικούς που ασχολούνται με τα θέματα της τρομοκρατίας η προκήρυξη του Επαναστατικού Αγώνα. Η ανάλυση της τρομοπροκήρυξης οδηγεί τους ειδικούς στο συμπέρασμα πως ενδεχομένως να έχει αλλάξει και ο συντάκτης των προκηρύξεων. Από τα πολυσέλιδα κείμενα του Επαναστατικού Αγώνα τώρα υπάρχει μια 5σελίδη προκήρυξη με ξεκάθαρες θέσεις, απλά γραμμένες αλλά και με φανερή διάθεση ανάδειξης της τρομοκρατικής οργάνωσης στην ηγεμονία του συγκεκριμένου χώρου. «Με την προκήρυξη ξεκαθαρίζει πια τη θέση της, ότι πλέον ηγείται του χώρου των οργανώσεων βίας. Σε πρώτη φάση ο πρώτος αποδέκτης είναι ο χώρος όπου κινούνται ιδεολογικά και ο δεύτερος άτομα που έχουν αποτραβηχτεί από την ενεργό πολιτική διεκδίκηση», τονίζει η διεθνολόγος Μαίρη Μπόση. «Τόσο η οργάνωση όσο και ο συντάκτης της προκήρυξης εμφανίζουν πλέον νέο δείγμα γραφής», λέει στα «ΝΕΑ» αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής και εξηγεί: «Το ύφος της προκήρυξης είναι πιο κατασταλαγμένο, χωρίς πλατειασμούς, με επικεντρωμένο το ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη επίθεση που ήταν το πλήγμα στην αμερικανική πρεσβεία. Άλλωστε το χτύπημα ήταν τόσο εντυπωσιακό, που ο συντάκτης του κειμένου ήθελε να το αναδείξει, να το αιτιολογήσει με λεπτομερείς αναφορές αποφεύγοντας να θίξει άλλα ζητήματα».

Με την άποψη αυτή συμφωνεί και η Μ. Μπόση:

«Είναι η πρώτη φορά που ο Επαναστατικός Αγώνας αποστέλλει τόσο συγκροτημένη προκήρυξη. Δεν αποκλείεται ο συντάκτης να είναι νέο πρόσωπο. Να έχει κληθεί κάποιος ο οποίος γνωρίζει καλά πώς μπορεί να εκφρασθεί στον συγκεκριμένο χώρο στον οποίο επιδιώκουν να απευθυνθούν. Το σίγουρο είναι πως ο συντάκτης δίνει πλέον ιδιαίτερη βαρύτητα στους αποδέκτες της προκήρυξης».

Όπως παρατηρούν στελέχη της Αντιτρομοκρατικής, «πρόκειται για μια από τις πιο καλογραμμένες προκηρύξεις των τελευταίων χρόνων. Ακόμα και από αυτές της τελευταίας περιόδου της 17 Νοέμβρη, όπου κυριαρχούσαν αναφορές στενά προσανατολισμένες στην ελληνική πραγματικότητα, με ύφος σχεδόν εθνικιστικό».

Έμφαση στη Μ. Ανατολή

Εντύπωση προκαλεί η απουσία θεμάτων της ελληνικής επικαιρότητας. Με εξαίρεση κάποιες επιγραμματικές μάλλον αναφορές στην υπόθεση των υποκλοπών και της απαγωγής των Πακιστανών, ο συντάκτης της προκήρυξης ρίχνει όλο το βάρος της ανάλυσής του στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, με έμφαση στον χώρο της Μέσης Ανατολής. «Οι αναφορές στην ιρακινή αντίσταση και τη Χεζμπολάχ, σε συνδυασμό με την έλλειψη κάθε αναφοράς στην προετοιμασία του χτυπήματος, μας κάνει κατ΄ αρχήν να μην αποκλείουμε πιθανή συνεργασία του Επαναστατικού Αγώνα με ξένη οργάνωση για το χτύπημα στην πρεσβεία», επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής.

Όπως εκτιμούν πηγές του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, «οι τρομοκράτες αποφεύγουν να δώσουν οποιοδήποτε στοιχείο που θα πρόδιδε τις κινήσεις τους, τόσο για να κρατήσουν το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού όσο και για να μην αποκαλύψουν τους συνεργάτες τους- ειδικά σε αυτή την επίθεση. Κάτι που δεν έκαναν για παράδειγμα ύστερα από την επίθεση στον Γιώργο Βουλγαράκη».

«Δεν κάνουμε διάλογο με τρομοκράτες»


«Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ δεν κάνει διάλογο με τρομοκράτες», σχολίασε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος την προκήρυξη του Επαναστατικού Αγώνα, με την οποία αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία, στις 12 Ιανουαρίου. «Ουδέν σχόλιο» ήταν και η αντίδραση από πηγές της αμερικανικής πρεσβείας, που επανέλαβαν την εμπιστοσύνη τους στο έργο των διωκτικών αρχών.

Φόβοι για γέφυρες με τη Χεζμπολάχ


ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ και ερωτήματα προκαλεί η αφιέρωση του χτυπήματος του Επαναστατικού Αγώνα στη Χεζμπολάχ, στην ιρακινή και στην παλαιστινιακή αντίσταση. «Κατ΄ αρχήν μας απασχολεί το αν έχουμε μια περίπτωση συνεργασίας ελληνικής οργάνωσης με αντίστοιχη της Μέσης Ανατολής. Οι αναφορές που επιλέγει ο Επαναστατικός Αγώνας δεν αποκλείουν αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο ενισχύεται και από την πιθανή προέλευση της ρουκέτας αλλά και την εκπαίδευση του χειριστή της», λέει στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής και προσθέτει: «Δεν αποκλείεται όμως η αναφορά σε Χεζμπολάχ, Ιράκ και Παλαιστίνη να γίνεται για να δοθεί το έντονο αντιαμερικανικό στίγμα της επίθεσης».

Δεν έδωσαν στοιχεία

Στην Αντιτρομοκρατική πάντως δεν βιάζονται να αποκλείσουν κανένα ενδεχόμενο ενώ θεωρούν σίγουρο πώς το επόμενο χτύπημα του Επαναστατικού Αγώνα είναι αυτό που θα ξεκαθαρίσει τον χαρακτήρα της οργάνωσης. «Είναι ενδεικτικό πως για πρώτη φορά δεν θέλησαν να μας δώσουν στοιχεία για την επίθεσή τους. Μας προβληματίζει ιδιαίτερα η απουσία κάθε αναφοράς στον σχεδιασμό της επίθεσης αλλά και η περίεργη σιωπή που επιλέγουν για τη ρουκέτα. Στοιχείο που ίσως να δείχνει ότι πέρασαν σε άλλο επίπεδο επιχειρησιακής οργάνωσης, και η σιωπή να επιβάλλεται από τους νέους συνεργάτες τους», εκτιμά αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Αντάρτικο πόλεων

«Το πόσο τρωτό είναι το καθεστώς θα αναδειχθεί από τις δικές μας νικηφόρες μάχες εναντίον του», σημειώνει ο συντάκτης της προκήρυξης, προαναγγέλλοντας με τον τρόπο αυτό συνέχιση των χτυπημάτων της οργάνωσης. Μάλιστα για να γίνει πιο απειλητικός ξεκαθαρίζει πως η συνέχεια της δράσης του Επαναστατικού Αγώνα θα περιέχει ένοπλη δράση αλλά και αντάρτικο πόλεων. «Από το ύφος της προκήρυξης είναι εμφανές πως ο συντάκτης θεωρεί δυνατή μια ευρύτερη κοινωνική αντίδραση που δεν αποκλείει τη χρήση βίας», λέει αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής που παραπέμπει σε δύο χαρακτηριστικά σημεία της τρομο-προκήρυξης.

Ένοπλη αντίσταση

Στο πρώτο ο συντάκτης της προσπαθεί να παραλληλίσει τις ενέργειες του Επαναστατικού Αγώνα με τις συνθήκες που επικρατούν στο Ιράκ! «Πώς θα μπορούσε ο ιρακινός λαός να δημιουργήσει τόσο σοβαρό πρόβλημα στην υπερδύναμη και στους συμμάχους της αν δεν επέλεγε την ένοπλη αντίσταση; Με ειρηνικές πορείες και διαμαρτυρίες, με ψηφίσματα;», αναρωτιέται. Στο δεύτερο θέτει την οργάνωση στο επίπεδο της Χεζμπολάχ που κατάφερε να αποκρούσει τις ισραηλινές δυνάμεις. «Πώς θα μπορούσε η Χεσμπολάχ να αντισταθεί αποτελεσματικά στην ισραηλινή επιδρομή χωρίς τα όπλα και τις υποδομές της;», είναι το ερώτημα που απευθύνει για να καταλήξει λίγο αργότερα στο συμπέρασμα ότι «στην Ευρώπη θα μας πουν οι απανταχού καλοθελητές του καθεστώτος ότι δεν χρειάζεται να αντισταθούμε ένοπλα. Ποιος όμως πιστεύει σήμερα πως η ζωή μας βελτιώνεται με την παθητικότητα και την ειρηνική διαμαρτυρία;».