ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΙΣ διαστάσεις λαμβάνει το τραπεζικό θρίλερ μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και της Μarfin, καθώς χθες το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου ανέστειλε την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που έδινε προβάδισμα στην Τράπεζα Πειραιώς και παρέπεμψε ξανά το θέμα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Μια απόφαση που σχεδιάζει να εφεσιβάλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στηριζόμενη σε προηγούμενα δεδικασμένα και ανατρέποντας εκ νέου το σκηνικό, ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Ελλάδος με επιστολή της προς το ΧΑΚ ζήτησε αργά χθες το βράδυ ξεκάθαρη απόφαση για το αν μπορεί η Μarfin να υποβάλει πρόταση προς την Πειραιώς. Με τον τρόπο αυτό, η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς άφησε σαφείς αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο οι κυπριακές αρχές έχουν χειριστεί το θέμα.

Στο σημείο μηδέν

Δηλαδή, δύο εβδομάδες μετά τις αρχικές ανακοινώσεις των δύο τραπεζών, που άρχισαν τον πόλεμο στην τραπεζική αγορά, η υπόθεση όχι μόνο δεν έχει ξεκαθαρίσει αλλά επιστρέφει στο «σημείο μηδέν». Και αυτό γιατί με βάση την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, το κυπριακό Χρηματιστήριο καλείται να αποφασίσει ποια από τις δύο δημόσιες προσφορές- της Πειραιώς για την Μarfin ή της Μarfin για την Τράπεζα Πειραιώς- έχει προτεραιότητα και κατά συνέπεια θα «τρέξει» ή αν και οι δύο προτάσεις θα ισχύσουν ταυτόχρονα. Ένα ενδεχόμενο το οποίο κορυφαίο στέλεχος των ελληνικών εποπτικών αρχών χαρακτήρισε «παγκόσμια πρωτοτυπία», με τον αγοραστή να είναι ταυτόχρονα εξαγοραζόμενος.

Πειραιώς: Προχωράμε

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της πάντως η Τράπεζα Πειραιώς προτίθεται να προχωρήσει κανονικά στη διαδικασία της δημόσιας πρότασής της, καθώς υποστηρίζει ότι η χθεσινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Κύπρου δεν θίγει την αρχική απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ότι δηλαδή πρώτη η Τράπεζα Πειραιώς κατέθεσε τη δημόσια πρότασή της για την εξαγορά της Μarfin Ρopular Βank.

Μarfin: Και τις δύο

Από την πλευρά της Μarfin, στελέχη ανέφεραν ότι σήμερα κιόλας θα ζητήσουν από το Χρηματιστήριο Κύπρου και την Επιτροπή Κεφαλαιαγορά της Ελλάδος να θέσουν σε ισχύ τις προτάσεις της για Κύπρου και Πειραιώς αντίστοιχα, τις οποίες δεν έχουν αποσύρει.

Στη σκιά των εξελίξεων, Πειραιώς και Κύπρου φαίνεται να έρχονται πιο κοντά και δεν θα πρέπει να αποκλείεται πλέον κάποιας μορφής συμφωνία μεταξύ τους. Στο δείπνο που παρέθεσε η διοίκηση της Κύπρου στην ηγεσία της Τράπεζας Πειραιώς η ατμόσφαιρα ήταν παραπάνω από φιλική, ενώ χθες συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας προκειμένου να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις στην επιχειρηματική σκακιέρα.

● Παρέμβαση στο τραπεζικό θρίλερ έκανε χθες και η ΟΤΟΕ, η διοίκηση της οποίας θα συναντήσει την επόμενη Τρίτη τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Νικόλαο Γκαργκάνα και τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλη Σάλλα μία ημέρα αργότερα.