ΣΥΝΝΕΦΑ πολέμου άρχισαν να μαζεύονται πάνω από την Κουμουνδούρου, αφού η αντιπολίτευση του κόμματος λέει «όχι» στη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ λίγο προτού οι σύμμαχοι δώσουν και επισήμως τα χέρια για την εκ νέου ενιαία κάθοδό τους και στις επόμενες εκλογές.

Δύο από τις μειοψηφούσες τάσεις του Συνασπισμού, η Ανανεωτική Συσπείρωση και η Αριστερή Ανανέωση, που διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, προσανατολίζονται να καταθέσουν στην επόμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας πολιτικό κείμενο με το οποίο θα ζητούν από την ηγεσία του κόμματος να εγκαταλείψει τις προσπάθειες για ενιαία εκλογική κάθοδο. Με το υπό επεξεργασία κείμενο το οποίο θα τεθεί σε ψηφοφορία στην επόμενη Κεντρική Επιτροπή θα επιμείνουν στην αυτόνομη κάθοδο και επιπλέον θα υπενθυμίσουν τη δυσλειτουργία του συμμαχικού σχήματος στις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, όταν η συνεργασία διαλύθηκε λόγω των αξιώσεων των εκλογικών εταίρων.

Στο ίδιο κείμενο η αντιπολίτευση του ΣΥΝ θα διατυπώνει την άποψη ότι η Αριστερά- και επομένως η Κουμουνδούρου- θα πρέπει να έχει εναλλακτική πρόταση εξουσίας, ώστε να μην απευθύνεται γενικά και αόριστα στους πολίτες χωρίς να καταθέτει τις ιδέες της. Γι΄ αυτό άλλωστε το κείμενο της αντιπολίτευσης του ΣΥΝ περιλαμβάνει προγραμματικές θέσεις π.χ. για θέματα Ευρώπης, Παιδείας και αντιπαράθεσης με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι κείμενο-πρόταση κατέθεσε προχθές και ο Στέργιος Πιτσιόρλας, που ανήκει στην τάση της Παρέμβασης, με το οποίο συναινεί μεν στη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ προτείνοντας ωστόσο επέκταση της συμμαχίας και με το ΠΑΣΟΚ.

Οι υποψηφιότητες

Στο μεταξύ μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε στην Κουμουνδούρου η διαρροή των σχεδίων της ηγεσίας του κόμματος, να ζητήσει από βουλευτές να αλλάξουν εκλογική περιφέρεια προκειμένου να διευκολύνουν την εκλογή των συμμάχων για να διασφαλισθεί η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση όλων των πλευρών. Ένα από τα σενάρια τα οποία όπως φαίνεται σκοντάφτουν στις αντιδράσεις των εμπλεκομένων αναφέρεται σε υποψηφιότητα του κ. Δραγασάκη στο Ηράκλειο και του κ. Παπαγιαννάκη στη Θεσσαλονίκη. Είναι χαρακτηριστικό πως από τον φόβο των αντιδράσεων βουλευτών των κορυφαίων στελεχών, η ΑΚΟΑ του Γιάννη Μπανιά αξίωσε από την Κουμουνδούρου να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία να διασκεδάζει τις εντυπώσεις. Ενόχληση για τις διαρροές εξέφρασε και ο κ. Αλαβάνος, θεωρώντας ότι μπορεί να δημιουργηθεί εσωκομματική ένταση. Ως εκ τούτου ο ΣΥΝ, χωρίς να διαψεύδει τα σχέδια γύρω από τις υπό συγκρότηση λίστες, τονίζει ότι δεν έγινε καμία επίσημη συζήτηση για το θέμα. Όμως ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Χουντής από τη Θεσσαλονίκη είπε ότι ο αριστερός πρέπει να είναι διαθέσιμος να υπηρετεί γενικές πολιτικές.